Terug naar overzicht

6 verrassende musea in eigen land

Het SMAK in Gent, het MAS in Antwerpen en het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Allemaal indrukwekkende musea, maar ... af en toe wil je gewoon eens iets anders. Wij tippen zes verrassende musea die ook een bezoek waard zijn. 

  • Sien Vanneste
    TekstSien Vanneste

1. Het Reuzenhuis @ Ath

Het Reuzenhuis is een museum dat gevestigd is in een statig herenhuis ingericht in Lodewijk XV-stijl. Het museum is - zoals je al kon vermoeden - gewijd aan de reuzentraditie in Europa. Je maakt een reis via de wereld van de reuzenpersonages. Zo zie je hoe een reus wordt gecreëerd, welke draagsystemen er zijn, de overdracht van generatie op generatie en nog zoveel meer. Daarnaast verzamelt het museum ook verschillende publicaties. Op die manier willen ze een bibliotheek vormen rond het onderwerp. 

Rue de Pintamont 18, 7800 Ath. Meer informatie op maisondesgeants.be.

 

2. Het Riolenmuseum @ Anderlecht

Altijd al geïntrigeerd geweest door riolen en wat er onder de grond allemaal gebeurt? In het Riolenmuseum van Anderlecht daal je af naar authentieke riolen en wandel je langs de rivier de Zenne. Je maakt ook kennis met het weinig sexy - maar wel noodzakelijke - beroep van rioolwerker. Ook wordt er aandacht besteed aan de cyclus van het water en duurzame ontwikkeling.

Octrooipaviljoen - Anderlechtsepoort, 1000 Brussel. Meer informatie op sewermuseum.brussels.

 

3. Slipmuseum @ Brussel

Je hebt het waarschijnlijk al wel gehoord wanneer je een spannend examen moest afleggen of een sollicitatiegesprek deed: stel je de persoon voor je voor in zijn of haar ondergoed. Dit museum wil aantonen dat iedereen gelijk is op vlak van ondergoed, of je nu rijk, beroemd, machtig of net niets van dat alles bent. Het idee komt van de situationistische kunstenaar Jan Bucquoy, die bekende personen afbeeldt met een slip op hun hoofd. Een museumbezoek voor lolbroeken (pun intended).

Spoormakersstraat 52 / Hoogpoort 123, 1000 Brussel. Meer informatie op janbucquoy.be.

 

4. Het Karrenmuseum @ Essen

Een prachtig openluchtmuseum. Je wandelt door het bos langs scharensliepen, bakkers- en ijskarren, koetsen en lijkwagens. Je kunt er ook verschillende workshops volgen, waarin je aan de slag gaat met materialen zoals hout, metaal, leder, touw of verf. Ook voor kinderen worden er heel wat activiteiten georganiseerd.

Moerkantsebaan 52, 2910 Essen. Meer informatie op karrenmuseum.be.

 

5. Bier- en Peketmuseum @ Anthisnes

In dit museum leer je alles over onze rijke Belgische biercultuur. Zo krijg je antwoord op de vraag hoe we bier brouwen, waarom we het al sinds 12.000 jaar doen én waarom België gezien wordt als hét bierland bij uitstek. Eindigen doe je in de bierkelder, voor een traditionele Cervoise-bierproeverij. Het museum is gevestigd in de donjon uit de XIIe eeuw. 

Avenue de l'Abbaye 19, 4160 Anthisnes. Meer informatie op avouerie.be.

 

6. doemuseum 't grom @ Sint-Katelijne-Waver 

In 2006 werd het groentemuseum 't Grom geopend door de vzw Midzeelhoeve. Ze maakten er een heus doemuseum van met aandacht voor ons tuinbouwverleden én gezonde voeding. Zeker voor kinderen is dit museum een grote aanrader. In de tuinen, serres en de keuken kunnen bezoekers proeven, ruiken en uitproberen. Leuk weetje: het museum doet beroep op vrijwilligers voor de verschillende functies, van baliemedewerker tot begeleider van workshops. 

Midzelen 25a, 2860 Sint-Katelijne-Waver. Meer informatie op tgrom.be.

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord