Terug naar overzicht

Belgium for Foodies: 8 hidden gems in België

  • Le Fox

    Tony Le Duc

Belgen en hun eten, het is een levenslange liefdesrelatie. Maar na de zoveelste keer biefstuk friet, ben je misschien wel eens toe aan iets nieuws. Femke Vandevelde schreef het boek Belgium for Foodies, waarin ze meer dan 350 adresjes tipt waar je terecht kunt voor een geweldige culinaire ervaring. Wij tippen de acht Hidden Gems uit het boek die een bezoekje waard zijn. Smakelijk!

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Bartholomeus

Bartholomeus - uitgebaat door chef Bart Desmidt en zijn vrouw Sandra Vandegeuchte – is een dynamisch restaurant aan de Belgische kust. Bart is gekend als een smaaktovenaar met veel kennis van zaken, die een zesgangenmenu maakt met enkel terroir* ingrediënten. Van het stijlvolle interieur tot de interactie met zijn gasten die aan de toog zitten: dit fine-dining restaurant gelegen bij de haven van Zeebrugge en het natuurreservaat Het Zwin is zeker een omweg waard.

*Terroir verwijst naar de kenmerkende eigenschap van de grond of bodem waarop gewassen geteeld worden.

Zeedijk 267, Knokke Heist. Bartholomeus 

2. Altermezzo

Dit met Michelin-ster bekroonde restaurant is gevestigd in een voormalige school in de historisch stad Tongeren. Altermezzo’s grote ramen en hoge plafonds zorgen ervoor dat er, zelfs op een bewolkte dag, veel licht naar binnen kan. In dit vrolijke kader creëert de jonge chef Jo Grootaerts perfect gebalanceerde gerechten, gepresenteerd in prachtig keramiek en gegeten met fijn gouden bestek. Deze plek is niet te missen als je iets hebt met Italiaanse wijnen.

Bilzersteenweg 366, Tongeren. Altermezzo 

3. Fleur de Lin

Restaurant Fleur de Lin opende in 2013 zijn deuren in een voormalige linnenfabriek, buiten de gebaande paden. Alhoewel de industriële roots nog duidelijk zichtbaar zijn in het strakke interieur, restyle eigenares Barbarara de zaak met luxueuze en warme materialen. Chef Lode De Roover heeft een sterke voorkeur voor vis, kreeftachtigen en schaaldieren – allemaal afgewerkt met een uitstekende jus, espuma of vinaigrette. Absoluut het handelsmerk van een grote chef.

Lokerenbaan 100, Zele. Fleur de Lin 

4. Le Gastronome

Als voormalige chef-koks waren Jean Vrijdaghs en Sébastien Hankard klaar om de lat wat hoger te leggen wanneer ze het gerenommeerde instituut in een uithoek van België overnamen. Samen brengen ze een jeugdig elan in een streek die bekend is om te wandelen en fietsen. Le Gastronome is geprezen voor het combineren van hoogwaardige ingrediënten met groenten uit de eigen tuin. Aangezien deze jonge talenten nog maar net begonnen zijn aan hun reis, kunnen we al niet wachten om te zien wat ze nog gaan brengen.

Rue de Bouillon 2, Paliseul. Le Gastronome

5. Le Coq aux Champs

In het verborgen Le Coq aux Champs kan je ervaring beginnen met een grote selectie van champagne, gebracht naar je tafel op een speciale trolley. Een van de opties is een volledig vegetarisch menu met de lekkerste groenten van België. De fantasierijke creaties van chef Christophe Pauly – een leerling van Paul Bocuse – zijn altijd geïnspireerd door zijn culinaire reizen over de hele wereld. Mooi weer? Dan kun je een plekje reserveren op het tuinterras.

Rue du Montys 71, Soheit-Tinlot. Le Coq aux Champs

6. Terminus

Terminus, oorspronkelijk een wegrestaurant in the middle of nowhere, is een betaalbare plek met een uitgebreid menu, bereid door de fantastische Kathleen Vanderbeke, variërend van oesters tot côte à l'os - met vlees geleverd door de familieboerderij. De andere ster van het restaurant is de zoon van de chef en gastheer Pieter Verheyden – in een vorig leven werkte hij als hoofdsommelier bij het Hof van Cleve – zo is hij de bewaarder van hun geweldige wijnlijst. Als je een van de beste en zeldzaamste wijnen wil drinken, breng dan een stel wijnliefhebbers mee naar deze regio. En misschien kun je een hotel boeken om de nacht in alle rust te spenderen…

Callicannesweg 16, Watou. Terminus

7. L'air du temps

Uitgerust met een tuin van vijf hectare, een grote serre en elf gastenkamers is L’air du temps zoveel meer dan een restaurant. De zelfgeleerde chef Sang Hoon Degeimbre geeft om de natuur en onze planeet, wat tot uiting komt in zijn creaties. Het is geen toeval dat zijn signatuurgerecht bestaat uit minstens twintig soorten (lacto-gefermenteerde) groenten, fruit, kruiden en bloemen die wekelijks veranderen afhankelijk van de oogst. Sang’s ongewone maar goed doordachte smaakcombinaties, gecombineerd met zijn Koreaanse achtergrond, vertalen zich in een unieke kookstijl die duurzame eters van over de hele wereld naar zijn boerderij brengt.

Rue de la Croix Monet 2, Liernu. L'air du temps

8. Wannes Raps

Deze poëtische bistro, gelegen in historisch Diest, is genoemd naar de legendarische troubadour die leefde in de 19e eeuw. Het gezellig decor van Wannes Raps kan je misschien doen denken aan dat van je grootmoeder, maar de menu is zeker en vast eigentijds en zelfs vernieuwend met momenten. Wannes Raps heeft een informeel bargedeelte waar je kunt genieten van drankjes of desserts. Voor hun steak tartaar zou ik zo naar Diest afreizen, zeker als de chef zelf uit de keuken komt om zijn gasten te bedienen.

Schaffensestraat 17, Diest. Wannes Raps

Meer lezen? Belgium for Foodies van Femke Vandevelde (Luster, €21,95) ligt vanaf vandaag (4 oktober 2021) in de winkels.

Belgium for Foodies door Femke Vandevelde (€21,95)

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord