48u in Kortrijk, stad van creativiteit en design

Scroll naar beneden
Kortrijk

Architectuur-, kunst-, design- en modestad, Kortrijk kent meer dan één identiteit met haar historische én hedendaagse panden en adresjes voor mode, kunst en interieur. Blikvanger is de Leie, slagader van de stad, met zijn verleidelijke vernieuwde oevers en het Buda-eiland, het kloppend hart van creatief Kortrijk.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Dag 1

10u: Texture / Museum over Leie en vlas

Dit museum brengt het vlasverhaal in drie totaal verschillende kamers. De Wonderkamer is een speels laboratorium over vlas in je dagelijkse leven, de Leiekamer focust op de vlas- en linnennijverheid. Een verhaal van vallen en opstaan, een fascinerende geschiedenis van denkers, durvers en doeners. De Schatkamer toont een selectie pronkstukken gemaakt met vlaslinnen: kant, fijn damast, linnen handwerk…

12u: Kaffee Damast

Een gezellige, trendy bistro met een voorliefde voor streekproducten, pal naast het museum Texture.

14u: Op stap met een Greeter

Ga op stap in en rond Kortrijk met een Greeter, dit is een vrijwilliger die onbezoldigd en op een enthousiaste manier zijn of haar stad toont. Ze nemen maximaal 6 personen mee te voet of op de fiets en vertellen persoonlijke verhalen. Ze tonen hun favoriete plekjes, gezellige cafeetjes of restaurantjes, attracties,… in Kortrijk!

16u: shoppen

De winkel- en wandelstraten bieden plaats aan zowel exclusieve luxeboetieks als budgetvriendelijke winkels. Pal in het centrum vind je het winkelcentrum "K in Kortrijk", een shoppingcentrum van 34.000m² waarvoor het Gentse architectenbureau Robbrecht en Daem een langwerpige patio als ontmoetingsplaats ontwierp. De enorme glazen dakconstructie laat het daglicht over drie verdiepingen en een ondergronds niveau binnenvallen. Deze imposante architectuurparel biedt plaats aan maar liefst 80 winkels!

19u: Tables d’Amis

Chef Matthieu Beudaert is Jonge topchef van Vlaanderen 2013, heeft één Michelinster en scoort 17/20 in ‘GaultMillau’. Zijn concept is eenvoudig: gastronomie in een gemoedelijke sfeer, zonder tierlantijnen. De 19de-eeuwse Oude Dekenij ligt bovendien op één van de meest pittoreske pleintjes van Kortrijk en beschikt over een zonnig terras. Binnenin eenvoudig, maar geraffineerd design met een voorliefde voor Jules Wabbes.

23u: Sandton Hotel Broel

Sandton Hotel Broel is een karaktervol luxehotel voorzien van het befaamde restaurant Bistro Broel en dat pal tegenover de Broeltorens. Op slenterafstand van het historische centrum dus en de plek bij uitstek om zowel zorgeloos te feesten als zaken te doen.

Dag 2

10u: leuke desingwinkels: Papago, Byttebier, De Beste Kamer, …

Papago is een unieke lifestyle store in het hart van Kortrijk. Tijdloze mode en authentiek interieurdesign worden hier op een ongedwongen manier samengebracht. Dit resulteert in een kunstzinnige mix van moderne stukken en vintage parels. Een bron van inspiratie voor zowel je interieur als je garderobe.

Lang leve het nieuwe Byttebier! Een leuke winkel, een verrassende verpakking, een hartverwarmende service. Be Happy is universeel en internationaal. Be Happy is de samenvatting van de vele productgroepen die Byttebier bij elkaar brengt. Want ze dragen stuk voor stuk bij tot een goed gevoel, elke dag en voor iedereen"

De naam "deBesteKamer" is een knipoog naar die lang vervlogen tijden toen elk huis nog een beste kamer had die enkel op zondag mocht betreden worden. De mooiste meubelstukken werden er geëtaleerd. Vandaag vind je die mooiste stukken in De beste kamer en op hun bijhorende webshop.

12u: Va et vient

Trendy en geïnspireerde seizoensgerechten. Komen en gaan in een losse informele sfeer.

14u: stadswandelroute ‘metamorfose van de stad’

Met de nieuwe stadswandelroute flaneer je niet alleen door het historische hart van de stad, maar bewonder je ook de metamorfose van Kortrijk. Een handige kaart en klinknagels zetten je op de goede weg, op www.toerismekortrijk.be download je de audioversie voor je smartphone. Een gids vol interessante weetjes en leuke anekdotes. Je passeert zowel de middeleeuwse Broeltorens als het gloednieuwe Belevingscentrum dat je interactief doorheen de geschiedenis van werelderfgoedsite Sint-Elisabethbegijnhof loodst.

16u: het Buda-Eiland

Tussen de armen van de Leie vind je het Buda-eiland. Een eiland voor de artistieke bezoeker van de stad. Voorzien van de Budatoren, een platform waar artiesten hun ding mogen doen, en de Budascoop waar je geniet van de betere niet-commerciële films. In Broel 6 maak je in een gevarieerd tentoonstellingsprogramma kennis met hedendaagse beeldende kunst. In het Budapark relaxen jong en oud, ’s zomers wordt dit een strand met ligweide. De Budafabriek is dan weer een imposante plek waar ontwerpers, ondernemers, kunstenaars, studenten en actieve burgers samen werken. Het oude gebouw werd onder handen genomen door het architectenbureau van Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen. Langs de straatkant kwam een vijfhoekig volume dat het gebouw een sprekender façade geeft. In de fabriek van 3.000 m² is plaats voor tentoonstellingen, workshops en ateliers. Er is een prototypelab met 3D-printers, lasercutters en tal van andere machines voor creatieve makers.

19u: Taste and colours

Dit unieke restaurantconcept laat je toe om in de keuken te dineren en te genieten van hedendaagse gerechten vol speelse smaken. Hier geen bedreigde soorten, zoals tonijn of foie gras. Wel lokale leveranciers en ambachtelijke producten. En alles wordt in huis bereid.

21u: Bar Jules

Even ontspannen na een drukke dag? Of een bespreking in een informele omgeving? De gezellige open haard en de comfortabele zitjes in Bar Jules bieden de setting voor een aangenaam samenzijn.

23u: Messeyne Hotel

Hotel Messeyne bevindt zich in de historische Groeningestraat op enkele stappen van de Grote Markt. Elke kamer ademt een totaal verschillende sfeer uit. Je beschikt er over gratis parking, wifi en wellness. Je honger wordt deskundig gestild in het gastronomische restaurant.

Meer info op: www.48uur.be/kortrijk 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord