Terug naar overzicht

6 hotels die op de bucketlist van elke wijnliefhebber moeten staan

Wijntoerisme is de jongste jaren spectaculair gegroeid. En dat heeft er voor gezorgd dat wijnliefhebbers ook kunnen kiezen uit een steeds groter worden gamma aan arrangementen en hotels. Hier zijn enkele van de meest unieke wijnhotels ter wereld, die elke echte wijnliefhebber op zijn bucketlist moet zetten.

  • TekstMick Van Loon

1. The Yeatman in Porto, Portugal

Porto, de wereldhoofdstad van de portwijn, werd niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. De indrukwekkende met stenen beladen middeleeuwse stad is verbonden door sierlijke bruggen die de serene Duoro-rivier overspannen.

Bij The Yeatman kun je genieten van het erfgoed van de regio bij een duik in een overloopzwembad in de vorm van een karaf dat uitkijkt over de stad. Elke kamer is vernoemd naar een andere opmerkelijke Portugese wijnmaker, terwijl de Presidential Suite en The Taylor’s Suite bedden hebben gemaakt van gigantische vaten die ooit 27.000 liter Port bevatten.

Het hotel biedt in de zomer proeverijen, masterclasses, wekelijkse wijnmakersdiners en wijnfeesten bij zonsondergang. Chef Ricardo Costa heeft de leiding over het restaurant van het hotel, Gastronomic, dat twee Michelin-sterren heeft. En dan is er een kelder vol met wat wel eens ’s werelds grootste collectie Portugese wijn zou kunnen zijn met bijna 30.000 flessen.

  • © The Yeatman

2. The Louise, Barossa Valley, Australië

Een picknick bij zonsondergang of ballonvaarten over wijngaarden: so what? Het wordt een ander verhaal als je kangoeroes in dat plaatje steekt. Toegegeven, het is ver (en momenteel corona-onbereikbaar) dit ultra-luxueuse hotel in de Barossa Valley in Zuid-Australië. The Louise biedt een prachtig uitzicht over duizenden hectaren Shiraz-land. Volg voor het diner een wijnmengles in het eigen restaurant Appellation, waar chef-koks vervolgens een maaltijd bereiden die bij je creatie past. Er worden ook meeslepende rondleidingen en persoonlijke proeverijen aangeboden bij de wijnmakerijen van Barossa, vaak geleid door de wijnmakers zelf.

De reikwijdte van de regio varieert van historische familiewijngaarden die in de 19e eeuw zijn geplant tot nieuwe biodynamische wijnmakerijen. Proef de geschiedenis van Australië door The Louise een dagtocht te laten regelen naar het nabijgelegen Seppeltsfield, de enige wijnmakerij waarvan bekend is dat ze jaarlijks een 100 jaar oude wijn uitbrengt. Of maak een uitstapje naar Hutton Vale Farm, waar je lammeren kan aaien die zijn grootgebracht door duurzame druiventelers John en Jan Angas, wiens landgoed ook fijne merinowol produceert.

  • © The Louise

3. WineBox Hotel, Valparaíso, Chili

Niet alle wijnhotels draaien rond over-the-top verwennerij. Het edgy nieuwe WineBox Hotel in de kleurrijke havenstad Valparaíso in Chili is opgezet in 25 ontmantelde zeecontainers die zijn gestapeld om privébalkons en een dramatische bar op het dak te creëren. De stad strekt zich uit over meer dan 40 heuvels en de hellingen zijn bezaaid met zowel decoratieve victoriaanse gebouwen als gammele huizen van gegalvaniseerd metaal, allemaal kleurrijk geschilderd en vaak bedekt met graffiti.

In echte Valpo-stijl zijn de containers van WineBox felgekleurd en voorzien van de kenmerkende slimme straatkunst van de stad. Het hotel was precorona ook van plan om een hot tub toe te voegen die is gemaakt van een Chileens wijnvat van 400 gallon. De hotelier achter het project, wijnmaker Grant Phelps, doet vaak ‘hoe-ik-dit-heb-gebouwd’-rondleidingen en organiseert proeverijen van Chileense boetiekwijnen. Je kan Phelps en zijn personeel ook helpen druiven te pletten, aangezien het hotel ook dienst doet als stedelijke wijnmakerij die zijn eigen wijn produceert.

  • © WineBox Hotel

4. Hotel Marqués de Riscal, Rioja, Spanje

Dit grootse wijnhotel in Rioja, Spanje, valt op door zijn gedurfde ontwerp en het kenmerkende golvende metalen dak. Tot op heden is het Marqués de Riscal het enige hotel ontworpen door architect Frank Gehry, bekend om zijn musea van wereldklasse en dramatische openbare paviljoens. Ook gehuisvest in het hotel is de Vinothérapie-spa, die “de gezondheids- en schoonheidseigenschappen van de druif” aanprijst. Het biedt behandelingen zoals honing- en wijnwraps en een Cabernet-scrub.

Het hotel wordt omgeven door zijn eigen Ciudad de Vino, een complex gewijd aan de productie, studie en opslag van wijn. Voor gasten zijn er gratis rondleidingen beschikbaar door de bodega, die dateert uit 1858. Er zijn ook fietsen beschikbaar om naar andere nabijgelegen wijnmakerijen en het Museo del Vino Dinastía Vivanco, Europa’s grootste wijnmuseum, te fietsen.

  • © Hotel Marqués de Riscal

5. The Vines Resort & Spa, Mendoza, Argentinië

Voor wie zich wilt concentreren op de fijne kneepjes van het wijnmaken, is deze West-Argentijnse resort een must. The Vines biedt oogstervaringen, terroir-ontdekkingssessies onder leiding van agronomen, gedetailleerde zintuiglijke lessen en er is zelfs een les die geheel gewijd is aan wijngebreken, glaswerk en temperaturen.

Geniet van een paardrijtocht bij zonsopgang (of cocktailuurtje) in de Andes, geleid door lokale gaucho’s. Of kom tot rust met een yogasessie te midden van de 1.500 hectare aan privéwijngaarden. De beroemde chef-kok Francis Mallmann heeft hier ook zijn restaurant Siete Fuegos, zodat u lokale wijn kunt combineren met de beroemde gegrilde steak van het land. De bekendste wijnmakers van Argentinië hebben ook boetiekprojecten opgezet in The Vines of Mendoza’s Winemaker’s Village. Op de privépercelen van The Vines kunnen gasten zelfs hun eigen professioneel beheerde wijngaard van 3 tot 10 hectare kopen en aangepaste wijn maken.

  • © The Vines Resort & Spa

6. Palac Mierzecin Wellness & Wine Resort, Mierzecin, Polen

Polen? Wijn? De Poolse Lubuskie-regio is een idylle van dichte beukenbossen, prachtige middeleeuwse kastelen, een 500-tal spiegelende meren en duizenden hectaren wijnstokken. Mierzecin Palace is een wijnmakerij die jaarlijks ongeveer 28.000 flessen witte wijn produceert. De 76 kamers van het resort maken deel uit van een landgoed met een stoeterij, manege en gerestaureerde botanische tuinen in zowel Engelse als Japanse stijl.

Gasten kunnen ook kajakken op de nabijgelegen rivier de Mierzecin of de omliggende meren van het landgoed. En de Grape Spa van Mierzecin biedt decadente behandelingen, zoals een Bourgondisch wijnbad voor twee, een gezichtsbehandeling met Viniferin-extract van druivenscheuten of een scrub met druivenpitten uit de eigen wijngaard van het landgoed.

  • © Pa?ac Mierz?cin Resort

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord