Perfect weekje weg voor de wijnliefhebber: Rioja met de fiets

Scroll naar beneden

Rioja! Elke reis naar dit door de bergen geflankeerde Spaanse wijngebied is voorbestemd om indruk te maken op wijnliefhebbers, dankzij de architectonisch verbluffende wijnmakerijen en de uitstekende gastronomie. Maar voor een echt gedenkwaardig avontuur – en de allerbeste zichten – pak je de (elektrische) fiets.

  • TekstMick Van Loon
  • Foto'siStock

La Rioja is de thuisbasis van eindeloze wijngaarden van bijna 700 wijnmakerijen. Ze liggen in de schaduw van de Cantabrische bergen van Noord-Spanje, die bezaaid zijn met oude heuvelsteden. Rioja is nog steeds de topregio voor Spaanse wijn – daar waar fluweelzachte magie uit de bescheiden Tempranillo-druif wordt geperst zoals nergens anders ter wereld.

Rioja is voor de wijnliefhebber een uitstekende toeristische bestemming. Je kan er rondleidingen doen door wijnmakerijen van wereldklasse, waar je in hun elegante proeflokalen kan proeven. Met de wagen of in een tourbus is het perfect te doen, maar om jezelf echt onder te dompelen in de volle glorie van de streek, moet je op de fiets stappen.

Er zijn veel fietsroutes om uit te kiezen in deze dynamische regio – maar er is er één die boven alle andere uitsteekt als je een week hebt. Elke van de vijf dagen in het traject hieronder vereist slechts twee tot vier uur in het zadel en het parcours is over het algemeen vlak, met af en toe een klim naar een heuvelstadje.

Het grootste deel van het fietsen is offroad, over rechte, goed onderhouden grindpaden – maar zelfs als je het asfalt op moet, is het gebrek aan verkeer in Rioja echt verbazingwekkend, en veel dorpjes voelen aan als charmante spooksteden.

Dag 1 – Aankomen en Logroño verkennen

De hoofdstad van Rioja, Logroño, is bescheiden, relatief onbekend, zelfs voor mensen uit andere delen van Spanje. Logroño heeft alle charmes van een Spaanse stad, labyrintische steegjes die leiden naar uitgestrekte open pleinen, een betoverende mix van romaanse en gotische architectuur en kale platanen.

Om klokslag acht uur ’s avonds stormt de lokale bevolking van alle generaties de Calle del Laurel in, want dan gaan de pinchobars open. Pincho’s zijn kleine tapas, slechts een hapje, maar altijd met een onverwachte smaakexplosie. Het is een heel gezellig, gastronomisch genot en een ervaring die je niet mag missen. Ondanks een enorme selectie van lokale wijnen die wordt aangeboden, drinkt 99 procent van de lokale bevolking crianza.

Dag 2 – Logroño naar Laguardia (37km)

Je begint de dag met beroemde Camino de Santiago in de richting van Navarrete te volgen, fietsend naast pelgrims die naar Santiago de Compostela wandelen. Neem de afslag naar het noorden net voordat je de voetgangersbrug bereikt die over de snelweg AP-68 gaat, om het pad te volgen dat zich tussen de wijngaarden slingert naar het stadje Fuenmayor.

Fuenmayor is niet alleen een geweldige plek om te stoppen voor een hapje, maar ook een geweldige plek om je wijnavontuur te beginnen. Marqués de Arviza, de op een na oudste wijnmakerij in Rioja, zit in een gedrongen, imposant gebouw dat meer op een gevangenis dan op een wijnmakerij lijkt. De echte vreugde ligt echter in de 500 meter lange calados, de ondergrondse kelders die eronder liggen, vol met liefdevol gecreëerde Rioja.

Als je verder noordwaarts fietst naar Laguardia en de rivier oversteekt bij Lapuebla de Labarca, opent het landschap zich en onthult de Sierra de Cantabria-bergen. In de 10e-eeuwse stad Laguardia, kan je dwalen door de prachtig afbrokkelende straten en meer van de calados verkennen die onder de stad lopen. Er is El Fabulista met zijn fascinerende geschiedenis, Casa Primicia met zijn intrigerende Cabernet-melanges, en Solar de Samaniego, waar de vaten versierd zijn met ongelooflijke kunstwerken.

Op het centrale plein van deze versleten stad ligt Hospedería de los Parajes. De oude gevel van het hotel maakt plaats voor een interieur dat barst van de persoonlijkheid. Hier, in de wijnkelders onder het hotel, kan je een degustatiemenu gemaakt van de beste lokale producten verorberen. Een absolute aanrader.

Dag 3 – Laguardia naar Haro (32 km)

Het is een kleine tien minuten fietsen van Laguardia naar de opmerkelijke wijnmakerij Ysios. Ontworpen om de Sierra Cantabrië die erachter ligt na te bootsen, heeft de architect traditionele rondingen op het golvende dak ingeruild voor rechthoekige blokken. Hierdoor lijkt het alsof de wijnmakerij gepixeld is. Een andere opvallende wijnmakerij vlakbij is Eguren Ugarte, waar het wijnmakerijteam een ??proeverij biedt van drie wijnen uit het assortiment, gecombineerd met lokale producten uit de regio Rioja Alavesa.

Vanaf hier vind je smalle wegen en amberkleurige grindpaden die door eindeloze wijngaarden lopen en ongeveer de route van de A-124 naar het westen volgen. Nadat je Samaniego bent gepasseerd, kom je door de met kasseien geplaveide straten van Abalos, en dan verschijnt het prachtige stadje San Vicente de la Sonsierra aan de horizon met z’n ommuurde fort. De klim naar dit charmante heuvelstadje beloont je met een keuze aan verschillende cafés en een kans om op te laden en te genieten van het uitzicht.

Je laatste stop vandaag is iets verder naar het westen in Haro. Alles in Haro straalt charme uit. Er is een veelvoud aan tapasbars, en zelfs als je niet in de verleiding komt door de bocadillo van met varkensoor, dan is El Rincón del Noble het soort pretentieloze restaurant dat typisch is in Rioja, waar het menu heerlijk en uiterst betaalbaar is.

Dag 4 – Haro naar Nájera (34km)

De verleiding van vandaag is om ’s ochtends een wijntour in Haro te maken en daarna te blijven hangen. Maar er wacht een van de echte hoogtepunten van de reis, dus dwing jezelf terug in het zadel.

Witte paadjes die door wijngaarden en landbouwgronden naar het zuiden en zuidoosten leiden, voeren je terug naar de rivier de Ebro, en via Gimileo brengen ze je naar Briones en het opmerkelijke Vivanco Museum. Dit moderne museum is een must bij een bezoek aan Rioja voor wijnliefhebbers.

Vanaf hier is fietsen op de LR-314/313, via Hormilla, naar het charmante Nájera, je laatste stop op de reis.

Dag 5 – Nájera naar Logroño (40km)

Tijdens de rit van vandaag fiets je door een adembenemend landschap terwijl je de Ebro terug naar Logroño volgt. Er is echter een kleine omleiding die vandaag moet worden gemaakt – neem de LR-113 naar het noorden via Uruñuela of de LR-321 door Huércanos om naar Cenicero te gaan, voordat je doorgaat naar Elciego waar de wijnmakerij Marque?s de Riscal is, met zijn beroemde, verbluffende façade ontworpen door Frank Gehry. De wijnmakerij produceert meer dan drie miljoen flessen per jaar.

Vanaf hier is het een makkelijke rit langs de Ebro, vanuit Elciego naar het zuidoosten, tot in Logroño.

La Rioja Praktisch

Je kan fietsen huren en die bij je accommodatie laten bezorgen door La Rioja Bike Tours, die ook plaatselijk personeel voor je klaar heeft staan als je tijdens je reis technische problemen ondervindt. Een hybride fiets is perfect voor deze route en kost ongeveer 17 euro per dag; als je een boost nodig hebt, zijn e-bikes beschikbaar voor ongeveer 29 euro per dag.

Je kunt je bagage vooruit sturen door elke nacht een taxitransfer bij je accommodatie te regelen. De fietsenverhuurders bieden het ook aan. Bij La Rioja Bike Tours kost het bijvoorbeeld 220 euro voor de vijf dagen voor je hele gezelschap.

De dichtstbijzijnde luchthaven is Bilbao, waar je een bus kan nemen naar Logroño (anderhalf uur) of de trein (2,5 uur).

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord