Terug naar overzicht

5x Open Monumentendag in eigen land

Zaterdag 12 en zondag 13 september is het weer Open Monumentendag in België. Je krijgt dat weekend de unieke kans om het erfgoed in ons land te bezoeken. Dat is ook meteen de uitgelezen kans om een daguitstap of weekendje weg in te plannen. Op de website vind je wel in elke stad of dorp een erfgoedsite die je kan bezoeken, wij selecteerden alvast vijf verrassende locaties.

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

Op scholentocht in Diest

Je wist het misschien niet maar Diest is de stad met het grootste aantal erfgoedsites per vierkante meter van heel Vlaanderen. De perfecte locatie dus om Open Monumentendag door te brengen. De stad zet tijdens deze twee dagen haar scholengeschiedenis in de kijker aan de hand van een uitgestippelde wandeling. In de Gemeentelijke Basisschool Molenstede kun je halt houden om de tentoonstelling met foto’s van vroeger en nu te bezoeken. Diest heeft trouwens ook een van de oudste apotheken van België, een veertiende-eeuwse kerk en een gezellig begijnhof om te bezoeken. Meer info via www.openmonumentendag.be.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Walking throug history?. #diest #visitdiest #instagood #travel Regram: @the_jehouligans_travel

Een bericht gedeeld door Visit Diest (@visitdiest) op

Bezoek het Kasteel van Poeke

Tussen Gent en Brugge ligt de gemeente Aalter. In haar deelgemeente Poeke staat een sprookjesachtig Kasteel. Het kasteel is gebouwd in rococostijl en heeft de typische kenmerken zoals een roze gevel, gigantische ramen, tientallen torentjes en het wordt omringd door een vijver. Een 9 kilometer lange wandeling loopt door het domein van het kasteel en passeert onderweg een oude molen. Op zaterdag 13 september is het kasteel geopend tussen 9u en 15u. Tussen 11u en 14u kun je er vrij rondlopen, op de andere uren worden er begeleide rondleidingen georganiseerd. Meer info via www.openmonumentendag.be.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Altijd leuke plek om heen te gaan: #poekekasteel #aalter #meetjesland Volg ons op meetjesland.be Foto David Samyn

Een bericht gedeeld door Toerisme Meetjesland (@toerismemeetjesland) op

Slow art in de Sint-Jacobskerk

De Sint-Jacobskerk in het centrum van Antwerpen is na de Kathedraal de oudste parochiekerk van de stad. De kerk is bijzonder omdat de grafkapel van schilder Pieter Paulus Rubens hier te vinden is. Daarnaast heeft het ook een van de mooiste barokke interieurs van heel Europa en een adembenemend altaar. Op zondag 13 september vinden er tussen 14u en 17u gegidste rondleidingen plaats. Tijdens deze tours focust de gids op de kunstwerken van Jacob Jordaens die er hangen en het Hoofdkoor van de kerk. Meer info via www.openmonumentendag.be.

 

Ontdek de scheepswerven in Baasrode

Het Oost-Vlaamse Baasrode ligt vlak aan de Schelde en kent daarom een interessante scheepvaartgeschiedenis. De Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode is een prachtige industrieel-archeologische site en is daarmee een van de mooiste van Vlaanderen. Op deze site ligt een originele houten loods, een meesterwoning van de vroegere werfeigenaar uit 1830 en enkele scheepsmodellen. Op zondag 13 september kun je de gerestaureerde daken van het originele werkhuis bewonderen, de tentoonstelling over 40 jaar vzw Scheepvaartmuseum Baasrode bezoeken en iets drinken op het terras van het volkscafé. Meer info via www.openmonumentendag.be.

 

Schouwburg Kortrijk

De prachtige Schouwburg in Kortrijk is een van de best bewaarde stadstheaters van Europa. De zaal is gebouwd in neo-renaissancestijl en heeft een indrukwekkende glaskoepel. Dit jaar mag de Schouwburg 100 kaarsjes uitblazen. Voor deze unieke gelegenheid stelt de theaterzaal op zondag 13 september zijn deuren open. Tussen 10u en 18u vertrekt er ieder half uur een rondleiding door het gebouw. Je komt er te weten hoe de zaal achter de schermen functioneert en wie welke taak uitvoert. Meer info via www.openmonumentendag.be.

 

Let op: door de coronamaatregelen is het verplicht om op voorhand je bezoek te reserveren. Check daarom steeds de website voor openingsuren, prijzen en reservatiemogelijkheden. Andere erfgoedsites die open zijn tijden Open Monumentendag vind je hier.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord