6 oneindige sterrenhemels in Europa

Scroll naar beneden

In de nacht van donderdag op vrijdag 13 augustus bereikt de Perseïden-meteorenzwerm zijn hoogtepunt. Dit betekent dat je tientallen vallende sterren per uur zou kunnen zien. Ter gelegenheid hiervan heeft Musement, het digitale boekingsplatform voor activiteiten over de hele wereld, zes ongelooflijke sterrenhemels in Europa op een rijtje gezet. Van Nationaal Park Lauwersmeer in Nederland tot El Teide op Tenerife en de Karpaten in Oost-Europa; op ons continent zijn er genoeg afgelegen gebieden, vrij van lichtvervuiling en ideaal voor het sterrenkijken. Hoewel Dome A in Antarctica volgens de wetenschap de beste plek op aarde is om de sterren te zien, hoef je niet zo ver te reizen voor een prachtige sterrenhemel.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie
  • Foto'siStock

1. De Chianti, Italië

De certificering "I cieli più belli d'Italia" (de mooiste hemels van Italië) is ingesteld om het astro-toerisme in Italië te bevorderen en plaatsen aan te wijzen waar de hemel dankzij gunstige omstandigheden meer sterren toont dan elders. Het Osservatorio Polifunzionale del Chianti is een van de speerpunten van dit netwerk. Het ligt op een half uur van Florence, in Barberino Val d'Elsa, te midden van het botanische park van de Chianti. Hier kun je de hemel bewonderen, midden in het prachtige Toscaanse landschap, en het sterrenkijken misschien nog leuker maken met heerlijke streekproducten. Het OPC dient niet alleen voor wetenschappelijk onderzoek, maar is ook een centrum voor de verspreiding van astronomische informatie. Er worden evenementen en rondleidingen voor alle leeftijden georganiseerd.

2. Nationaal Park Lauwersmeer, Nederland

Hoewel Nederland een van de dichtstbevolkte landen van Europa is en het even zoeken is naar plekken waar de nachtelijke hemel niet vervuild wordt, kun je er toch op meerdere locaties van een donkere sterrenhemel genieten. Denk bijvoorbeeld aan de Zuid-Limburgse heuvels, de Waddeneilanden en de Friese natuur. Sinds 2016 is Nationaal Park Lauwersmeer in Friesland een Dark Sky Park. Wereldwijd zijn er nu 41 Dark Sky Parks die zich onderscheiden door hun nachtelijk duisternis en als plekken waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om de sterren te bekijken. In het park kun je twee hemelplatforms vinden (bij Suyderoogh en aan de Strandweg). Deze platforms hebben hoofdsteunen die je kunt kantelen en zo al liggend naar de sterren kunt kijken. Bestaat er iets romantischer?

3. El Teide, Spanje

Behalve dat het landschap zelf van een andere planeet lijkt te komen, is het Canarische Eiland Tenerife ook een perfecte plek om het heelal te bekijken. Doordat je volledig omringd bent door de oceaan en omdat de omgeving van de vulkaan El Teide dunbevolkt is, heeft de hemel een hoge astronomische kwaliteit. In het Observatorio del Teide kun je terecht voor rondleidingen en met enorme telescopen de Melkweg, sterren en planeten bewonderen. Als je op zoekt bent naar meer avontuur, kies dan voor een van de nachtwandelingen waarbij je zowel het vulkanische landschap als de vallende sterren kunt zien.

4. De Rhön, Duitsland

In hartje Duitsland ligt de Rhön: een vulkanisch middelgebergte dat sinds 1991 door UNESCO erkend is als biosfeerreservaat en internationaal sterrenpark met speciale maatregelen om de nachtelijke landschappen te beschermen. Dit jaar organiseert het reservaat voor de tweede keer op rij de zogenaamde Rhöner Sternenparkwochen. Deze “sterrenparkweken” draaien om de meteorenregen met als hoogtepunt de nacht van 13 augustus en de periode wordt bekroond met een volle maan op 22 augustus. Tijdens deze periode worden allerlei nachtelijke activiteiten en wandelingen georganiseerd waarmee je de sterrenhemel en het belang van het nachtlandschap kunt ontdekken.

5. Nationaal Park Karpaten, Oekraïne

Het Nationaal Park Karpaten werd in 1980 opgericht en was het eerste natuurpark in Oekraïne. Dankzij de bijzonder afgelegen ligging, ver van alle lichtvervuiling, trekt het park elk jaar honderden liefhebbers van astronomische waarnemingen. Tijdens de winter- en lentemaanden organiseren de boswachters van het park, in samenwerking met de plaatselijke autoriteiten en de astronomische observatoria, evenementen om van de buitengewone sterrenhemel te genieten. Ook in de Karpaten, maar aan de andere kant, en precies op de top van Pip Ivan, ligt Bia?y S?o?, een oud astronomisch observatorium dat nu als berghut wordt gebruikt.

6. Isle of Skye, Schotland

Het op een na grootste Schotse eiland is gemakkelijk bereikbaar voor een dagtocht vanuit Inverness. Behalve genieten van het onmiskenbare en fascinerende Schotse landschap, is het Isle of Skye ook een geweldige plek om de nacht door te brengen en naar de hemel te staren. De bestemming telt maar liefst negen astronomische observatieplaatsen die erkend zijn door het Dark Sky Project. Lichtvervuiling bestaat hier niet en tijdens de wintermaanden is het mogelijk om het noorderlicht te zien. Als de nacht bijzonder helder is, is het niet alleen mogelijk om de Melkweg of vallende sterren te zien, maar zelfs satellieten die in een baan om de aarde draaien.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord