Terug naar overzicht

11 hotels met een rijke geschiedenis

Een hotel is vaak meer dan gewoon een slaapplek. Sommige gebouwen hebben een rijke geschiedenis en ontvingen historische figuren, hebben oorlogen doorstaan en hadden voor ze een hotel waren een andere functie. Duik in de wondere wereld van deze elf hotels en wandel door de gangen waar de muren vele geheimen bewaren. 

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Hotel Copernicus @ Krakau

In de oudste straat van Krakau vind je hotel Copernicus, genoemd naar de gelijknamige en wereldberoemde Poolse astronoom Nicolas Copernicus. Je weet wel, de man die ontdekte dat de aarde rond de zon draait en niet de zon rond de aarde. Het hotel, deel van de hotelvereniging Relais & Châteaux, is de belichaming van het middeleeuwse Europa en was de vroegere ontmoetingsplaats voor intellectuelen en academici. Na een indrukwekkende renovatie in 2000 verwelkomt het hotel nu gasten om te verblijven in luxe kamers in renaissancestijl met hoge plafonds en mooie houten meubelen. De 29 kamers liggen rond een patio met glazen dak en zijn ingericht met antieke meubels en rustieke plafonds met houten balken. Het hotel biedt alle luxe faciliteiten voor een heerlijk verblijf. 

Meer info hier.

2. Las Casas de la Judería @ Sevilla

Het hotel heeft zijn naam te danken aan de ligging in de oude Joodse wijk, op enkele meters van de belangrijkste monumenten van Sevilla zoals de Kathedraal, Giralda, Reales Alcázares en Archivo de Indias. De naam betekent letterlijk 'de huizen van de Joodse wijk', en verwijst naar de historische periode toen Ferdinand III van Castilië de stad terugwon van de islamitische Caliphates en de joodse bevolking zich concentreerde in een wijk, of Juderia. Het bijzondere aan dit hotel is dat het gevestigd is in 27 traditionele Sevilliaanse huizen die met elkaar verbonden zijn door gangen en binnenplaatsen. Het zwembad op het dak, de spa en traditionele Andalusische patio's zijn enkele van de kenmerkende elementen. 

Meer info hier.

3. Mercure Poitiers Centre Hotel @ Poitiers

In hartje Poitiers ligt de Chapelle du Gésu, genaamd naar een voormalige jezuïetenkapel die werd gebouwd in 1854. In die tijd werden er in de kapel voornamelijk archieven opgeslagen, totdat architect François Pin in 2012 besloot er een charmant hotel en restaurant van te maken. In zijn ontwerpen behield hij originele kenmerken zoals hoge gotische boogramen en gewelfde plafonds, witgekalkte muren en kalkstenen zuilen. De kamers bieden een prachtig uitzicht over de hele stad. Het restaurant, Brasserie Les Archives, is een kathedraalachtige ruimte met hoge boogramen. Van op een gewelfde mezzanine kijk je uit over de hoofdzaal en de open keuken, die modern-Frans geïnspireerde gerechten serveert.

Meer info hier.

4. L'Hermitage Gantois @ Lille

Het eerste vijfsterrenhotel van Lille, L'Hermitage Gantois deed in de 15e eeuw dienst als een liefdadigheidsinstelling. Nu liggen er verspreid over de binnenplaatsen en tuinen twee restaurants, een spa en een bar die even populair is bij de plaatselijke bevolking als bij de hotelgasten. De 89 kamers hebben een traditionele stijl met eikenhouten afwerking, meubels in Lodewijk XV-stijl, gepolijste vloeren en badkamers met Carrara-marmer en dikke tegels. Zes van de kamers waren vroeger monnikencellen en hebben de originele namen nog op de oude houten deuren staan.

Meer info hier.

5. Fairmont Tazi Palace @ Tangier

Op 1 november 2022 opent in het hart van Tanger Fairmont Tazi Palace Tangier. Dit pand werd gebouwd in de jaren 1920 als residentie voor de adviseur van de koning en staat het hoog op de heuvels van de stad. Het majestueuze pand ligt aan de Marokkaanse Rivièra op 3,5 hectare en biedt een onvergelijkbaar uitzicht en ongeëvenaarde luxe in de 133 kamers, suites en penthouses. Het weerspiegelt de verleidelijke charme van de stad. Op het uitgestrekte terrein weerspiegelt de tuinarchitectuur een unieke mix van Arabische en Andalusische culturen: de eeuwenoude eucalyptusbomen zijn bewaard gebleven en staan nu naast bloeiende palm-, olijf-, citrus- en granaatappelbomen. 

Meer info hier

6. Grand Hotel @ Rimini

Het Grand Hotel in Rimini is oorspronkelijk gebouwd in 1908 en ongetwijfeld één van de mooiste plekken om te verblijven in de regio. Tijdens beide wereldoorlogen werd het hotel ernstig beschadigd, maar steeds weer opgeknapt. De kamers kennen een Franse en Venetiaanse stijl en hebben luxueuze kroonluchters en mooie parketvloer. Het hotel was de favoriete bestemming van Italiaanse regisseur Federico Fellini; in een aantal van zijn films diende het zelfs als decor. In 1994 riep de Italiaanse regering het Grand Hotel Rimini uit tot nationaal monument en daarom wordt het speciaal beschermd. Met zijn Jugendstilgevel, het luxe interieur en ligging aan de Adriatische kust is Grand Hotel Rimini eentje voor op je verlanglijst. 

Meer info hier

7. Nishiyama Onsen Keiunkan spa hotel @ Kyoto

Om helemaal terug te gaan in de tijd, trekken we naar de bergen van Kyoto in Japan. Het Nishiyama Onsen Keiunkan spa hotel werd oorspronkelijk geopend in 705 na Christus, en in 2011 werd het door Guinness World Records uitgeroepen tot het oudste hotel ter wereld (momenteel 1317 jaar oud). Al 52 generaties lang is het hotel in handen van dezelfde familie. Natuurlijk werd het hotel langzaam gemoderniseerd, maar het behield altijd de kleurrijke charme en unieke uitstraling. De modernisering is vooral te zien aan de hedendaagse uitrusting in de kamers die de hotelgast van deze tijd verwacht. Met letterlijk duizenden jaren ervaring is de gastvrijheid van uitmuntende kwaliteit, ervaren door adellijke samoerai, beroemde shogun en toeristen.

Meer info hier

8. Hotel FRANQ @ Antwerpen

Hotel FRANQ in Antwerpen zit in een voormalig bankgebouw uit de 18e eeuw en die geschiedenis is overal in dit luxe boutiquehotel terug te vinden. In de indrukwekkende lobby vind je nog restanten van de originele zuilen terug die prachtig verwerkt zijn in het interieur. Beneden vind je de originele bankkluis terug. Sommige kluisjes zijn tot heden ongeopend en bewaren dus nog oude geheimen. Het hotel heeft als doel al je zintuigen te prikkelen. Bij binnenkomst ruik je meteen het huisparfum, de fluwelen zetels en bedden voelen extra zacht aan en je kijkt achter elk hoekje je ogen uit. In Restaurant FRANQ worden gerechten geserveerd die zó goed zijn, dat ze zes maanden na opening hun eerste Michelinster kregen. FRANQ is een urban-chic stukje Parijs in België. 

Meer info hier

9. Le plaza @ Brussel

Geïnspireerd door het Four Seasons Hotel George V in Parijs bracht architect Michel Polak meesterlijk elegantie en luxe over in Le Plaza in Brussel. In 1930 opende het hotel voor het eerst zijn deuren. Namen als Winston Churchill bewonderden de hoge plafonds, sierlijke gevels en open ruimtes die bijdragen tot de verfijnde atmosfeer van het hotel. Wegens stedelijke herstructurering sloot het hotel in 1967, maar werd door door Baron van Gysel de Meise in 1996 gerestaureerd en heropend in de oude glorie. Pronkstuk is de Presidential Suite met zijn 340 vierkante meter, Verona marmer vloeren en jacuzzi. Le Plaza is slechts vijf minuten van de Grote Markt, Manneken Pis en het Atomium. 

Meer info hier

10. INK Mgallery @ Amsterdam

INK Hotel Amsterdam dankt zijn naam aan de rijke geschiedenis van het gebouw. Begin 1900 zat de buurt vol met krantenkantoren en drukkerijen. In het pand waar nu het hotel is, zat tot 1974 de rooms-katholieke krant De Tijd. Hier werden dus verhalen bedacht, geschreven en tot leven gebracht. Nu is het INK Hotel de plek 'waar verhalen nog geschreven moeten worden'. Sporen van hun geschiedenis zijn overal in het hotel te vinden. De gepersonaliseerde suites bevatten originele en antieke voorwerpen, zoals typemachines en fotocamera's. Aan de muren van de Library Lounge hangen de originele blauwdrukken van De Tijd uit 1904. Het luxe designhotel vertaald vrij de traditionele regels van gastvrijheid naar de moderne tijd en herschrijft de definitie van 'luxe'. 

Meer info hier

11. Sofitel The Grand @ Amsterdam

The Grand biedt vijfsterrenluxe in het hart van Amsterdam. Dit voormalige stadhuis ademt historie en Franse elegantie en biedt alle hoogstaande service die je van een vijfsterrenhotel verwacht. De kamers en suites zijn uitgerust met de meest comfortabele bedden en amenities. Bij het boeken van je een suite krijg je er zelfs een butler bij. Deze service biedt exclusieve voordelen, zoals gepersonaliseerde rooming, het in- en uitpakken van je bagage en een menu van kussens waar je uit kan kiezen. Heerlijk dineren doe je in restaurant Bridges of Oriole Garden Bistro. Leuk detail: huisdieren krijgen in The Grand dezelfde service als hun baasjes.

Meer info hier

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord