5 tips om te Columbussen zonder bus

Scroll naar beneden

Ben jij net als wij grote fan van het televisieprogramma De Columbus met Wim Lybaert? In zijn gloednieuwe boek Columbussen zonder bus trakteert televisiemaker Laurens Verbeke je op maar liefst 51 ideeën om zélf op avontuur te gaan. Wij mogen alvast vijf tips met jullie delen: 

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Win één volledige dag grote vakantie

Geef je agenda aan een toevallige voorbijganger en laat die er willekeurig een weekdag uitscheuren. Weekends, feestdagen of vakantiedagen tellen uiteraard niet mee. Je mag je lot ook in handen leggen van je zesjarige neefje, je partner of je poetshulp. Heb je een goeie baas of een flexibele job? Dan kun je het zo spannend maken als je wil. Baken zelf het speelterrein af door de maand uit te kiezen waarin je het ‘grote vakantie’-lot wil winnen. Vakantiemaanden tellen niet mee, dat spreekt voor zich. Neem het liefst je drukste maand van het jaar. Durf je?

Zoek de leegte op. Die is belangrijker dan we denken. Het woord ‘vakantie’ is familie van vacant (leeg), vacature (een openstaande baan) en vacuüm (luchtledig). Vakantie zal dan ook wel iets met leeg maken te maken hebben, zeker? Het is de tegenpool van de agenda. Die is familie van ageren (handelen, doen). Agenda betekent letterlijk ‘de dingen die gedaan moeten worden’. Hier is het woord 'moeten' nog belangrijker dan de actie zelf. Een agenda gaat altijd over moeten, maar vakantie over mogen.

2. Verdwijn en begluur jezelf

Speel verstoppertje in je eigen huis of tuin. Of verstop je eens ongegeneerd (en met toestemming van je werkgever) op het werk. Je zult heel anders naar de vertrouwde ruimte kijken. Doe het met je partner, je collega’s, je moeder van 67 of met één van je columbusgasten. Doe het met om het even wie, maar doe het vooral ‘onder grote mensen’. 

3. Leer al je buren kennen

Misschien ben je zo sociaal dat je deze uitdaging al uit jezelf bent aangegaan. Dat is fantastisch, want verbondenheid kan niet zonder initiatief. Ze begint bij onszelf. Je kunt geen vakantiekaartjes van vrienden of familie verwachten als je er zelf nooit eentje stuurt. Geen probleem natuurlijk, als je geen kaartjes in je brievenbus wil. Kan het dat je toch nog altijd enkele buren hebt die je probeert te vermijden? Dat zijn de belangrijkste. Waarom probeer je hen altijd uit de weg te gaan? Omdat je bang bent dat je ze dan slag om slinger aan je been zult hebben? Bel eens aan en voer een gesprek. Doe het nadat je te veel cake hebt gebakken of wanneer je een ei wilt lenen. Met gespreksvoer verlaag je de drempel. Het is net bij deze mensen dat je je buurvaardigheid kan verbeteren. Als goeie buur ben je best een goeie gastheer. Wanneer je met de glimlach je grenzen stelt, zullen die met plezier worden gerespecteerd. Door ervan weg te lopen, maak je een veel groter statement dan je wil aangeven.

4. Eet de wereld op 

Ga een maand lang op wereldreis. Stap elke dag door de keukendeur een ander land in. Laaf je aan de overvloedige rijkdom van smaken. Laat je eten typisch zijn, maar deze maand liever geen Vlaamse kost of Belgische keuken. Of toch niet te veel. Laat je mond en maag multicultureel zijn. Wees de meest ruimdenkende geest in het meest ruimdenkende lichaam. Globalisering heeft onze wereld groot en complex gemaakt, maar een van haar zegeningen is de verrijking met de vele andere culturen met hun andere geschiedenissen, gewoontes, talen, geuren en kleuren … Onze wereld heeft vandaag ontelbaar veel deuren naar andere werelden. En een daarvan is de keukendeur.

5. Verdwaal samen

Start in het centrum van een onbekende stad. Ga rug-aan-rug staan met een van je columbusgasten en vertrek elk in tegengestelde richting. Je kunt dit ook perfect alleen uitproberen, maar met twee is het speelser en spannender. Spreek voor je vertrekt ook een tijdstip af. Ben je elkaar na pakweg anderhalf uur nog niet tegen het lijf gelopen? Ga dan terug naar start en deel jullie ontdekkingen. Kom elkaar tegen in jullie verwondering. Laat je verrassen door een citytrip in eigen land. Het kan natuurlijk ook in het buitenland. Zolang je maar je agenda er niet speciaal voor moet bovenhalen en de trip dus geen doel op zich wordt in plaats van doelloos dolen. Improvisatie en impulsiviteit zijn belangrijk als je behendig in het onbekende wilt verdwalen. Laat je verrassen, want het kan niet mislukken.

Meer lezen? Columbussen zonder bus van Laurens Verbeke. Pelckmans, 19,50

 

 

 

 

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord