Terug naar overzicht

10 vakantiebestemmingen en 7 citytrips voor wijnliefhebbers in 2022

Laten we ervan uitgaan dat de coronamiserie toch uitdooft volgend jaar en dat er weer zonder al te veel zorgen gereisd kan worden. Hier is onze selectie van 10 vakantiebestemmingen en zeven citytrips voor wijnliefhebbers.

  • TekstMick Van Loon
  • Foto'siStock

1. Alto Adige/Zuid-Tirol, Italië

Eén van de mooiste wijnregio’s ter wereld en niet eens zo ver weg. Genesteld diep in de Italiaanse Alpen op de grens met Oostenrijk en Zwitserland. De hoofdstad, Bolzano, is de beste plek om je Dolomieten-wijnavontuur een vliegende start te geven. Dit is waar Noord en Zuid samenkomen – Germaanse, Franse en Italiaanse druivensoorten, Oostenrijks-Hongaarse architectuur, Alpine bergcultuur, allemaal verlicht met Italiaanse Sprezzatura. Alto Adige is uniek in zijn soort. En de wijnen ook! Je zult unieke lokale druivensoorten ontdekken die nergens anders te vinden zijn (zoals Schiava en Lagrein), tegen een achtergrond van met sneeuw bedekte toppen en op zonovergoten pleinen.

  • © courtesy J. Hofstätter Wines

2. West-Kaap, Zuid-Afrika

Waar anders vind je pinguïns, bavianen, leeuwen en wijnstokken allemaal op een steenworp afstand van elkaar? Gelegen aan de zuidpunt van Afrika, waar de Atlantische en Indische Oceaan samenkomen, zijn de Kaapse wijnlanden een must om te bezoeken. Kaapstad is een uitstekende uitvalsbasis om de belangrijkste wijngaardgebieden te bezoeken. De Kaapse Wijnlanden liggen allemaal binnen een uur of twee van Kaapstad.

Het is een van die plekken waar oud nieuw ontmoet, een van de meest diverse en mooiste delen van de wereld met enkele van de meest schilderachtige en ontzagwekkende uitzichten. Wijnliefhebbers vinden er ongeveer alles, van een van ’s werelds beroemdste zoete wijnen tot frisse en opwindende Chenin Blancs en grote, gedurfde, tanninerijke Cabernet Sauvignons.

3. Walla Walla Valley, USA

De staat Washington is de op één na grootste wijnproducent in de Verenigde Staten. Walla Walla Valley is een schatkamer voor liefhebbers van gewaagde rode wijnen. Met daarin onder andere Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. Walla Walla Valley, gelegen aan de uiterste oostelijke rand van Washington, strekt zich uit over de grens met Oregon en produceert dus wijnen in beide staten.

4. Napa Valley, USA

Amerika’s bekendste wijngebied met een goede reden – het is het antwoord van Californië op Bordeaux; groter, gedurfder en net zo spannend. Napa Valley heeft het wijntoerisme uitgevonden – dit, gecombineerd met uitstekend eten (naar Amerikaanse normen), geweldige voorzieningen en de relaxte Californische stijl, betekent dat je niet fout kan gaan. Een snelle rit (naar Amerikaanse normen) naar het noorden vanuit San Francisco brengt je in Napa Valley, vlak bij de San Pablo Bay.

5. Mendoza, Argentinië

Het hebben van de op een na hoogste bergketen als achtergrond voor je proeflokaal zou genoeg moeten zijn om Mendoza te bezoeken, maar als je op zoek bent naar iets anders, laat dan de sappige Malbec je de weg wijzen naar Mendoza. 1.000 kilometer ten westen van Buenos Aires, in de uitlopers van de Andes, is Mendoza de wijnproducerende krachtpatser van Argentinië.

Wat er gebeurt als je hoogte en experimenteren kunt combineren? Enkele van ’s werelds meest interessante en unieke wijnen. Ja, Malbec is hier koning, maar je zult een aantal geweldige Chardonnays, Syrahs en Cabernet Francs vinden, om er maar een paar te noemen. Mendoza bezoek je overigens best in de (onze) winter. Maart en april is er piekoogst.

6. Bordeaux, Frankrijk

Misschien wel ’s werelds bekendste wijnregio die enkele van ’s werelds beste wijnen produceert. Bordeaux is een must voor elke wijnliefhebber, een soort pelgrimstocht, om uit de eerste hand te zien wat het de meest geëmuleerde wijnstreek ter wereld maakt. Gelegen aan de Atlantische Oceaan, 500 kilometer ten zuidwesten van Parijs, Frankrijk, Bordeaux is een enorm wijnbouwgebied om te verkennen en om ’s werelds beste Cabernet Sauvignon- en Merlot-melanges, die wijnmakers over de hele wereld hebben beïnvloed, te ontdekken. Niet alleen dat, er zijn ook verbazingwekkende zeldzame zoete en witte wijnen in Sauternes. Voeg daar verbazingwekkende gastronomie, geschiedenis en UNESCO-werelderfgoed aan toe en die bedevaart naar Bordeaux is gewoon niet meer uit te stellen.

7. Zuid-Chili

De Bío-Bío-, Itata- en Malleco-valleien liggen op meer dan 400 kilometer ten zuiden van Santiago, ten oosten van de stad Concepción, op de weg naar Patagonië. Verwacht hier enkele van de mooiste wijngaarden in Chili te vinden. Dit is waar de wijnbouw in Chili begon, en hier komen ook enkele van de meest interessante en atypische wijnen vandaan. Geweldige Pais, Carignan en Moscatel om er maar een paar te noemen, en ook veel natuurlijke en huidcontactwijnen. Bovendien is het een prachtige en zeer gastvrije plek.

8. Moezel, Duitsland

Het moet niet altijd ver zijn, en de Moezel is uiteraard bij Vlamingen bekend. Maar de streek blijft fascineren, en zelfs voor wie er al een paar keer is geweest, valt altijd nog wel iets nieuw te ontdekken – op de elektrische fiets bijvoorbeeld, want de Moezelvallei is tegenwoordig helemaal fietsvriendelijk gemaakt. Tussen Trier en Koblenz vind je ’s werelds steilste wijngaarden en een hoop kastelen. De oudste wijnregio van Duitsland heeft veel ervaring met het produceren van ’s werelds beste Riesling. Klimaatverandering en een afstap van het echt zoete spul, heeft Moezelwijn ook een nieuw cachet van kwaliteitswijn gegeven.

9. Nieuw-Zeeland

Het is ver en het is geen evidentie met de pandemie om er te geraken – maar laten we ervan uitgaan dat de dingen beter worden. Heel Nieuw-Zeeland is geweldig om te bezoeken, maar voor wijn ga je naar Auckland en Waiheke-eiland, Hawke’s Bay en Martinborough, en op het Zuidereiland naar Marlborough en Queenstown. Je ontdekt er Sauvignon Blanc, maar ook enkele van ’s werelds beste Pinot Noirs, Chardonnays en zelf Syrah. Onderweg: pittoreske bergen, zandstranden, fjorden, eenzame eilanden, actieve vulkanen. Het is alsof je de hele wereld bezoekt, maar dan binnen één land.

10. Margaret River, Australië

Ja, ook deze is ver weg van alles. Zelfs Australiërs hebben het gevoel dat Margaret River ver weg is. De dichtstbijzijnde stad, Perth, ligt op 3 uur rijden naar het noorden en wordt sowieso al beschouwd als ’s werelds meest geïsoleerde stad. Moeilijk te bereiken, maar misschien vind je het isolement leuk. De prachtige Indische Oceaan ontmoet boetiekwijnhuizen die wereldberoemde Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon produceren. En ja kangoeroes huppelen hier tussen de wijnranken.

7 citytrips of kort weekendje weg

Deze zijn allemaal makkelijk te bereiken met een korte vlucht (of in het geval van Beaune niet zo lange autorit):

1. Beaune – De mooiste stad van Bourgondië – laat de Chardonnay en Pinot Noir stromen terwijl je goed eet en drinkt in deze majestueuze stad.

2. Porto – Loop door de vele pakhuizen voor wijntours, of gewoon langs de Quai in Vila Nova de Gaia en proef allerlei soorten Port, maar ook droge, niet-versterkte wijnen uit de Douro.

3. Jerez de la Frontera – Een geweldige stad voor toegankelijkheid van eten, cultuur en wijn. Geweldig om Bodegas te bezoeken, geweldige wijnen te proeven en de Andalusische cultuur te ervaren.

4. Florence – De belangrijkste stad van Toscane, je kan alles ervaren wat deze prachtige regio te bieden heeft vanuit dit meesterwerk van een stad.

5. Barcelona – Met een aantal iconische wijnregio’s om de hoek, is Barcelona een geweldige plek om jezelf onder te dompelen in de Catalaanse en Spaanse wijncultuur.

6. Haro – Als je van Rioja houdt, dan is Haro je thuisbasis om deze iconische regio te verkennen.

7. Catania – De actieve vulkaan Etna doemt op boven de stad, maar het is ook de thuis van een aantal fantastische Siciliaanse wijnen.

Je leest binnenkort trouwens een uitgebreide reportage over de Etna en Catania in ons nieuwste Goodbye-nummer dat vanaf 17 december in de winkels ligt. 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord