De andere kant van Barcelona: cultuur, architectuur én (jawel) natuur

Scroll naar beneden

De Rambla, Sagrada Familia en Park Güell: veel meer dan deze drie trekpleisters kent de gemiddelde toerist in Barcelona niet. Toch heeft de Catalaanse hoofdstad niet alleen voor de massatoeristen iets in petto. Met zijn perfecte ligging in het noorden van Spanje, vlak bij de Middellandse Zee, is het er een heel jaar door zalig genieten! Hoog tijd om ‘Barna’, zoals de locals het zeggen, eens op een kalmer moment te (her)ontdekken.

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

Weet je nog, die tijd waarin we een (bijna) gratis vliegticket boekten en datzelfde weekend nog op citytrip in Barcelona zaten? Het lijkt een heel oud fenomeen, nochtans werd de stad pas écht aantrekkelijk voor toeristen eind vorige eeuw. Toen generaal Franco in 1975 stierf en Spanje na de dictatuur weer een koninkrijk werd, kon de heropbouw van het gebroken land beginnen. De modernisering van de stad in de jaren tachtig en negentig kreeg door de Olympische Spelen van 1992 een extra duwtje in de rug. Barcelona werd na die zomer dé toeristische bestemming van het zuiden.

Niet enkel Gaudí’s stad

Wie Barcelona zegt, kan niet anders dan in diezelfde zin ook de naam Gaudí uitspreken. Zelfs bijna honderd jaar na zijn dood is Gaudí’s stempel nog overal zichtbaar. Alle zes architecturale werken die hij in Barcelona realiseerde, staan op de Unesco-werelderfgoedlijst. Toch zijn er ook een pak andere toparchitecten langs Barcelona gepasseerd. Zo blijft het gebouw Palau Macaya vaak onopgemerkt bij toeristen, maar is het art-nouveaupaleis een van de opvallendste huizen van de stad. Architect en tijdgenoot van Gaudí, Josep Puig i Cadafalch, ontwierp het gebouw met aandacht voor het kleinste detail. Het doet nu dienst als expositieruimte. 

Ook de Biblioteca Pública Arús uit 1895 van architect Bonaventura Bassegoda i Amigó is een echte onontdekte parel. Ongeveer 80.000 eeuwenoude boeken, manuscripten en documenten vullen er de prachtige houten rekken. De bibliotheek ligt in de privéwoning van oorspronkelijke bewoner en filantroop ­Rossend Arús. Na diens dood schonk hij de bibliotheek, en ook de hele boekencollectie, aan Catalonië. Het werd daarmee meteen een van de modernste openbare bibliotheken van die tijd. Je kunt de woning en de bibliotheek van maandag tot en met vrijdag bezoeken.

Alleen maar hoogtepunten

Barcelona ligt maar een kleine 160 kilometer ten zuiden van de Pyreneeën, en dat merk je. De stad zelf ligt op een plateau, maar wordt omringd door een U-vormige bergketen, de Serra de Collserola. Je kunt er fantastisch wandelen met het ene spectaculaire uitzicht na het andere. De berg Tibidabo is met zijn 512 meter het hoogste punt. Boven op de berg staat een indrukwekkende kerk met op de top een gigantisch beeld van Jezus met open armen. Neem ook eens in de kerk een kijkje, want de muurschilderingen zijn er adembenemend. Je kunt trouwens tot helemaal boven in de kerk geraken. Van hieruit heb je écht het mooiste zicht over de hele stad, de omliggende bergen en de eindeloze zee.

Barcelona praktisch

Overnachten: Hotel Pulitzer is een hip en trendy hotel midden in het stadscentrum. Je zou er alleen al voor hun restaurant The Greenhouse en gezellige dakterras willen overnachten. hotelpulitzer.es

Uit eten: El Nacional is het grootste restaurant van Spanje. Eigenlijk bestaat het uit vier verschillende restaurants en nog eens vier bars met elk hun eigen inrichting en uitstraling. elnacionalbcn.com

Insidertip: Elk eerste weekend van de maand vindt Palo Alto plaats, een toffe markt met verse producten, streetfoodkraampjes, vintage standjes en lokale initiatieven. palomarketfest.com

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord