Terug naar overzicht

12 verrassende steden voor je volgende citytrip

  • Kotor, Montenegro

Hier op de Goodbye-redactie treden we al eens graag van het gebaande pad. We slaan een citytrip naar Berlijn, Parijs, New York of Stockholm zeker niet af, maar ontdekken ook graag de underdogs. Zoals deze! 

  • Sien Vanneste
    TekstSien Vanneste

1. Ragusa @ Italië

In de zuidelijkste provincie van Sicilië vinden we UNESCO-Werelderfgoedstad Ragusa. De stad heeft een prachtige charme en heel wat gebouwen in barokstijl. Het historische deel is gelegen op een heuvel en telt zo'n vijftig kerken en paleizen. Loop verloren in de witgekalkte straatjes, geniet van een adembenemend uitzicht op het hoogste punt van Santa Maria delle Scale en bewonder de indrukwekkende Duomo. 

 

2. Kamares, Sifnos @ Griekenland

Een Grieks eiland vinden dat nog niet ontdekt is door het massatoerisme, geen gemakkelijke opdracht. Sifnos is zo'n eiland, gelegen tussen Mykonos en Santorini. Het eiland biedt je fantastische zonsondergangen, een authentieke mediterrane sfeer én leuke steden waaronder Kamares. De stad bevint zich op een heuvel en wordt gekenmerkt door witte huizen, romantische windmolens en prachtige kloosters. 

 

3. Leeuwarden @ Nederland

Ook onze noorderburen hebben heel wat leuke steden, maar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben we nu wel gezien. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, werd in 2018 uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad en terecht.  Must-visits zijn het Fries Museum en de skeve toren. Volg ook zeker een rondleiding door de voormalige gevangenis en vaar met een bootje door de grachten.

 

4. Brighton @ Verenigd Koninkrijk

Deze stad is vooral bekend als studentenstad door zijn twee universiteiten. Maar ook werkende mensen komen hier aan hun trekken. Er zijn veel trendy pubs en hippe winkels. Daarnaast is de stad ook gelegen aan het water waardoor het de naam London by the sea heeft gekregen. De hippe wijk met winkels wordt ook gekenmerkt door talloze muurschilderingen waardoor deze stad nog meer kleur hebben. Naast het hippe gedeelte is er ook een chiquere coté met boetiekjes en literaire cafés. Combineer je Brighton toch liever met het grote Londen, dan is het maar een uurtje rijden. 

 

5. Bled @ Slovenië

Bled is misschien een beetje klein voor een volwaardige citytrip, maar het is wel de ideale daguitstap vanuit de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Het groene eiland staat bekend om zijn wondermooie meer en is dan ook enkel te bereiken met een typische Sloveense boot, een zogenaamde pletna. Eenmaal aan land heb je 99 treden die je leiden naar een fantastisch uitzicht. 

 

6. Alcati @ Turkije

Op zoek naar een actieve stedenstrip, dan moet je in Alcati zijn. Dit is namelijk dé plek voor surfers en ligt zo'n 30 kilometer van het meer toeristische Izmir. Het dorpje is vrij bekend onder de surfers, dus er is best wel wat toerisme. Maar dat maakt Alcati niet minder de moeite waard. Naast surfen kun je er namelijk ook je hart ophalen aan de archeologie. Zo vind je hier onder andere opgravingen van Efeze, een goed bewaard gebleven Romeinse stad. Verder vind je hier ook het Saint-Tropez van Turkije, een promenade waarover je lekker kan flaneren. 

 

7. Kotor @ Montenegro

Kotor wordt ook wel 'de bruid van de Adriatische Zee' genoemd en is een oude havenstad. Grote eyecatcher is de baai van Kotor, die sinds 1979 is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het oude stadsgedeelte heeft heel wat kerken, pittoreske pleinen, een prachtige kathedraal, paleis en klokkentoren. De zogenaamde 'ladder' is misschien wel de belangrijkste trekpleister. Dit is namelijk een weg met tientallen haarspeldbochten die je enkel te voet kunt afleggen en waardoor je een uitzicht hebt over de stad en de baai. 

 

8. Lucca @ Italië

De stad Lucca ken je misschien van het wereldberoemde stripboekenfestival, maar hier vind je nog het authentieke Toscane. Denk aan piazza's, een amfitheater, historische monumenten en een stadsmuur. Die 4,5 kilometer lange stadsmuur kun je te voet volgen of met de fiets. Liefhebbers van muziek kunnen een bezoek brengen aan het Museo della Casa di Giacomo Puccini, gevestigd in het geboortehuis van de componist Giacomo Puccini. 

 

9. Tromsø @ Noorwegen

Al sinds de 19e eeuw draagt Tromsø de naam 'Parijs van het Noorden' al is het hier wel een pak kouder. De stad ligt namelijk ten noorden van de poolcirkel, waardoor je hier tussen eind mei en half juli de middernachtzon kunt zien. Dit terwijl de poolnacht te zien is van eind november tot half januari. Daarnaast was het een van de meest belangrijke mijlpalen voor de eerste Arctic-expeditie. Een van de grote blikvangers is de IJszeekathedraal dat, ondanks de naam doet vermoeden, een kerk is. Deze kerk wordt ook wel de Opera genoemd, omdat het moderne bouwwerk doet denken aan het Opera House in Sydney.

 

10. Heidelberg @ Duitsland

Berlijn is hip en happening, maar ook een beetje rauw en industrieel. Ben je eerder van het romantische type, dan moet je in Heidelberg zijn, een stad in Baden-Württemberg. Je vindt hier, net zoals in Gent, de Korenmarkt maar ook de oudste universiteit van Duitsland. 

 

11. Mostar @ Bosnië en Herzegovina

Voor de hoogste klokkentoren van Bosnië en Herzegovina moet je in Mostar zijn. Deze stad ligt ten zuiden van de hoofdstad Sarajevo. Misschien had je nog nooit van Mostar gehoord, maar de stad heeft een bijzondere oorlogsgeschiedenis en prachtige architectuur, met als blikvanger de brug Stari Most. Heb je de stad gezien, dan vind je op een boogscheut ongerepte natuur waarin je tot rust kunt komen.

 

12. Galway @ Ierland

Ed Sheeran heeft het al langer door dat Galway heel wat te bieden heeft. De stad is gelegen aan de westkust en is een klein havenstadje dat muzikale geschiedenis ademt. Verder ligt het aan de rand van Connemara, een van de mooiste gebieden in Ierland. In de Latin Quarter en Quay Street vind je heel wat ambachtszaakjes en verschillende toeristische plekjes. Je kunt hier rustig wandelen langs het kanaal en je dag afsluiten met fish & chips en lokaal bier in een traditionele pub. Ieder jaar kun je er in juli ook terecht voor het Galway Arts Festival, waar twee weken lang verschillende kunstvormen aan bod komen.

 

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord