24 uur in Rotterdam

Scroll naar beneden

Travel happy, travel light. Goodbye plaatst journaliste Lien De Ruyck voor elke editie voor dezelfde speelse uitdaging: aantonen dat hip niet per se duur en goedkoop niet per se cheap hoeft te zijn. Lekker luxueus, but on a budget.

  • Lien De Ruyck
    Tekst & foto'sLien De Ruyck

Slenteren - Like a Local

De Markthal: Walhalla voor foodies

Vergeet de heipalen en betonmolens. Het broeit en bruist langs de Maas! Zo grauw en grijs als Rotterdam ooit was, zo vrolijk en kleurrijk is de nieuwe Markthal aan de Blaak. De hoefijzervormige versmarkt is het kloppend hart van dé stad voor foodies. Op de plek waar Rotterdam ooit zijn oorsprong vond, komen vandaag meer dan 100 smaken samen. Onder De Hoorn des Overvloeds proef, kijk, kook en koop je van lokale helden én bekende namen als El Bali, Le Perron, Sumo en Jamie’s Italian. Must-taste: verse churros, visdraadzeewier, eekhoorntjesbrood, vergeten groenten, frozen yoghurt en alles wat daar tussenin ligt…

Puntzakje verse groentechips, pop-upworst en frozen yoghurt: € 15,50

www.markthal.nl

Shorem Haarsnijder en Barbier: Rock ’n Roll barber

Scumbags met stropdassen, puntige snorren en tattoos. Vintage vetkuiven en een pint bij de pommade. Heren, geloof me, veel ruiger wordt een kappersbeurt niet… Wie achteroverleunt in de barbiersstoel van Schorem, krijgt de keuze uit twaalf tijdloze snitten en waant zich in (g)een tijd Johny Cash, Jay Gatsby en Al Capone. Zelfs de wachtrij verraadt dat er iets unieks te beleven valt.

Baardlieden Bertus en Leen maken er dan ook een echte mannenzaak van om het vergeten vakmanschap der barbiers in ere te houden. Tenminste, dat heb ik van horen zeggen… Het bordje aan de deur spreekt boekdelen: first come, first served, maar als vrouw kom je er letterlijk niet in. After all it’s a guy thing!

Wassen, knippen & scheren: € 30

www.schorembarbier.nl
 

Stadsambassadeur: Be my guest

Rauw, ruw, hip, dynamisch: Rotterdam is een stad met vele gezichten. En alvast enkele ervan lijken te popelen om mij beter te leren kennen... Aad, Nico, Corinne, Ineke en ruim zestig andere Stadsambassadeurs loodsen jou met veel plezier door het hart van hun havenstad. Elk van hen is gespecialiseerd in een wijk of apart thema: van een ‘rondje centrum’ tot een ondergrondse stedentocht. Onderweg brengen ze de grote verhalen tussen pot en pint op smaak met kleine anekdotes. Zo ontdekken zelfs anciens hun Rotterdam net dat tikkeltje anders. Eén ding is zeker: wie een wandeling boekt met één van deze enthousiaste locals, zal de gids niet snel vergeten.

Stadswandeling: gratis
Fikse fooi: € 5

www.stadsambassadeursrotterdam.nl

Sneukelen - Street Food

Bertmans: Healthy hotspot

Wie de dag graag verrassend start, springt best binnen bij Bertmans. Meteen mijn favoriete hotspot in het Rotterdamse noorden! Nelleke en Niels serveren er spannende borrel-, brunch- en lunchgerechten. Verwacht je dus niet aan koffiekoeken met boerenboter, maar verruim je scrabblewoordenschat met kokoschiazaadpudding, spinaziesmoothies, granolacrumble, quinoasalade of boekweitpannenkoekjes met banaan en cashew whipped cream. I dare you! Doorbreek je saaie ontbijtgewoontes met tongtwisters uit Peru, Japan of het Midden-Oosten… Hip én gezond, want 100% biologisch, vegan, geraffineerde suiker- en/of glutenvrij.

Boekwijtpannenkoekjes, kokoschiapudding, slow coffee & groene smoothie: € 24,50

Hopper Coffee & Bakery: Straffe koffie

Good ideas start with great coffee… En een schuimpje eigenzinnigheid. Hopper serveert immers niet toevallig de allerbeste kop van Nederland. Karel Rietveld laat je kiezen uit tien met zorg geselecteerde bonensoorten en vijf verschillende zetmethodes: Aeropress, Clever, Cafetière, Chemex en Hario. Chinees voor koffieleken, het hiernumaals voor kenners. Want mijn filterkoffie komt met een afgekoeld glaasje extra, zodat ik het smaaktraject van warm naar koud kan volgen. God is in the details…

Ook over de extraatjes is nagedacht. De open keuken geeft de industriële ruimte een unieke urban toets en de geur van versgebakken doet me zwichten voor een ‘Hoppertje’ met appeldadelkoek. De nieuwe vestiging in het hoge Noorden gaat nog een stapje verder met een eigen koffiebranderij.

Filterkoffie + Hoppertje + appeldadelkoek: € 8,50
 

Ter Marsch & Co: Wereldburgers

Hamburg, Burgertrut, Ter Marsch & Co… Kiezen lijkt verliezen in Witte de Withstraat, a.k.a. de Burger Boulevard van Rotterdam. Toch is Ter Marsch net dat tikkeltje rauwer én wauwer dan zijn concurrenten. De oude glas-in-loodgevel van de voormalige Fabriek van de Verduurzaamde Vleeschwaren en het Dry Aged Cabinet waarin de entrecotes rustig rijpen, geven de zaak een bruine kroegenkarakter. Bovendien eet je er sinds kort terecht de Beste Burger van Nederland. De beruchte ‘Burgeresse’ is een verfijnde hap met Scottish Angus beef, Japanse Wagyu, vers geschaafde wintertruffel, licht gegrilde Spaanse rode ui en broodje met zoutspikkelkorst… Al vind ik vooral de truffelmayonaise om duimen en vingers bij af te likken. Heerlijke fingerfood – mits je geen romantische date in gedachten hebt. Blijf gerust wat plakken. Na 22u gaat de keuken dicht en de muziek wat harder.  

Burgeresse met verse friet en truffelmayo: € 18,50

www.termarschco.nl

Snuisteren - Sweets & Treats

STROOP: Stroopwafels, koffie & vintage

Wat het neuzeke is voor Gent, is de stroopwafel voor Rotterdam. De mannen van STROOP – vier architecten en een stedenbouwkundige – geven de oertraditionele zoethouder een spannende twist. Ga je net als ik voor sinaasappel-amandel, zwicht je voor kokos-chocolade of durf je je wagen aan tijm-spek? STROOP verrast elke week met drie unieke smaken. Hoe gek ze ’t ook bedenken, de ambachtelijke wafels zijn verser dan vers en 100% biologisch. All cookies accepted, wat mij betreft!

Want daar stopt de ongewone mix niet. De pop-up shop doet ook dienst als café, theaterzaal, ontmoetings- én productieplek van het Mathenessekwartier. Creatieve starters krijgen er alle ruimte om de daad bij de droom te voegen. And what you see is what you get: alles wat je ziet, is er te koop. Van de lokale kunst aan de Sticky Wall tot de vintage stoel waar je op zit.

2 stroopwafels met koffie + 2 zakjes mini-wafels: € 19,50

www.strooprotterdam.com
 

GROOS: Rotterdams designwarenhuis

Vergeet het lousy T-Shirt of de standaard I <3 cup. Wil je een écht Rotterdams souvenir? Steun dan de lokale makers en spring even binnen in dit hippe warenhuis. Van mode-, design-, kunst-, muziek-, literatuur-, film-, delicatessen- tot lifestyle-producten: alles is bedacht, ontworpen én gemaakt in Rotterdam. En daar zijn ze best GROOS/trots op.

‘Ik lijk aan, maar ik doe gewoon als off.’ Fan van de betere woordspeling? Dan zijn de tekstuele verwenners van Mwah vast iets  voor jou. Hun shop-in-shop is een waar walhalla voor wordaholics.

2 Mwah Complimentjessets + Pineut Koffiemaatjes: € 27,50

www.groosrotterdam.nl


Elle aime: Handgemaakte hebbedinges

Giftwrappen, boekbinden of letterzetten? Just do it yourself! In de winkel/workshop van Lisa komt een professionele prutser als ik ogen tekort. Elke illustratie of knutseltool is met zorg door haar uitgezocht en verzameld. Elle aime, zoveel is zeker. Je kan er inspiratie opdoen, een uniek cadeautje vinden of raakt er je eigen creatieve ei kwijt tijdens één van de ‘crafternoons’. Breng zeker ook een bezoekje aan de buren. De Zwaanhals bruist van de vintage winkeltjes en concept stores.

Boterhammentasje + strikjespin: € 19,30

www.elleaime.nl

Sluimeren – Pillow Talk

King Kong Hostel: Urban designherberg

Sleep like a King. Explore like a local. Net zoals het culticoon waaraan hij zijn naam dankt, zocht mijn herberg zijn toevlucht diep in het hart van de stad. Het King Kong Hostel nestelde zich nonchalant tussen Café De Witte Aap en Ter Marsch and Co in de Witte de Withstraat, die door de Lonely Planet respectievelijk tot The Best Bar of the World en The Best Burgerbar of Rotterdam werden bekroond.

Deze wijk wordt in de hipstermond dan ook niet voor niets the Cool District genoemd. Of wat dacht je van een atypisch hostel met eigen barista, old school gym, daktuin, 24u-shop en indoor Netflixbioscoop met gratis films en popcorn?

Ook mijn kamer is helemaal hip en doet me alle nare hostelclichés meteen vergeten. Alle ruimtes werden met zorg ingericht door lokale artiesten. En dat voel je. Amper een jaar na opening sleepte het hostel een Best Concept Award in de wacht en werd het bekroond tot Beste Hostel van Nederland. De ideale uitvalsbasis voor de hostelleek, rugzaktoerist of rebelse romanticus.

Bed in de slaapzaal: € 17,50
Gezond ontbijt: € 5
Coffee & sweets: € 10
Running City Guide: gratis

www.kingkonghostel.com

Ani & Haakien: Vintagehostel met vrouwelijke touch

Wie het graag wat authentieker heeft, kruipt best in bed bij Ani & Haakien. De vriendinnen met een voorliefde voor retrospullen openden een nieuwbollig hostel op loopafstand van Rotterdam centraal. Van de hangmatten in de moestuin tot oma’s schommelstoel in de leefruimte: elk plekje heeft een eigen ziel en bulkt van de creativiteit.

Bed en ontbijt: € 18
Longboard huren: € 6/dag
Licking Fingers (aka poffertjes) Tour: € 2,75 

www.anihaakien.nl


CitizenM Hotel: Formule 1 voor designliefhebbers

Bekijk je de stad liever vanuit een heel ander perspectief? Kies dan voor het unieke hotelconcept van CitizenM: overnachten in een designhotel aan budgetprijzen. “We’ve drowned hotel clichés in the Nieuw Maas”, luidt de leuze. De kamers zijn klein, maar de bedden en regendouche dan weer hemels groot en comfortabel. Net als de knusse woonkamer op de eerste verdieping, waar je kan snuisteren in salontafelboeken, Hollandse kunst en prachtige designstukken. Ideaal voor de budgetbewuste reiziger die niet wil inboeten aan privacy of luxe.

Tweepersoonskamer: € 80/2personen: € 40

www.citizenm.com

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord