Charmant Duitsland: de 9 steden in Nedersaksen

Scroll naar beneden

Ooit al eens in Nedersaksen geweest? Naast de hoofdstad Hannover heeft deze Duitse deelstaat nog heel wat andere troeven. Ontdek de 9 cities of Lower Saxony, negen charmante stadjes in de buurt van Hannover. Je hoeft er maar vijf uurtjes voor te rijden!

  • Lisa Piotti
    TekstLisa Piotti

Hildesheim

We beginnen onze reis in Hildesheim, een stadje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zo goed als helemaal platgebombardeerd werd. Wat je ziet zijn dus geen honderden jaren oude gebouwen, al zou je dat wel denken. Vooral op het centrale plein probeerde men de gebouwen zo goed mogelijk te reconstrueren en dat is aardig gelukt.

Het hart van de stad

Het marktplein is het pronkstuk van het stadje. Je wordt omgeven door halftimbered houses en prachtige ‘oude’ gebouwen. Elke woensdag en zaterdag is het markt en het hele jaar door worden er verschillende evenementen gehouden. Op een van de terrasjes geniet je van een Duits biertje of een frisse aperitief. Een andere lokale specialiteit die je moet proberen is de Hildesheim truffel. Een soort praline met een zachte chocoladevulling binnenin. Een lekkere zoetigheid die zeker niet moet onderdoen aan Belgische chocolade!

Het meest opvallende huis op dit plein is dat van de vroegere beenhouwers gilde. Niet meteen de rijkste en meest prominente gilde, maar misschien wel de slimste. Om hun gebouw toch zo opvallend mogelijk te maken, verbreden de beenhouwers hun gebouw in de hoogte. Je kreeg namelijk maar een bepaald stuk grond, maar in de lucht kon je wel uitbreiden in breedte. Ze maakten het gebouw net iets hoger dan het tegenoverliggende stadshuis. De voorgevel telt vijf lagen die in de hoogte steeds breder worden. De details in de gevel van dit gebouw zijn uniek. Jammer genoeg wist men niet hoe de zijgevel er vroeger had uitgezien, maar dat loste de Hildesheimers op met schilderingen van hedendaagse kunstenaars.

 

Kerken en kathedralen

We lopen verder naar de St Micheal’s kerk, die je misschien wel eens eerder hebt gezien. Duitsland koos deze kerk namelijk als symbool voor de twee-euro muntstukken die in 2014 geproduceerd werden. Het interieur van deze kerk doet wat denken aan de Spaanse architectuur, zoals de Mezquita in Cordoba. Niet meteen een stijl die je in Duitsland zou verwachten, maar dat maakt Hildesheim nog verrassender.

Hildesheim heeft heel wat kerken, maar is waarschijnlijk vooral bekend om zijn kathedraal. In de St. Mary’s kathedraal vind je de wereldberoemde Duizendjarige Roos. Een rozenstruik die langs de muur van de kathedraal omhoog klimt. Het is waarschijnlijk de oudste roos er wereld. Volgens documentatie is de roos zo’n 700 jaar oud. Ondanks de verwoesting van de kathedraal tijdens de Tweede Wereldoorlog, overleefden de wortels van de roos, die terug opbloeide in de ruïne. Wil je de roos in volle glorie zien, plan je bezoek dan op het juiste moment. De roos staat namelijk maar een paar weken per jaar in bloei.

 

Walk in the park

Wil je even lekker tot rust komen? Wandel eens rond in het Magdalenenhof. Een mooi stadstuin die goed wordt verzorgd. Als je de heuvel opwandelt heb je zelfs een klein uitzicht over de stad. In de zomer kom je hier zeker andere mensen tegen, al is het er vaak ook heel rustig.

 

Cultureel Hildesheim

We eindigen ons bezoek aan Hildesheim met een rondleiding in het Roemer en Pelizaeus musuem, waar je een uitgebreide Egyptische collectie bewondert. Tijdens de bouw van dit museum werd meteen nagedacht over hoe het gebouw de Egyptische sfeer het best zou kunnen weergeven. De trap naar boven representeert de gang in de grootste piramide van Gizeh. De tentoonstellingsruimtes aan de oostelijke kant hebben veel lichtinval, aangezien daar de zon opkomt. De westelijke kant van het gebouw bestaat dan weer uit donkere ruimtes die de nacht inleiden. Naast een enorme collectie Egyptische artefacten, heeft het museum ook een jaarlijks veranderende exhibitie.  

 

Praktisch 

Logeertip: 
Van der Valk Hotel, Jakobistraße, vanaf €99 per nacht

Adressen: 
Sorgenfrei Bar, Dammstraße 16, cocktails en bier
Restaurant Gildehaus, Markt 4

Einbeck

We laten Hildesheim achter ons en vertrekken naar het volgende stadje. Na slechts een uurtje rijden bereiken we Einbeck. Een charmant stadje dat zich kenmerkt door de half-timbered houses, UNESCO cultureel erfgoed. Verder spot je er ook heel wat street art kunstwerken en drink je er lokaal gebrouwen bier.

Europa's grootste oldtimercollectie

Van het Egyptisch museum gaan we naar de grootste collectie oldtimers in Europa. In het PS.SPEICHER museum ontdek je waarom het logo van Audi vier ringen heeft, hoe er fietsen werden gemaakt voor soldaten die een been verloren tijdens de oorlog en hoe je vroeger kon rijden zonder een rijbewijs te hebben. Het museum bevindt zich trouwens in een prachtig gebouw, dat vroeger gebruikt werd voor graanopslag.

 

Einbeck werd niet gebombardeerd tijdens de oorlog, maar werd enkele eeuwen eerder wel platgebrand. Dat verklaart meteen de gekke bouwstijl. Veel huizen zijn een mix van verschillende stijlen uit meerdere eeuwen. Toen het dorp werd platgebrand wilde men de huizen weer in originele staat heropbouwen. Toch vonden de inwoners de moderne stijlen van toen, tijdens de zestiende eeuw, ook erg mooi. Ze besloten dan maar om de stijlen te combineren. Waarom ook niet?

 

Bierstad

Einbeck was vroeger een echte brouwersstad en had enkele honderden brouwerijen. Opmerkelijk is dat, in tegenstelling tot wat velen denken, het bier werd gebrouwen door de vrouwen. Einbeck heeft ook een eigen bier, genaamd Einbecker. Je kunt de verschillende Einbecker biertjes overal in het stadje uitproberen. De echte bierliefhebbers kunnen het streekproduct ook ontdekken tijdens een bierproeverrij in restaurant Brodhaus.

Marktkerk

Op de markt staat de gotische St. Jacobikerk. Je kunt de toren van de kerk tot aan de top beklimmen. Het zijn heel wat trappen maar eens je boven bent, kun je langs elke kant van de toren naar buiten kijken. Elke vrijdag, net voor zes uur, speelt iemand uit elk raampje een kort muziekstuk op de trompet. Wij waren net op het goede moment in de toren om het muziekspektakel van dichtbij mee te maken.

Blauwdrukkunst

Ook het Blaudruck Museum laten we niet aan ons voorbijgaan. Een enthousiaste gids vertelt ons meer over hoe stof vroeger gekleurd werd. We nemen een kijkje in het atelier en de werkruimtes, en proberen zelf de stempels uit. Nadien neuzen we rond in het winkeltje waar je heel wat handgemaakte spullen vindt.

 

Praktisch

Logeertip: 
Hotel Goldener Löwe, 10 Möncheplatz

Adressen: 
Brodhaus, Marktpl. 13, restaurant en bierproeverij
Gill & More, Hallenplan 2-4, lunch
Mustard Mill, Knochenhauerstraße 26, winkeltje met lokale producten

Göttingen 

De laatste stad die we bezoeken is Göttingen. Dit lijkt al heel wat meer op een stad. In de vorige twee stadjes hadden we eerder een dorpsgevoel, maar hier voel je de aanwezigheid van het bruisende stadleven meteen. Dat komt waarschijnlijk omdat Göttingen een eigen Universiteit heeft en dus een echte studentenstad is. Welkom in de op een na groenste stad van Duitsland!

 

Gänseliesel

Iets moderner zou je denken dus? Toch vind je in Göttingen heel wat erfgoed terug dat meer dan duizend jaar oud is. Het symbool van de stad is de Gänseliesel. Het kleine ganzenmeisje wordt beschouwd als world’s most-kissed girl. Die naam heeft het standbeeld te danken aan de studenten. Wanneer een student zijn studie succesvol afrond, trekt die met een hele hoop andere studenten naar het standbeeld. Daar moet de student op de fontein klimmen en een boeket bloemen zo hoog mogelijk vasthangen. Nadien geeft de student het ganzenmeisje een kus op de wang.

 

Studentenstad

Dat Göttingen een stad voor studenten is, wordt ons nog maar eens duidelijk wanneer we de St. Johanniskerk passeren. Opvallend is dat deze kerk twee volledig verschillende torens heeft. Nog tot enkele decennia geleden werd één van de torens bewoond. Elk jaar mochten twee gelukkige studenten gratis in de kerktoren wonen. Een speciaal kot zou je denken, maar er waren ook heel wat nadelen verbonden aan de aantrekkelijke deal. Beeld je maar eens in dat je boodschappen gaat doen en al die trappen op moet met je zakken. Of dat je de vorige nacht stevig bent uit geweest, maar de volgende ochtend gewekt wordt door de enorme bellen die vlak naast je oren luiden.

Op het gezellige Wilhelmplatz bewonder je het universiteitsgebouw. Ga je met een gids door de stad, dan kun je het gebouw misschien wel betreden. Uniek aan dit universiteitsgebouw in de Karzer. Een gevangenis voor studenten in het universiteitsgebouw. Het moest de studenten afschrikken, maar in de negentiende eeuw werd je pas echt als student bewonderd als je een keer in de Karzer terechtkwam. Misdaad voorkomen deed deze universiteitsgevangenis dus niet echt.

Een kerk met een hoekje af

Genoeg van al die oude kerken? Bezoek dan eens de St. Jacobi kerk. Zijn 71 meter hoge toren kun je bijna niet missen. Je kunt de kerk gratis betreden als er geen ceremonie aan de gang is. Wat deze kerk zo speciaal maakt, merk je meteen wanneer je binnenwandelt. De zuilen werden op een speciale manier beschilderd, wat voor een optische illusie zorgt.

Praktisch

Logeertip:
GHOTEL hotel & living Göttingen, Bahnhofsallee 1a, prijzen variëren per periode

Adressen: 
Restaurant Gaudi, Rote Str. 16
Restaurant Bullerjahn, Markt 9 

9 cities

Wil je de rest van de negen steden ook ontdekken? Dit zijn de overige zes steden: Braunschweig, Celle, Goslar, Hameln, Lueneburg en Wolfenbuettel

Info 

9staedte.de

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord