Terug naar overzicht

De 5 mooiste kastelen van Vlaanderen

Romantische zielen en bewonderaars van architecturale hoogstandjes hoeven de landgrens niet over om hun gading te vinden. België telt in totaal maar liefst drieduizend kastelen en heeft daardoor het wereldrecord op zijn naam voor het grootste aantal kastelen per vierkante meter. Wij sommen per Vlaamse provincie voor je op welk kasteel je gezien moét hebben.

 • TekstTiffany Robbens

1. KASTEEL WIJNENDALE @ West-Vlaanderen

Deze volledig omwalde waterbucht heeft een rijke geschiedenis, van de Eerste Kruisvaart tot aan de Tweede Wereldoorlog. Doorheen de eeuwen kwam het slot in handen van het Huis Oranje-Nassau en werd het bezet door Franse troepen en nazi-Duitsland. Na de Duitse inval voerde koning Leopold III er zelfs het historische gesprek met zijn regering dat uitmondde in de koningskwestie. Wijnendale werd grotendeels gesloopt in 1811 in opdracht van Napoleon, maar een gedeelte is nog steeds bewoond. Een andere vleugel doet dienst als museum, met verhalen over Leopold III, de graven van Vlaanderen en de hertogen van Bourgondië. Combineer je uitstap met een natuurwandeling in de immense 180 hectare bos eromheen, al dan niet spelenderwijs via een speurtocht voor de allerkleinsten.

Open van woensdag tot zondag. Een standaardticket kost €5. visittorhout.be

 • Marijke Debusschere
 • Marijke Debusschere

2. KASTEEL OOIDONK @ Oost-Vlaanderen

Vaak omschreven als een juweeltje van Vlaams-Spaanse 16e-eeuwse bouwkunst, is Ooidonk zonder twijfel een kasteel dat tot de verbeelding spreekt. De vier hoektorens dateren van voor de 16e eeuw, maar de rest werd na een brandstichting herbouwd en ingericht in renaissancestijl. De burcht wordt omgeven door rijkelijk aangelegde tuinen, een serre, een vijver en 45 hectare groen. Wil je binnen een kijkje nemen, dan moet je in het weekend gaan. Gelegen in het hart van de schilderachtige Leiestreek, kan je in de omgeving ook prachtige fiets- en boottochten maken.

Open op zaterdag, zondag en feestdagen. Een standaardticket kost €12. ooidonk.be

3. KASTEEL van Bornem @ Antwerpen

Het neogotische kasteel van het pittoreske Bornem, vernoemd naar de familie die er al sinds 1780 woont, ligt aan de oevers van de Oude Schelde. Tijdens je bezoek loop je Graaf John II de Marnix misschien wel tegen het lijf. Je kan er onder meer 18e-eeuws meubilair gaan bewonderen, kantwerk, gravures van Pieter Bruegel de Oude, een antieke poppencollectie, en een koetsenverzameling die hij nog regelmatig gebruikt. Er loopt ook een permanente tentoonstelling over Philips de Marnix de Sainte Aldegonde, de rechterhand van Willem van Oranje.

Mogelijkheid om het kasteel te bezoeken onder begeleiding van een gids of tijdens opendeurdagen (onder voorbehoud). kasteelvanbornem.be

 

4. KASTEEL VAN GAASBEEK @ Vlaams-Brabant

Het zal je niet verbazen dat het kasteel van Gaasbeek bekendstaat als het meest romantische kasteel van België. Het werd in 1236 gebouwd als verdedigingsburcht, maar werd doorheen de eeuwen meermaals verwoest en gereconstrueerd en evolueerde zo naar een sprookjesachtige adellijke residentie. Het omvangrijke domein omvat onder meer drie vijvers, een kapel en paviljoen in barokstijl, een neogotische schuur en een classicistische triomfboog ter ere van Napoleon.

Wegens restauratiewerken is het kasteel momenteel gesloten tot 2023, maar het 17e-eeuwse park van 49 hectare en de Museumtuin blijven geopend. Je kunt het kasteel ook virtueel bezoeken. kasteelvangaasbeek.be

 

 • © Tess Thibaut
 • © Maurits Beddgenoodts
 • © Luc van Muylem
 • © Jo Exelmans
 • © Jo Exelmans
 • © Jo Exelmans

5. LANDCOMMANDERIJ ALDEN BIESEN @ Limburg

Vlak bij de Nederlandse grens ligt Alden Biesen, dat met haar indrukwekkende Engelse en Franse tuinen en bijbehorende kerk zich een van de grootste kasteeldomeinen van Europa mag noemen. De indrukwekkende erfgoedsite werd in 1220 door de Duitse Ridderorde opgericht als hoofdzetel. Dezer dagen is het een cultureel centrum, en kom je tijdens een interactieve rondleiding alles te weten over het middeleeuwse verleden van het kasteel en de allesverwoestende brand van 1971. In de zomer kan je op een buitenterras tot bezinning komen te midden van het Haspengouwse landschap.

Iedere dag open tijdens de zomer. alden-biesen.be

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord