Terug naar overzicht

Citytrippen in eigen land: historisch Tongeren

Op de laatste rechte lijn naar Tongeren zien we haar al opdoemen: de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Het lijkt wel of ze ons verwelkomt in haar stad. Tongeren is de oudste - of beter gezegd de eerste - stad van België en bijgevolg een enorme aanrader voor liefhebbers van alles wat te maken heeft met geschiedenis. 

  • Sien Vanneste
    Tekst & foto'sSien Vanneste

Tongeren ligt helemaal in het zuiden van Limburg, dichtbij Luik en Maastricht, en zeggen dat de stad bruist van de geschiedenis is zo'n beetje het understatement van de eeuw. De Romeinen, de Eburonen, Julius Caesar, Ambiorix ... Allemaal hebben ze wel iéts met de stad te maken en dat zie en voel je overal.

Romeinse muur

We beginnen onze citytrip met een gegidste wandeling. Stadsgids Lieve - die al meer dan vijftien jaar rondleidingen geeft - neemt ons twee uur lang mee. Starten doen we op de Veemarkt, vanwaar we naar de Middeleeuwse Muur bij de Moerenpoort lopen. Het onderste deel van deze muur is een restant van de Romeinse Muur die in de tweede eeuw na Christus de stad omwalde. Anno 2022 blijft er nog zo'n anderhalve kilometer van over. De Moerenpoort is de enige Middeleeuwse stadspoort die nog overeind staat en die je kunt bezoeken. Een bezoek is gratis. Reserveer op voorhand bij Toerisme Tongeren en haal er op de dag van je bezoek de toegangscode af. In de Moerenpoort vind je drie verdiepingen vol informatie over de stad en de functie van de poorten. Bij mooi weer kun je ook op het dak en heb je een fenomenaal uitzicht over de stad. Na ons bezoek aan de Moerenpoort wandelen we langs het water en zien we aan onze rechterkant de vroegere verblijfplaatsen van de begijnen. 

Unesco

Het Sint-Catharina Begijnhof ligt aan de rivier de Jeker en werd opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco. Je vindt er een authentieke begijnenwoning uit 1660, waar je een ludieke rondleiding kunt volgen. Tijdens de rondleiding Met een begijntje op stap leer je hoe deze vrouwen leefden en kom je te weten wat de oorsprong is van vele spreekwoorden. Eindigen doe je in de brouwerij met een ambachtelijk begijnenbiertje.

Vervolgens wandelen we naar het hoogste punt van de stad. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek was en is nog steeds een populair bedevaartsoord. Vanaf 2023 kun je de toren ook beklimmen. Om de zeven jaar vinden in Tongeren de Kroningsfeesten plaats, een evenement waar de locals enorm trots op zijn. In juli 2023 is het weer zover en zullen zo'n 3.000 Tongenaren vier keer een Kroningsprocessie vormen en een avondspel opvoeren op de Grote Markt. Zet al maar een groot kruis in je agenda, want het is volgens onze gids een echte must.

 

De koning der eburonen

Bij het buitenkomen van de basiliek zien we het al staan: het standbeeld van Ambiorix, prominent op de Grote Markt. De held van de Eburonen, die de aanvoerders van het Romeinse leger van Julius Caesar met een list wist te verslaan. Wat velen niet weten, is dat er wel wat fouten in de legende zijn geslopen. Niemand weet namelijk hoe Ambiorix er écht uitzag, dus beeldhouwer Jules Bertin heeft er een iéts romantischere versie van gemaakt. Hoe dan ook: het is een beeld dat Tongeren typeert. 

We wandelen door de winkelstraat richting de toeristische dienst. In de Maastrichterstraat staat nog een authentiek leemhuis: Huis Dommershausen. Stap deze zeker de HEMA binnen en bewonder de prachtige laatgotische achtergevel van dit huis. Eindigen doen we bij de toeristische dienst, gelegen in de Gasthuiskapel. Ja hoor, zelfs hier is de geschiedenis van de stad aanwezig. Daarnaast kun je er ook lekkere streekproducten en souvenirs kopen.

Een gegidste wandeling is zeker een aanrader als je veel te weten wilt komen over de geschiedenis van Tongeren. Ook zonder gids kun je de stad gemakkelijk verkennen. Via de Mijlpaalroute stap je zo door de geschiedenis van Tongeren. Het enige wat je hoeft te doen, is de koperen klinknagels met de gekleurde letter M volgen. Ten slotte lanceerde de stad onlangs de digitale wandeling Per Pedes. Hiermee ga je op virtuele reis naar Romeins Tongeren via 3D-beelden en audiofragmenten. 

 

Van Neanderthaler tot Gallo-Romein

Het Gallo-Romeins Museum is waarschijnlijk het bekendste museum van Tongeren en omstreken. Aan de hand van een audiogids leer je de geschiedenis van de stad kennen, van de prehistorie tot het einde van het Romeinse Keizerrijk. Er is ook een kinderversie, die we je ten zeerste kunnen aanbevelen. Na een hele middag rondkuieren is het tijd om ons op te frissen bij Vinotel X. Het hotel is gehuisvest in een oud herenhuis en wordt getypeerd door een krakende houten trap, hoge plafonds en een strak, maar warm interieur. Een enorme aanrader is de wijnbar van het hotel. De kaart is indrukwekkend en de sommelier geeft je graag een woordje uitleg. Ook kun je hier terecht voor wijnproeverijen. Intermezzo op de Grote Markt serveert lekker eten en heeft een vriendelijke bediening. De kaaskroketten en pasta met truffel zijn hemels. De perfecte afsluiter van de eerste dag.

De grootste antiekmarkt van de Benelux

Na een deugdoende nachtrust en een heerlijk ontbijt steken we de straat over om de grootste antiek- en brocantenmarkt van de Benelux te verkennen. Elke zondag stellen antiquairs er hun mooiste vondsten tentoon en kun je op zoek gaan naar oude nieuwigheden. Ook openen heel wat winkels met antiek en brocante hun deuren. Zo ook Brocanteur Fraussilly, waar je beneden iets kunt eten en drinken. Wij lunchen echter bij Retro Velinx, een hip adres naast het cultureel centrum. Met zicht op de vijver bestellen we de Italaanse hamburger met frietjes van zoete aardappel. Geen lichte lunch, wel énorm lekker. 

 

De oudste antiek- en brocantemarkt van de Benelux

 

Teseum

Onze laatste stop? Museum het Teseum, dat naast én ook onder de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek ligt. Je kunt er de archeologische site en de schatkamer bezoeken. Die eerste is écht wel de moeite waard. Je daalt - opnieuw met een audiogids - de oude stenen trappen af en bevind je opeens tussen de Romeinse zuilen en woonkamers. Ook al wordt het Gallo-Romeins Museum vaak als hét museum van Tongeren bestempeld, wij vonden de archeologische site in het Teseum stiekem nét iets leuker. In de schatkamer kun je ten slotte een van de meest unieke religieuze kunstschatten van de Lage Landen bewonderen. Onze reis zit erop en terwijl we Tongeren achter ons laten, zien we de basiliek kleiner en kleiner worden. We ontdekten dat Tongeren een stad is die haar verleden koestert, maar ook met beide voeten in de toekomst staat.

 

Lunch in Retro Velinx

 

Praktisch

Logeertip

  • Vinotel X, op wandelafstand van het station en het centrum, vanaf €120 per nacht. Stationslaan 10, vinotelx.be.

De adressen

Info

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord