Op wandel in het Nederlandse Heuvelland

Scroll naar beneden

Het hoogste punt van Nederland ligt op 322 meter, in het zuidoostelijke puntje van het land. Je vindt het op de Vaalserberg, net naast het drielandenpunt waar Duitsland, België en Nederland samenkomen. Nederland is dus toch niet zo vlak als men zou denken, in dit deel van Zuid-Limburg spreekt men zowaar van het Heuvelland. Een prachtige regio van glooiende landschappen, fruitgaarden en kalksteengrotten.

 • Yannick Melsen
  Tekst & foto'sYannick Melsen
De gezellige dorpskern van Valkenburg
De gezellige dorpskern van Valkenburg.

We beginnen onze uitstap in Valkenburg aan de Geul. Bij het grote publiek gekend als aankomstplaats van de Amstel Gold Race, de Cauberg, het casino en de kerstmarkt in de mergelgrotten. Toch rijpt het toeristisch potentieel hier al veel langer. In de vorige eeuw kwamen voornamelijk welgestelde vakantiegangers naar Valkenburg voor haar zuivere lucht, de kasteelruïne en de mergelgroeves. Toen in 1853 de nieuwe spoorlijn Maastricht-Aken werd opgericht, opende er ook in Valkenburg een stationnetje. Dit geldt tot vandaag als het oudste in gebruik zijnde station van Nederland. Om de vakantiegangers van informatie te voorzien, werd in Valkenburg in 1885 het eerste VVV-kantoor opgericht. VVV staat trouwens voor Vereniging voor Vreemdelingenverkeer, klinkt best achterhaald en oubollig. Gelukkig kent iedereen de VVV gewoonweg als het toeristisch informatiepunt voor reizigers en toeristen.

Dat ook de fietsliefde in deze regio groot is, merken we aan de talrijke fietsers die de Cauberg trachten te bedwingen en het nieuw opgerichte Shimano Experience Center bezoeken. Deze laatste maakt deel uit van Par’Course, een gloednieuw en modern belevingscentrum iets ten westen van de stad. Je ondervindt duidelijk de twee pijlers bij Par’Course: de Food Experience en de Cycle Experience. Twee belevingswerelden die direct zijn verbonden met wielerhoofdstad Valkenburg en het bourgondische Limburg. Par’Course werd gebouwd op de oude site van de De Leeuw brouwerij en biedt ondertussen onderdak aan het eerder vernoemde fietsmuseum en de Amstel Gold Race Experience, een gezondheidscenter, fitness, fietsverhuur met bikefitting, restaurants en Hotel Valkenburg by Mercure. Het viersterren designhotel combineert rauw-grijze elementen en natuurlijke materialen met een frisse, moderne inrichting. Het hotel beschikt over een eigen restaurant, RUW.

 • Interieur van Hotel Valkenburg by Mercure

  Yannick Melsen
 • Restaurant RUW, met ook hier een verwijzing naar Valkenburg als fietsstad.

  Yannick Melsen
 • Hotel Valkenburg by Mercure

  Yannick Melsen
 • Een antieke volgwagen van de Amstel Gold Race

  Yannick Melsen

Tijdens een bezoek aan de kasteelruïne en de mergelgrotten kom je nog meer te weten over de geschiedenis van de voormalige vestingstad. De kalkgrond onder Valkenburg ontstond ruim 60 miljoen jaar geleden. De kalk ontstond uit de fossiele resten van (de schelpen van) minuscule beestjes die vroeger in de rivieren en meren van deze regio leefden. Tijdens een bezoek aan de grotten zie je de duidelijke laagvorming. Toch ga je best niet alleen op pad, al is dat ook niet toegestaan. Om je een idee te geven, het gangenstelsel in de Gemeentegrot beslaat  maar liefst 70 kilometer, waarvan er zeven onder water staan. Daarnaast geeft de gids je wat meer uitleg over de prehistorische bewoners van de regio, over de Romeinse invloed en over het oorlogsverleden. Tijdens je tocht, te voet of in een treintje, bewonder je enkele beeldhouw- en houtskoolwerken.

De Bloesems van het Heuvelland

Terug boven de grond is het genieten van natuurpracht, van een glooiende regio volop in bloei, met afwisselend kerselaren, dan weer appel- en perenbomen wiens bloesems de lente aankondigen. Het wordt duidelijk dat Zuid-Limburg niet te vergelijken is met de rest van Nederland, maar misschien nog meer met onze eigen Voerstreek en oostelijk Haspengouw. Dat geldt niet alleen voor het landschap, waar de heuvels prijken tussen de vruchtbare akkers en de Maas tussen de steden door beweegt, maar ook door de tradities, de sfeer en het bourgondische bestaan.

Onze uitvalsbasis bevindt zich aan de top van een heuvel, in het gehucht Moerslag. Hier baden Maurice Ubaghs en Judith Knoben hun kleinschalig vakantieresort Landgoed Moerslag uit. Als tuinaannemers zijn ze erin geslaagd om een prachtig en groen domein te creëren met imposante vierkantshoeve, camping, vakantiehuizen en verblijfslofts. Toch zijn de grootste blikvangers op het landgoed de Natuurlofts®. Inderdaad, met een registered trademark, want zij waren een van de eersten om het nieuwe concept van eco-neutrale en kleinschalige accommodaties te bewandelen. Met een magnifiek uitzicht op het Savelsbos trek je tegelijkertijd de natuur naar binnen toe en ga je er als mens in op. De grote ramen bieden een ruimtelijk en schitterend uitzicht naar de natuur waarvan je je direct onderdeel voelt. Je bent binnen, maar buiten.

Hoewel de vijf verschillende Natuurlofts® er identiek uitzien, heeft ieder zijn eigen invalshoek en eigen gevoel. De thema’s bepalen de inrichting. Lounge is uitgevoerd in hout en beschikt over loungebanken en een sfeerhaard, Rust beschikt over een handgemaakt designbed van Barnwood en in Koken sta je haast in de natuur een gerecht te creëren aan een luxe-kookeiland. Aarde heeft rustige kleuren, een houten vloer en misschien wel de meest logische inrichting, al blijft Natuurloft® Water de eyecatcher. Het tweepersoonsbed is rechtstreeks naar buiten gericht en er is een bubbelbad rechtstreeks in de grond verwerkt. Alle Natuurlofts® komen uitgerust met een eigen hottub en pizza-oven!

 • Landgoed Moerslag
 • Natuurloft® Aarde

  Landgoed Moerslag
 • Natuurloft® Water

  Landgoed Moerslag

Drielandenpunt en bruisende wijnbouw

In Limburg gaat het leven net een beetje trager en genieten zit hier in de genen. Je wordt iedere dag verwend met de mooiste landschappen en de lekkerste gerechten. Limburg lonkt, dus gaan we maar al te graag op pad. Ik heb namelijk een nieuwe kinderdrager en kan niet wachten om hem uit te testen met mijn dochtertje. Het is een beetje zoeken naar de juiste afstelling, maar daar heeft zij duidelijk geen last van. Soms gibbert ze van genot, andere keren ligt ze gezapig te slapen terwijl haar ouders het heuvelachtige landschap te voet ontdekken. Eerst maken we een ontdekkingstocht rond Landgoed Moerslag en Sint-Geertruid, de volgende dag gaan we het drielandenpunt nabij Vaals ontdekken.

Weetje: er zijn talrijke drielandenpunten in de wereld, maar er bestaat geen enkel officieel punt waar vier landsgrenzen samenkomen. Al zijn er landen die er aanspraak op maken, bv. aan de Victoriawatervallen, het Tjaadmeer of de Golf van Akaba. Toch was het hier, op de Vaalserberg, dat er ooit een echt vierlandenpunt heeft bestaan tussen België, Duitsland (Pruisen), Nederland en Neutraal Moresnet. Deze dwergstaat ontstond na de val van Napoleon en nadat de Nederlanden en Pruisen het bij de herindeling van de grondgebieden niet eens werden over het bezit van een waardevolle zinkgroeve. Een lang leven was het staatje echter niet beschoren, want in 1919 werd Neutraal-Moresnet bij België gevoegd en verdween ook het vierlandenpunt.

Niet zo ver van het drielandenpunt ligt een bijzonder wijndomein: Domein Holset. In de gezellige setting geniet je van het uitzicht op enkele wijngaarden, van een proeverij of zelfs van een overnachting tijdens jouw Limburg-vakantie. De authentieke gevel geeft toegang tot een aangename binnenplaats met tuintjes en een modern proeflokaal. Hoewel In Nederland tegenwoordig meer wijn wordt gedronken dan in België, grijpen ze nog niet zo snel naar een fles mousserende wijn. Wij spreken graag over schuimwijn, hier hebben ze het over bruusjwijnen. De Classic leunt nog het meest aan bij ons traditionele smakenpallet, de Dot en Prins zijn iets… experimenteler.

 • Proeven met uitzicht op de wijngaard

  Yannick Melsen
 • Een flessenoverzicht van de mousserende wijnen van Domein Holset

  Yannick Melsen
 • Schuimwijn en een tapas-plank, toch geen slechte combinatie.

  Yannick Melsen

Meer informatie

Meer informatie over de regio vind je op www.visitzuidlimburg.nl.

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord