19 prachtige (botanische) tuinen in eigen land om deze lente te verkennen

Scroll naar beneden

Daar is de lente, daar is de zon. En waar kun je beter van beide genieten dan in een van deze negentien prachtige tuinen of parken in België? 

 • Sien Vanneste
  TekstSien Vanneste

1. Kruidtuin @ Leuven

Op nog geen tien minuten wandelen van de Oude Markt in Leuven ligt De Kruidtuin. De Universiteit van Leuven legde hem in 1738 aan voor haar studenten geneeskunde. Daarmee is het de oudste botanische tuin van België. Op een oppervlakte van meer dan twee hectare bevindt zich een uitgebreide verzameling bomen en struiken. Daarnaast kun je in het serrecomplex naast verschillende kruidachtige planten, ook een verscheidenheid aan tropische en subtropische soorten terugvinden. De tuin viert dit jaar ook zijn 200ste verjaardag. Die laten ze niet ongemerkt passeren. Zo organiseren ze enkele wandelingen, een familiespel en exclusieve thee.

Kapucijnenvoer 30, 3000 Leuven. De Kruidtuin is gratis toegankelijk. Let wel op: honden zijn niet toegelaten op het terrein! 

 • © Visit Leuven - Karl Bruninx

2. Park Drie Fonteinen @ Vilvoorde

Net buiten Brussel ligt het cultuurhistorisch gebied de Drie Fonteinen van Vilvoorde. Dit domein heeft de hele familie iets te bieden. Je kunt er slenteren door de Franse tuin in de stijl van Versailles of door het Engels landschapspark. Daarnaast kunnen kinderen zich volledig uitleven op de speeltuin. De sportievelingen onder ons kunnen hun energie kwijt in het noordelijke deel van het domein, waar verschillende sportaccommodaties voorzien zijn.

Rechts van de Beneluxlaan, 1800 Vilvoorde. Gratis toegang.

 • © Lander Loeckx - Toerisme Vlaams-Brabant

3. Plantentuin @ Meise 

De Plantentuin van Meise is er eentje van formaat. Letterlijk en figuurlijk. Enerzijds is het een van de mooiste botanische tuinen ter wereld. Anderzijds is de Plantentuin letterlijk een grote groene oase van zo’n 92 hectare. Deze tuin herbergt zo’n 18.000 plantensoorten van over de hele wereld, die over heel het domein en de grote serres verspreid liggen. Je vindt er het grootste herbarium ter wereld en ook de Laurenpalmvaren, een bedreigde plantensoort, kun je hier bewonderen.

Nieuwelaan 38, 1860 Meise. Prijzen variëren tussen € 10 en € 3.

 • © Lander Loeckx - Toerisme Vlaams-Brabant

4. Kasteelpark Ter Rijst @ Heikruis 

Vlakbij Pepingen, in Heikruis, ligt het domein Ter Rijst. Naast een park vol inheemse bomen en zeldzame bloemen, vind je er ook een neoclassicistisch kasteel. Wandel gerust de zolen van onder je schoenen doorheen dit gebied van wel 100 hectare. Wie weet kun je wel een glimp opvangen van de reeënpopulatie die in het gebied verblijft. Let wel op: honden zijn niet toegelaten op het terrein! 

Terrest 2, 1670 Heikruis (Pepingen). Gratis toegang.

 • © Lander Loeckx - Toerisme Vlaams-Brabant

5. Middelheimpark @ Antwerpen 

Het Middelheimmuseum in Antwerpen staat vooral bekend om zijn heuse kunstpark. Omringd door beelden van onder anderen Auguste Rodin, Henry Moore en Rik Wouters kun je er je hart ophalen in de natuur. Twee vliegen in één klap! Het Middelheimpark is gratis toegankelijk.

Middelheimlaan 1, 2020 Antwerpen. Gratis toegang.

 • © Joris Casaer

6. University Botanical Garden @ gent

Ook de universiteit van Gent heeft een plantentuin met een uitgebreide collectie van meer dan 10.000 plantensoorten. In de buitentuin kun je onder andere een bomentuin, een rotstuin en een mediterrane tuin terugvinden. Daarnaast bieden de verschillende serres onderdak aan talrijke plantensoorten. De Plantentuin van de UGent ligt aan de rand van het Citadelpark. Wie dus niet genoeg kan krijgen van al die groene pracht, kan ook nog even door het Citadelpark wandelen. Combineer je bezoek aan de plantentuin met een bezoek aan het Gents Universiteits Museum (GUM) en leer er alles over planten en wetenschap.

Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35, 9000 Gent. De buitentuinen zijn gratis toegankelijk. 

 • © Visit Gent

7. Rivierenhof @ Antwerpen 

Net buiten het centrum van Antwerpen ligt het Rivierenhof. In dit provinciaal domein valt er tijdens elk seizoen wat te beleven, maar in de lente is het er extra fijn. Je kunt er genieten van een wandeling doorheen de azaleatuin of het loofbomenbos. Of je kunt er de twee kastelen gaan bewonderen. Ook voor kinderen is er vanalles te doen. Wat denk je van een heuse Kraalwandeling? Of een Fotozoektocht? Het Rivierenhof is gratis toegankelijk.

Turnhoutsebaan 246, 2100 Antwerpen. Gratis toegang.

 • © François de Heel

8. Arboretum @ Kalmthout 

Tijdens de lente is Arboretum Kalmthout een mooie plek om van de natuur te proeven. De kerselaars en appelaars bloeien er dan volop. Daarnaast heeft de tuin onder andere een 12,5 hectare bomentuin, een grote vijver en zelfs verschillende bonsais te bieden. Hou zeker de kalender van het arboretum in de gaten want er is vanalles te doen, ook voor de kleintjes. 

Heuvel 8, 2920 Kalmthout. Prijzen variëren tussen € 10 en € 5.

 • © Arboretum Kalmthout

9. De Kleine Boerderij @ Merksplas 

Ontdek de grote variatie aan fauna en flora van De Kleine Boerderij in Merksplas. Je loopt er tussen de kruidentuin, de geometrische tuin, pioenentuin en nog veel meer. Een boerderij is geen boerderij zonder dieren, natuurlijk. De grote en kleine dierenliefhebbers onder ons kunnen een kijkje nemen bij de geiten, schapen, kippen, bijtjes … 

Ossenweg 1, 2330 Merksplas. Een ticket kost € 5. 

 • © Nicole Andrea

10. Minnewaterpark @ Brugge 

Vlak naast het Minnewater in Brugge ligt het Minnewaterpark. Op wandelafstand van het Begijnhof kun je hier vertoeven in het gras en tussen de bloemen. Deze lente is dé kans om van dit park te profiteren, want vanaf september zal het Minnewaterpark een metamorfose ondergaan, die zal duren tot april 2022. 

Minnewater 1-15, 8000 Brugge. Gratis toegang. 

 • © Jan D'hondt

11. Japanse Tuin @ Hasselt

In Hasselt vind je de grootste Japanse Tuin van Europa. In 1985 ondertekenden Hasselt en de Japanse stad Itami een vriendshapscharter, waardoor ze zustersteden werden. De Japanse Tuin werd aangelegd om de symbolische aanwezigheid van de Japanse stad te waarborgen. Je kunt hier volledig tot rust komen. Er staan verschillende bankjes doorheen de tuin, waar je kunt luisteren naar de watervallen, koivissen kunt voederen of gewoon kunt genieten van het uitzicht. Sinds 2016 hangt hier ook een vredesbel. Als hoofdmissie heeft deze tuin om de Japanse cultuur bekend te maken in België en omstreken.

Gouverneur Verwilghensingel 15, 3500 Hasselt. Prijzen variëren tussen € 6 en € 1

 

12. Tuinen van de Bloemist @ Brussel

De Bloemistentuinen maken deel uit van de koninklijke parken en tuinen van Laken. Leopold II kocht op het einde van de 19e eeuw eigendommen op aan de rand van het landgoed van Stuyvenberg. Daar maakte hij een gigantisch tuinbouwcomplex van. De tuinen zijn opgedeeld in drie delen. Het eerste deel is omgebouwd tot koninklijke fruitboom, wat nu het Sobieskpark is. In het tweede deel konden exotische planten uit Congo acclimatiseren, dit is nu het Koloniaal Park. En als laatste heb je de Donderberg. In het verlengde van het park liet Emile Lainé, landschapsarchitect, een lusthof aanleggen.

Aan de Av. Des Ebéniers. Het park is gratis te bezoeken.

 

13. Botanische Tuin @ Antwerpen

Voor je portie groen in't Stad moet je in Den Botaniek zijn. De tuin hoorde eerst bij het nabijgelegen ziekenhuis. De kruiden en planten werden dan ook gebruikt om geneesmiddelen te bereiden. Naast kruiden en planten vind je hier ook heel wat bloemen, wat een prachtig zicht geeft in de lente en zomer.

Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen. Gratis toegang.

 

14. Rozentuin Coloma @ Sint-Pieters-Leeuw

In het hart van Sint-Pieters-Leeuw vind je een prachtige rozentuin. Er groeien meer dan 3.000 verschillende soorten rozen uit verschillende werelddelen. Aan de andere kant van het park vind je een verzameling oude fruitbomen. Je kunt er rustig wandelen en genieten van al de kleuren en geuren.

Joseph Depauwstraat 25, 1600 Sint-Pieters-Leeuw. Gratis toegang.

 

15. Arboretum @ Wespelaar in Haacht

Deze botanische tuin werd aangelegd door dendroloog Philippe de Spoelberch. Hij begon privé zijn collectie uit te bouwen, maar moest al snel uitbreiden en zo ontstond het arboretum. Anno 2022 herbergt de tuin een plantenverzameling van wereldformaat. Het arboretum wil bijdragen aan de kennis en studie van houtachtige planten. Daarnaast willen ze ook helpen bij de instandhouding en bescherming van bedreigde of zeldzame bomen en struiken.

Grote Baan 63, 3150 Haacht. Kinderen onder twaalf jaar zijn gratis, anderen betalen € 5.

 

16. Arboretum @ Tervuren

Het arboretum van Tervuren is aangeplant als een echt bos en wordt ook zo onderhouden. Men noemt het ook wel eens een bosarboretum. Sinds het laatste kwart van de 19e eeuw zijn er heel wat nieuwe bomen geplant om na te aan hoe exotische boomsoorten zouden gedijen in onze omstandigheden. Het arboretum is opgedeeld in twee delen: de Nieuwe Wereld en de Oude Wereld. In de Nieuwe Wereld vind je vooral bomen uit Amerika. In de Oude Wereld vind je er uit Europa, Noord-Afrika en Azië.

Ingang langs de Vlaktedreef, 3080 Tervuren. Gratis toegang.

 

17. Museumtuin @ Gaasbeek

De Museumtuin werd gebouwd door Natuur en Bos met als voorbeeld de kasteeltuinen uit de 18e en 19e eeuw. Het resultaat is een staaltje levend cultureel erfgoed waar je kunt wandelen door de tuinen. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht op het kasteel van Gaasbeek en het Pajottenland. Wil je graag net wat meer informatie, dan kun je ook rondleidingen volgen met een gids.

 Ter hoogte van de  Kasteelstraat, 1750 Lennik. Prijzen variëren tussen € 4 en € 5.

 

18. Vrijbroekpark @ Mechelen

Het Vrijbroekpark ligt aan de rand van Mechelen. Naast een speeltuin, brasserie en verschillende sportspeelvelden vind je hier onder andere ook een rozentuin en wilgenarboretum. Verder komt er ook een grote populatie kruipend moerasscherm voor.

Ridder Dessainlaan 65, 2800 Mechelen. Gratis toegang.

 

19. Tuinen van Annevoie

Gelegen in de Maasvallei vind je de enige watertuinen in België. Je wandelt er tussen fonteinen, watervallen en vijvers. De tuinen werden ontworpen met drie verschillende filosofiën in het achterhoofd. De Franse stijl waarbij de kunst de natuur corrigeert, de Engelse stijl waarbij kunst de natuur imiteert en de Italiaanse stijl waarbij de kust zich aanpast aan de natuur.

Rue des jardins 37 a, 5537 Anhée. Prijzen variëren tussen € 5 en € 9,50.

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord