Terug naar overzicht

Citytrippen in eigen land: op naar Roeselare!

In het hart van West-Vlaanderen, naast de E403 tussen Kortrijk en Brugge, ligt Roeselare. Met een oppervlakte van een kleine 60 vierkante kilometer en zo'n 64.000 inwoners is het een relatief kleine stad, maar toch valt er méér dan genoeg te zien en te beleven voor een weekendje weg.

  • Birte Govarts
    Tekst & foto'sBirte Govarts

Wij beginnen onze tweedaagse met een diner bij De Overburen, de prachtige zaak van vormgeefster Jill Hemerick en chef-kok Benoit Vercaemst. 's Middags kun je er terecht voor de lunch, met een beperkte, maar originele kaart. 's Avonds kun je dan weer een tafeltje reserveren voor een zogenaamde dinner club, waarbij je een menu van de chef geserveerd krijgt. Wij eten oesters, rundstartaar en een heerlijke open ravioli als hapje. Daarop volgt een voorgerecht van griet met prei, pommes rattes en salsa verde. Het hoofdgerecht is Ierse dunne lende met butternut en knolselder en als dessert eten we peer met mascarpone, roomijs op basis van koffie en esdoornsiroop. We likken ons bord nog nét niet uit. 't Is maar dat we manieren hebben. Het menu verandert bij De Overburen maandelijks, maar is telkens kraakvers en - zoals ze in het West-Vlaams zeggen - bèrelekker!

Streetart

De volgende ochtend staan we op tijd op om de Roeselaarse streetartwandeling te doen. Die is ongeveer tien kilometer lang en loodst je langs de mooiste muurschilderingen van de stad. Het plannetje kun je gratis afhalen bij de toeristische dienst, die zich in het Museum van de Wielersport op het Polenplein bevindt. Om de hoek kun je meteen aan het parcours beginnen. Een van dé blikvangers is de brandslangentoren van de brandweerkazerne van Roeselare. Daarop staat de muurschildering De tijd vliegt van de Italiaanse artiest ZED1, echte naam Marco Burresi. Om het kunstwerk te zien, moet je er helaas snel bij zijn. Eind 2020 werd immers bekendgemaakt dat de toren binnenkort zal worden afgebroken. Aan de andere kant van de vaart vind je op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt in de wijk Krottegem dan weer De slapende vrouw van de Britse David Walker. Dit kleurrijke kunstwerk werd in 2019 door de luisteraars van het Radio 1-programma Culture Club verkozen tot Strafste Street Art van Vlaanderen. Naast grote murals ontdek je kriskras doorheen de stad ook heel wat kleinere kunstwerken. Goed je ogen open houden is dus de boodschap. Ben je in Roeselare met kinderen? Dan kun je ook kiezen voor een kortere familiezoektocht van zo'n anderhalve kilometer.

 

Gezond, gezonder, saladette

's Middags schuiven we aan bij Saladette, een lunchzaak in de Hugo Verrietstraat waar je niet alleen de lekkerste salades, maar ook heerlijke quiches, sandwiches en taart kunt eten. Je dorst lessen doe je dan weer met een huisgemaakt sap. Wij kijken er bovendien ook onze ogen uit, want het interieur is kleurrijk en prachtig. Koffie als toetje, boek erbij en ... genieten maar!

Brouwerijen bezoeken

De bekendste brouwerij van Roeselare? Da's die van Rodenbach. Het typisch roodbruine bier wordt alleen nog maar in de Leiestreek gebrouwen. De brouwerij is gevestigd in een indrukwekkende industriële site. Wanneer wij er langslopen, is ze eigenlijk niet open voor bezoekers. We mogen toch even binnengluren en worden van onze sokken geblazen. Wat een mooi gebouw! Wil je zelf eens een kijkje gaan nemen? Je kunt de brouwerij het hele jaar door individueel bezoeken tijdens vaste openingsuren. Alle info vind je op de site. BOMbrewery is dan weer een unieke moutbakkerij en brouwerij in de Armoedestraat. Hier worden bieren gebrouwen volgens het principe van de zigeunerbrouwerij. Dat betekent dat de brouwers van BOMbrewery hun brouwketels huren bij collega's. Ze zijn er immers van overtuigd dat niet de ketels de smaak van het bier bepalen, maar wél de moutbakker en de brouwmeester. En ze zouden wel eens groot gelijk kunnen hebben, want hun ambachtelijke Triporteur-bieren smaken heerlijk.

 

Shoppen maar!

We eindigen ons bezoek aan Roeselare met een rondje winkelen. Benieuwd naar onze favoriete adressen? We zetten ze met veel plezier voor je op een rij:

1. Jeanien

Yours truly wordt al van kindsaf Jeanine genoemd door haar moeder. Dat deze zaak in het oog springt, mag dan ook geen wonder heten. Bij Jeanien koop je de mooiste planten én kun je tussen al dat groens ook iets lekkers drinken. Eigenaar Henk De Gheldere heeft nog twee andere zaken in de stad: Bar Giraf en Viva Verne.

2. Vida Design

Hier koop je de mooiste interieurspullen van merken als Ethnicraft, HK Living en ferm LIVING. Opgepast: deze winkel is bijzonder gevaarlijk voor je portefeuille. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

3. Beenhouwertje

In deze ambachtelijke slagerij bereidt slager Frank Goossens de lekkerste specialiteiten. Denk aan vette darmen - een West-Vlaamse specialiteit, niet voor gevoelige zieltjes -, hoofdvlees, boerenpaté en verse bloedworst.

4. THYRSUS

THYRSUS is een wijnhandel in de oude pastorie van deelgemeente Oekene. Je vindt er een uitgebreid gamma aan Europese kwaliteitswijnen, die werden geselecteerd door sommelier Wouter Degryse. Leuk weetje: de zaak levert ook de wijnen bij De Overburen.

Praktisch

Logeertip

  • Parkhotel, op een steenworp van het station. Het ontbijtbuffet is heerlijk, vanaf €79 voor een kamer. Vlamingstraat 8, phr.be

De adressen

Info

toerisme-leiestreek.be

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord