De 7 mooiste kastelen van Luxemburg

Scroll naar beneden

Luxemburg heeft een vijftigtal middeleeuwse kastelen en forten die uitstekend bewaard en gerestaureerd zijn. Het is als het ware een openluchtmuseum. Deze sprookjesachtige constructies omgeven door feeërieke landschappen nodigen je uit om het patrimonium van het Groothertogdom te ontdekken. Hieronder een selectie van locaties die je helemaal onderdompelen in de geschiedenis.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. De Bock kazematten (forten en oude stadsgedeelte)

Het oude gedeelte van Luxemburg-stad is omringd door de bekende "kazematten", een netwerk van ondergrondse forten en 17 km uitgegraven galerijen in de rots van Bock, vaak op verschillende hoogtes. Deze archeologische site is de bakermat van de stad en is al 25 jaar deel van het Werelderfgoed (UNESCO). Het circuit Wenzel laat je als liefhebber van geschiedenis genieten van 1000 jaar geschiedenis op 100 minuten tijd. De wandelroute Vauban (4,5 km) ontleent de naam aan de bekende architect van Louis XIV en loopt door een deel van het oude stadsgedeelte (fort) dat tussen de 17de en de 19de eeuw werd gebouwd.

  • ©LFT_GauvinLapetoule

2. Kasteel van Esch-sur-Sûre

Dit kleine kasteeltje ligt in het natuurpark van Haute-Sûre, in de bergen, en is omringd door de Sûre alsook door een stuwmeer van meer dan 380 hectare groot (het grootste drinkwaterreservoir in het Groothertogdom). Het landgoed Esch-sur-Sûre is een ruïne (927) gelegen op een klif en één van de meest in het oog springend sites van het land.

3. Kasteel van Larochette

Twee belangrijke gebouwen uit de 14e eeuw, die boven Larochette uittorenen, staan naast elkaar: het gotische Huis van Créhange is gerestaureerd, terwijl het andere, het Huis van Hombourg, in ruïne verkeert. Tijdelijke kunsttentoonstellingen en af en toe concerten.

  • ©Thibaud Bastien

4. Kastelen van Beaufort

Midden in de natuur kan men in Beaufort twee kastelen in één keer bezichtigen. Niet ver van de idyllische kasteelvijver verheft zich de indrukwekkende middeleeuwse burcht tegen een coulisse van een rotswand. Het bijzondere interieur ademt de geest van verloren tijden. Dit slot kan alleen onder leiding van een gids worden bezocht. Aan het einde van het bezoek wordt men getrakteerd op een proeverij van de smakelijke Casséro-likeur.

  • © A. Schösser

5. Kasteel van Useldange

Midden in de dorpskern is er een indrukwekkend decor: de ruïnes van het kasteel en van twee torens die verbonden zijn door een hedendaagse metalen brug. De leerrijke culturele wandeling, in en rond het kasteel, is aangepast voor slechtzienden. Een extraatje? De vele wandel- en fietsroutes in de buurt.

  • © Sabino Parente

6. Kasteel van Vianden

Het bekendste en een van de mooiste kastelen van Luxemburg is ongetwijfeld dat van Vianden. Het kasteel ligt hoger op een berg en krijgt daardoor een indrukwekkende look. Tussen de 11e en de 14e eeuw stonden hier de fundamenten van een Romeins kasteel. Vorige eeuw kwam het kasteel terecht in de handen van de overheid en sindsdien werden er heel wat renovatiewerken doorgevoerd.

7. Kasteel van Bourscheid

Bourscheid is het grootste kasteel van het Groothertogdom en is al eeuwen oud! Ook dit kasteel steekt hoog uit en ligt maar liefst 150m boven de oever van de Sûre. Vooral de verschillende uitkijktorens en de omringde muur vallen op.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord