Terug naar overzicht

De 7 mooiste boekenwinkels in eigen land

  • Luddites books and wine

    Cynthia Vertessen

Als wij mochten kiezen, woonden we in een boekenwinkel. Elke dag omgeven zijn door prachtige boeken en kunnen kiezen in welk verhaal we ons die dag eens zullen onderdompelen ... Heerlijk! Tot we ons eigen huis als boekenwinkel inrichten, halen we ons hart op bij de mooiste boekenwinkels die ons eigen land te bieden heeft. 

  • Sien Vanneste
    TekstSien Vanneste

1. Boekenhuis Theoria @ Kortrijk

Boekenhuis Theoria bestaat uit meerdere ruimtes, telkens ingericht als een huiskamer, zodat het echt voelt als een huis vol boeken. Daarnaast kun je er ook terecht voor koffie en lekkers. Want een goed boek moet gecombineerd worden met iets zoet. Ook leuk: elke maand tonen zij hun top 5 best verkochte boeken. Zo weet jij direct welke kleppers nog missen in je boekenkast.

Casinoplein 10, 8500 Kortrijk. Meer infor op theoria.be.

 

2. Luddites books and wine @ Antwerpen

Pas geopend in maart 2020, maar nu al een vaste waarde: Luddites is net wat meer dan een boekenwinkel alleen. Het is namelijk ook een wijnbar én een veilige haven voor iedereen die even de digitale wereld wil ontvluchten. De winkel is gevestigd in een historisch pand en huisvest de grootste selectie Engelse boeken van 't Stad. In de wijnbar kun je naast wijn drinken - duh - ook bordspellen spelen en kalligrafielessen volgen.

Hopland 34, 2000 Antwerpen. Meer info op luddites.be.

 

3. Barboek @ Leuven

Deze boekhandel organiseert verschillende evenementen zoals leesclubs, debatten en boekvoorstellingen. De naam doet het al uitschijnen, maar ook hier kun je terecht om iets te sneukelen. Bij goed weer kun je op het terras of de patio zitten om te genieten van een goed boek, lekkere koffie en de zon op je gezicht. De heilige drievuldigheid, quoi?

Schrijnmakersstraat 17, 3000 Leuven. Meer info op barboek.be.

 

4. 't Stad leest @ Antwerpen

In deze lichte, sfeervolle boekhandel is het moeilijk om niets te kopen. Check zeker de sprookjesachtige kinderafdeling. Ook muziekliefhebbers kunnen hier komen rondsnuisteren. Ze verkopen namelijk ook vinylplaten. 

Boekhandel: Oudaan 18, 2000 Antwerpen. Outlet: Steenhouwersvest 45, 2000 Antwerpen. Meer info op stadleest.be.

 

5. Paard van Troje @ Gent

Paard van Troje ziet zichzelf als een offline boekenwinkel gerund door levende boeken-mensen en niet door algoritmen. Ze kiezen resoluut voor een kwalitatief en eigenzinnig aanbod zonder de trends te volgen. Een boek kopen via de webshop is dus niet mogelijk, maar het Paard van Troje is zeker een bezoek waard. 

Kouter 113, 9000 Gent. Meer info op paardvantroje.be.

 

6. De Boekuil @ Mortsel

De Boekuil is een boekenwinkel met een geschiedenis. Al in 1936 werd de boekhandel opgericht door een 94-jarige Pieter van Hoye. Toen nog een boekhandel-drukkerij-papierhandel waar je ook boeken kon huren. In 1956 namen de ouders van de huidige eigenaars de winkel over en in 1984 verhuisden ze naar Mortsel. In 2002 werd de winkel grondig verbouwd en nu kom je er terecht in een gezellige, ietwat wanordelijke boekenwinkel. Wat het des te charmant maakt.

Antwerpsestraat 32, 2640 Mortsel. Meer info op boekuil.be.

 

7. Libraire Molière @ Charlerloi

De grootste boekenwinkel van Wallonië? Die vind je in Charleroi. Ook deze boekenwinkel bestaat al enige tijd, namelijk van 1983. Hij is gevestigd in een voormalig postkantoor, maar is ondanks de grootte een oase van rust. Door het grote aanbod vind je hier sowieso dat ene boek waar je al tijden naar op zoek bent. Daarnaast staat het personeel altijd klaar om je te helpen. 

Boulevard Tirou 68, 6000 Charleroi. Meer info op moliere.com.

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord