Terug naar overzicht

5x Bergen - Noorwegen

Bergen is de tweede grootste stad van Noorwegen. Door de lange geschiedenis, het levendige centrum en de prachtige natuur laat Bergen een indruk na op iedereen die de stad bezoekt.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Opus XVI

Niemand is zo met de stad Bergen verbonden als de componist Edvard Grieg. Een hotel dat volledig in het teken staat van de beroemde Noorse muzikant is dan ook de ideale uitvalsbasis om de stad te bezoeken. Een nakomeling van Grieg maakte vorig jaar zijn droom waar met het openen van Opus XVI, een luxehotel in een prachtig voormalig bankgebouw uit 1876. Het imposante hotel ligt pal in het centrum van Bergen en biedt alle comfort dat je je maar kan wensen. Bezoekers kunnen kiezen uit kamers in zes categorieën. Het restaurant van het hotel Opus XVI is de beste plaats om je volledig onder te dompelen in het leven van Edvard Grieg en andere beroemde Noorse kunstenaars, zoals toneelschrijver Henrik Ibsen en dichter Bjørnstjerne Bjørnson. Vanaf 137 euro per nacht, via www.opusxvi.no.

  • ©Florian Callens

Colonialen Litteraturhuset

Een ander historisch gebouw in Bergen dat enkele jaren geleden grondig gerenoveerd is, is het Litteraturhuset. Dat cultureel centrum bestaat eigenlijk uit vier gebouwen bij elkaar. In een van die gebouwen is met Colonialen een van de leukste restaurants van de stad gevestigd. In een heel ontspannen sfeer kan je er van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat proeven van de typisch Noorse keuken. Op de menukaart van Colonialen staan gerechten met schaaldieren, vis, vlees en ook vegetarische opties. Daarnaast heeft het restaurant ook een uitgebreide wijnkaart. Meer info via www.colonialen.no.

  • ©Florian Callens

Bryggen

Een bezoek aan Bergen is niet volledig zonder rond te lopen in Bryggen. Deze felgekleurde huizen waren oorspronkelijk handelshuizen van de hanze en staan sinds 1979 op de Unesco-werelderfgoedlijst. Tegenwoordig zijn ze niet alleen de ideale plaats om prachtige foto’s te maken, maar ook de uitgelezen kans om te shoppen voor souvenirs. Naast traditionele souvenirwinkeltjes vind je er ook veel lokale kunstenaars. En als je geluk hebt dat het niet regent, kan je er uitrusten op een van de vele terrasjes.

KODE

Een ander prachtig stukje Bergen is de grote vijver Lille Lungegårdsvannet met daarrond Japanse kerselaars. Naast het park zie je vier grote gebouwen met opvallende rode banners waarop KODE 1, 2, 3 en 4 staat. Samen vormen ze het Bergen Kunstmuseum dat met 43.000 stukken een van de grootste musea van Noorwegen is. Opsommen welke collecties je er kan bekijken, is onbegonnen werk, maar verwacht je onder andere aan unieke stukken van Edvard Munch, Pablo Picasso, Paul Klee en J. C. Dahl. Leuk weetje: vlak achter de musea ligt de opvallende concertzaal Grieghallen waar Sandra Kim in 1986 voor België het Eurovisiesongfestival won. Meer info via www.kodebergen.no.

Ulriken

Bergen wordt vaak ‘de stad tussen de zeven bergen’ genoemd. Welke dat precies zijn, is niet helemaal duidelijk en voer voor discussie. Iedereen is het er wel over eens dat Ulriken tot de zogenaamde syv fjell behoort. Met zijn 643 meter is het de hoogste berg van de stad en daardoor heb je er ook het mooiste uitzicht. Er zijn twee manieren om de top van Ulriken te bereiken. Je kan kiezen voor een flinke wandeling - reken op een kleine twee uur - of voor de Ulriksbanen. Deze kabelbaan brengt je rechtstreeks naar boven. Daar kan je genieten van het adembenemende uitzicht over Bergen en zijn omgeving, de zee, de eilanden, de fjorden en de andere bergen. Je kan er ook iets eten of drinken in het restaurant Sky:skraperen. Meer info via www.ulriken643.no.

Deze reportage werd eerder gepubliceerd in Goodbye #18. Wil je als eerste de knapste reisverhalen lezen? Met een abonnement op Goodbye krijg je vier nummers gratis bezorgd én geniet je van een mooie korting. Een nummer gemist? Haal jouw ontbrekende Goodbye in huis via BOL.com

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord