Zalig genieten in Zeeland

Zeeland geldt als een van de mooiste en gezelligste provincies van Nederland. En terecht: het schitterende waterlandschap, leuke dorpjes en schitterende fauna en flora maken Zeeland echt uniek. En wie Zeeland zegt, zegt natuurlijk ook heerlijke oesters, mosselen en andere delicatessen. Of wat dacht je van Zeeland als fietsparadijs? Redenen genoeg om de provincie te ontdekken! 

Zeeuwse zilte zaligheden

Geen streek in Nederland die zo verbonden is met het water als Zeeland. Wist je trouwens dat de Oosterschelde het grootste nationaal park van Nederland is? Van op het droge besef je het misschien niet altijd, maar in en rond het water schuilt een boeiende wereld.

Om de wondere wereld van de Oosterschelde écht te ervaren, moet je natuurlijk het water op! Felice laat zich op een boottocht verrassen door de indrukwekkende rust van de natuur en spot zeehonden en allerlei soorten watervogels. Aan boord krijgt ze deskundige uitleg over de fauna en flora op, rond en natuurlijk in het water.

Want natuurlijk krioelt het ook onder water van het leven: de Oosterschelde is het favoriete thuis van onder meer oesters, mosselen en natuurlijk de oosterscheldekreeft. Ook zeekraal is een favoriet ingrediënt in de Zeeuwse keuken!

Bij de Oesterij in Yerseke loopt Felice letterlijk boven een van de delicatessen uit Zeeland: de oesters, die in de oesterputten klaargemaakt worden voor consumptie. In de proeverij van het bedrijf kan je meteen ook al eens proeven van de lekkernij, vers uit de zee!
 

Zelf een oesterkwekerij bezoeken?

De Oesterij kweekt al meer dan 100 jaar schaal- en schelpdieren. Iedere woensdag is er om 11u een gratis rondleiding met uitleg over de kweek van oesters en mosselen. Andere tijdstippen zijn ook mogelijk op aanvraag. De Oesterij is dagelijks open van 10u tot 18u. Meer info via www.oesterij.nl

Culinair fietsen

Zeeland is, net als de rest van Nederland, uiteraard ook een echt fietsparadijs. In Zeeland trakteer je jezelf ook tijdens het fietsen op allerlei lekkernijen die je vaak zo uit de zee kan halen.

Schouwen-Duiveland is een van die mooie plekken om op jouw fiets te springen! Op de vele fietspaden langs het water kan je ongestoord genieten van de natuur, de zee en... lekker eten! Een typisch streekproduct van Zeeland is de bolus, een heerlijk zoet koffiebroodje. Ook voor Felice de ideale snack om haar fietstocht mee te beginnen!

Natuurlijk kan ook onderweg de honger toeslaan. Gelukkig beschikt Zeeland over een waar strandbuffet: de oesters vormen hier namelijk heuse oesterbanken die bij laagtij boven water komen te liggen en die je zo mag oprapen. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw laarzen aantrekken en de ontelbare schelpen liggen voor het grijpen. Ook de mosselen en kokkels raap je hier zelf, en dat volledig gratis! 

Van al dat heerlijke eten krijg je natuurlijk dorst. En ook daarvoor zit je in Zeeland goed! Je zou het niet meteen verwachten, maar hier wordt ook wijn gemaakt. Een bezoekje aan wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor is meer dan de moeite waard: het domein is maar liefst 10 hectare groot en geldt als een van de grootste wijntelers in Nederland! Uiteraard kan je hier jouw smaakpapillen aan het werk zetten in het proeflokaal. De huiswijnen worden hier vergezeld van, hoe kan het ook anders, heerlijke oesters en andere lekkernijen. Schol!
 

Proef Zeeuwse wijn

De Kleine Schorre is al sinds 2001 een van de grote namen uit de Zeeuwse wijnwereld. De druiven op de meer dan 42.000 wijnstokken worden zorgvuldig geselecteerd en verwerkt tot heerlijke kwaliteitswijn. In de schuur van de wijnhoeve vind je ook een proeflokaal terug, waar je terechtkan voor een degustatie. Rondleidingen zijn er voor groepen vanaf tien personen. In de zomer kan je ook als individu een rondleiding volgen. Meer informatie via www.dekleineschorre.nl

Monumentenjacht

Zeeland heeft ook op cultureel vlak heel wat te bieden: het gezellige Zierikzee mag dan wel een eerder kleine stad zijn met slechts 10.000 inwoners, toch mag je die in hetzelfde rijtje zetten als Amsterdam, Rotterdam, Leiden en Haarlem. En dat voornamelijk omwille van één belangrijke reden: Zierikzee telt maar liefst 650 monumenten die je kan bezichtigen.

Felice kijkt zich in Zierikzee dan ook de ogen uit. Tijdens een boeiende gidsbeurt komt ze te weten dat de hele stad een beschermd monument is. Heel wat gebouwen werden hier niet afgebroken, maar gerestaureerd, waardoor de stad haar authentieke karakter behouden heeft. Het resultaat? Betoverende architectuur, feeërieke pleintjes en een gezellige sfeer!

Wie hier door de straten kuiert, komt heel wat opvallende bezienswaardigheden tegen. Zoals het Vrijpoortje, een afgelegen plekje waar jongeren met elkaar afspreken.

Hét symbool van Zierikzee is echter De Sint Lievensmonstertoren, in de volksmond ook wel de 'Oude Dikke' genoemd. De toren ziet er niet enkel indrukwekkend uit, maar heeft ook een unieke geschiedenis. Wie tijdens de bouw van de toren iets mispeuterd had, kreeg geen gevangenisstraf maar moest stenen betalen die gebruikt werden om de toren af te werken.

De Oude Dikke is ook vandaag nog echt een toren van het volk. Voor Zierikzeenaren is het duidelijk: de Oude Dikke, dat is thuis! Tip: klim helemaal naar de top van de toren, vanwaar je een fenomenaal uitzicht hebt op Zierikzee en de omgeving. 

Zelf Zeeland ontdekken?

Wil je net als Felice op culinaire en culturele ontdekkingstocht door het gezellige Zeeland? Ontdek de provincie dan via www.vvvzeeland.nl

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord