De Achterhoek, een prima alternatief voor een deugddoende shortbreak

Scroll naar beneden

Voor een korte trip in de herfstperiode, kijken we vaak naar het zuiden van ons eigen land. Al ligt er in Nederland ook een prachtige regio te wachten. De Achterhoek leent zich tot een perfecte shortbreak om te genieten van een heerlijk knus weekend vol rust en ruimte, aangevuld met topmusea, statige herenhuizen en heerlijke wildarrangementen.

 • Yannick Melsen
  TekstYannick Melsen

Laat ons beginnen met de Achterhoek te situeren. Onbekend is namelijk onbemind. Je vindt de Achterhoek in het oosten van Nederland. Ongeveer in de helft indien je een denkbeeldige lijn over het land zou trekken van noord- tot zuidoost. Het is tevens het meest oostelijke puntje van de provincie Gelderland en ligt op ongeveer een tweetal uur rijden vanaf de Belgische grens. Het is een landelijke regio met enkele gezellige en karaktervolle Hanzesteden als Zutphen en Doesburg als bekendste plaatsnamen.

Uithoek van Nederland

 

'Door onze ligging achter enkele grote Nederlandse steden, aan de Duitse grens en misschien ook door onze naam, doet de Achterhoek inderdaad wel een beetje denken aan een uithoek die nogal snel over het hoofd gezien kan worden', vertellen Otto en Judith, de uitbaters van ons uiterst gezellige vakantiehuis KleinKamperfoelie  'Toch zien we dat stilaan meer Duitse en Belgische reizigers onze streek weten te vinden. Wij ontvangen voornamelijk Nederlandse bezoekers die geïnteresseerd zijn in tuinreizen. Op aanvraag ontvangen we groepen voor een high tea en voor een bezoek aan onze tuin, al zijn gasten het ganse jaar door welkom in onze B&B en in onze vakantiewoning.'

De donkergroene chalet KleinKamperfoelie in Gorssel kwam compleet uitgerust met een Nespresso-apparaat, melkstomer, verse Van Bruggen thee, een kabinet vol kruiden en alles om te koken en bakken. Met een ligging aan het bos en aan die prachtige tuin, alsook de gezellige zithoek met kachel, vormde het de ideale uitvalsbasis voor een herfstige verkenning van de Achterhoek.

 • Vakantiehuis Kamperfoelie.

  Yannick Melsen
 • De gezellige zithoek met houtkachel.

  Yannick Melsen
 • Judith zorgt, indien gewenst, voor een vers en smakelijk ontbijt.

  Yannick Melsen
 • Badkamer met Rituals producten en massieve wasbakken.

  Yannick Melsen
 • Het vakantiehuis beschikt over drie slaapkamers voor telkens twee personen.

  Yannick Melsen

Realistische musea met topwerken

Hans Melchers, een rijke Nederlandse industrieel, kocht na het faillissement van bankier Dirk Scheringa diens kunstcollectie over. Melchers beloofde om deze collectie, met meer dan duizend schilderwerken van Nederlandse realismeschilders, openbaar te stellen voor het publiek. De locaties voor zijn twee musea vond hij, na de fusie van enkele gemeenten, in de verlaten gemeentehuizen van Gorssel en Ruurlo. Museum MORE, het grootste museum voor MOdern REalisme in Nederland, wil voornamelijk de brede reikwijdte van realistische kunst tonen. Waar MORE Gorssel zich onderscheidt door haar interieur, is kasteel Ruurlo voornamelijk een prachtige buitenschets, waar een verloederd kasteel werd omgevormd tot een prachtig contrast van cultureel erfgoed en een glazen serre met stalen horizontale en verticale vinnen.

Wat vooral opvalt aan de collectie, is dat er verschillende expressievormen zijn om modern realisme te tonen. Sommige werken lijken levensecht, terwijl anderen opvallen door hun abstractie. Modern realisme toont onze huidige maatschappij, maar dan in een beeldende kunstvorm; als een soort fotografie waarvoor meer tijd genomen wordt. Modern realisme wordt zo een ‘Toekomstig Klassiek Realisme’. MORE is slechts één van de meer dan 30 musea die de Achterhoek rijk is.

 • Hyperrealisme in MORE.

  Yannick Melsen
 • Het interieur van MORE in Gorssel.

  Landgoed Moerslag
 • Het exterieur van MORE in Ruurlo.

  Yannick Melsen
 • Kasteel van Ruurlo.

  Yannick Melsen

Wandelen en fietsen langs kastelen en landgoederen

Gelderland geldt sowieso al als de provincie met de meeste middeleeuwse kastelen van Nederland. Het Hertogdom Gelre was in de late Middeleeuwen één van de belangrijkste politieke machtsblokken in Noordwest-Europa, waar een strijd tussen kerk en adel (tussen Holland, Utrecht en Gelre) de geschiedenis kleurde en het landschap vormde. De nieuwe elite, die rijk was geworden van handel in de Middeleeuwen, vond in Gelderland de mooiste plekken om paradijselijke landgoederen of prachtige buitenverblijven op te richten. Tijdens een bezoek aan de Achterhoek vormen de vele kastelen en landhuizen uit die regio de perfecte start- of eindpunten voor een wandel- of fietstocht. Je stippelt je routes eenvoudig uit via de Achterhoek Routes app of via de online routeplanner.

 • Een prachtige herfstbodem nabij Huis Verwolde.

  Yannick Melsen

Wildarrangementen

De Achterhoek beschikt over bijna twaalfduizend hectare bos, acht procent van de totale oppervlakte van de regio. Veel van die bossen horen bij landgoederen, al staan er ook heel wat boomgroepen en houtwallen langs akkers, weilanden en beken. Hier voelen everzwijnen, fazanten, houtduiven, eenden en konijnen zich thuis. Om overpopulatie tegen te gaan, mag er in bepaalde periodes gejaagd worden op de diersoorten om een gewenst quotum in het wild over te houden.

Op weg naar kasteel Ruurlo zien we een groep jagers het wild drijven. Ze vallen goed op met hun oranje fluohesjes. Dat kunnen we niet zeggen van de twee vluchtende reeën die vlak voor onze auto de straat oversteken. De volgende keer gaan we toch iets trager rijden wanneer we de jagers zien. We willen hen natuurlijk niet te veel helpen in het behalen van hun doel. Een beetje later schuiven we onze beentjes onder tafel in Orangerie De Pol om te genieten van een heerlijke viergangenmenu met, onder andere, een heerlijke hertentartaar op ons bord. Het klinkt luguber, maar het is wel een bewijs van de korte keten van lokaal te verkrijgen voedsel en producten.

Elk jaar slaan de vele restaurants en hotels in de Achterhoek de handen in elkaar om wildliefhebbers in de watt­en te leggen met uitgebreide diners, proeverijen en meerdaagse wildarrangementen. Dit is Nederlandse topgastronomie op zijn best! Orangerie De Pol scoort maar liefst 15,5 in de Gault&Millau, maakt deel uit van de Jeunes Restaurateurs d’Europe en is mooi op weg naar haar eerste Michelin-ster. Het team van chef Mark Captein en gastvrouw Marjolein Van der Ham toveren er steeds rijke regionale producten en dagverse ingrediënten op het bord. Uiteraard voorzien ze aangepaste gerechten bij intoleranties en krijgt ook de chauffeur aangepaste bubbels of mocktails aangeboden. Niet alleen de gerechten zijn parels, maar ook de setting is prachtig. Orangerie De Pol bevindt zich in een lumineuze, lieflijke orangerie die uitkijkt op fruitbomen en de moestuin.

 • Mark en Marjolein voor hun kas in Doetinchem.

  Yannick Melsen
 • Lunchmenu in Orangerie De Pol

  Yannick Melsen
 • Amuses in Orangerie De Pol.

  Yannick Melsen
 • Lunchmenu in Brasserie 6.

  Yannick Melsen

Hanzestad Zutphen

De IJssel is de belangrijkste rivier van de regio. Langs deze rivier vind je de Hanzesteden Zutphen en Doetinchem. Hanzesteden waren belangrijke handelssteden uit de 12de tot 16de eeuw die deel uitmaakten van een belangrijk samenwerkingsverband tussen kooplieden en bevonden zich bijgevolg vaak aan een bevaarbare rivier. Zutphen profileert zich als een enorm gastvrij stadje met unieke en karaktervolle winkeltjes. Op straat worden we meermaals aangesproken en begroet door de inwoners en worden we overal vriendelijk te woord gestaan. Al kunnen we dat welkome gevoel doortrekken tijdens ons verblijf in gans de Achterhoek. In Zutphen is het geloof in het toeristisch potentieel ook gegroeid. Dat zie je aan de inspanningen die gemaakt werden aan het VVV-kantoor. Die is zeker een bezoekje waard, al is het maar om een aangenaam praatje te slaan met Henriette en Regine. De troeven van Zutphen zijn haar historische panden, de gezellige binnenhoven en de vele speciaalzaken en boetiekjes. Daarnaast beschikt de Torenstad over twee bijzondere bibliotheken: de openbare bibliotheek bevindt zich in de Broederenkerk en in de Sint-Walburgiskerk bevindt zich één van de drie librijen ter wereld. Een librije is een bibliotheek waar de boeken aan een ketting vastliggen. In die tijd heel gewoon, want uitlenen deden ze vroeger nog niet. Behalve in Zutphen, vind je nog zo’n kettingbibliotheek in Cesena in Italië en in Hereford in het Verenigd Koninkrijk. Je bezoekt de librije enkel tijdens een begeleid bezoek met gids.

De tweede passage van ons wildarrangement brengt ons naar Brasserie 6, dat deel uitmaakt van Hampshire Hotel ’s Graevenhof. Een ander niveau dan Orangerie De Pol, maar opnieuw Gastronomie met een grote G. Echt op peil met wat een bourgondische Belg op zijn bord verwacht en helemaal in lijn met wat je hoopt tijdens een najaarsvakantie. Wat houden we van dat herfstige wildseizoen in de Achterhoek!

 • Torenstad Zutphen.

  Yannick Melsen
 • Een hartelijke ontvangst in VVV Zutphen.

  Yannick Melsen
 • Broederenklooster.

  Yannick Melsen
 • Intra muros te Zutphen.

  Yannick Melsen
 • Gezellige winkeltjes te Zutphen.

  Yannick Melsen

Praktisch

Goodbye verbleef in Vakantiehuis KleinKamperfoelie te Gorssel. Het luxe gastenverblijf komt zeer goed uitgerust, beschikt over een terras met eigen tuin en drie gastenkamers. Uitbaters Otto en Judith zijn fervente tuiniers en ontvangen eveneens gasten in hun B&B, alsook voor een tuinbezoek en High Tea: highteagorssel.nl.

De musea MORE bevinden zich zowel in Gorssel als in Ruurlo: museummore.nl. Beiden zijn van dinsdag t.e.m. zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Genieten van een bijna-sterrenmenu doe je bij Orangerie De Pol in Doetinchem: orangeriedepol.nl. Ook zij werken samen met Toerisme Achterhoek en bieden wildarrangementen aan.

In Zutphen bevindt het VVV-kantoor zich op de Houtmarkt nr. 75: inzutphen.nl. Een aanrader voor een heerlijke wildlunch is Brasserie6, dat momenteel gerenoveerd wordt. Deze bevindt zich tussen het Hampshire Hotel 's Gravenhof en het Stedelijk Museum Zutphen & Museum Henriette Polak.

Alle informatie over de regio vind je terug via de officiële website van Toerisme Achterhoek.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord