De andere kant van Curaçao

Scroll naar beneden

Curaçao is een deel van de Nederlandse Antillen. Samen met Aruba en Bonaire vormt het de Benedenwindse Eilanden, ook wel de ABC-eilanden genoemd. De eilandengroep ligt in de Caraïbische zee, vlak voor de kust van Venezuela. Het is dé zon-, zee-, strandbestemming van onze Noorderburen, maar blijft bij veel Belgen onontdekt. Nochtans is het kleine eiland ook vanuit ons land gemakkelijk te ontdekken én heeft het meer te bieden dan dat je op eerste gezicht zou denken.

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans
  • Foto'siStock

In 1499 ontdekten de Spanjaarden het eiland. Het duurde nog anderhalve eeuw (tot 1634) voordat de Nederlanders Curaçao konden veroveren. Curaçao is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en heeft dus volledige politieke autonomie. Naast het Nederlands zijn sinds 2007 ook Engels en Papiaments officiële talen. Nog steeds heeft het eiland zeer sterke banden met Nederland, het zijn dan ook voornamelijk Nederlanders die het eiland bezoeken. Maar met minder dan een half miljoen toeristen per jaar kent Curaçao, in tegenstelling tot wat velen denken, géén massatoerisme.

Kleurrijk Amsterdam

De hoofdstad van het eiland is Willemstad, dat wordt gekenmerkt door haar Hollandse architectuur en felle kleuren. Willemstad krijgt daarom ook wel de bijnaam ‘kleurrijk Amsterdam’ of ‘Amsterdam van het Westelijk halfrond’. Het historische centrum en haar koloniale gebouwen worden al sinds 1997 beschermd door Unesco. Oorspronkelijk waren de oude gebouwen wit, aangezien ze gemaakt zijn uit koraalsteen. Maar in 1817 besliste de toenmalige gouverneur dat de huisjes een kleur moesten krijgen nadat dokters beweerden dat het weerkaatsen van de zon hoofpijn zou veroorzaken. Later bleek dat diezelfde gouverneur aandelen had bij de verffabriek van het eiland. De wet bestaat ondertussen niet meer, maar de felle kleuren zijn (gelukkig) gebleven. Sinds enkele jaren heeft Willemstad zich ook ontwikkeld als street art-stad. Tientallen indrukwekkende muurschilderingen maken de stad nóg levendiger.

Willemstad staat daarnaast ook bekend om zijn bruggen. De Koningin Emmabrug of Pontjesbrug is daar een van. De 168 meter lange brug is de enige drijvende draaibrug ter wereld. Als er een boot moet passeren, draait de volledige brug aan één kant naar wal. De pontjesbrug verbindt twee historische stadsdelen met elkaar en van hieraf heb je een mooi uitzicht over de kleurrijke kade. Ook op de rest van het eiland kun je knappe gebouwen bewonderen. Curaçao is namelijk bezaaid met koloniale landhuizen. Deze deden dienst als hoofdgebouw op de plantages tussen de 17e en 19e eeuw. De meeste ervan zijn geïnspireerd op Hollandse boerderijen, maar dan met felle kleuren. Je kunt er tegenwoordig nog verschillende bezoeken.

Take a walk on the wild side

Wie Curaçao zegt, denkt aan zon, zee en strand (of aan Blue Curaçao). Maar ook actieve wandelaars kunnen er hun hart volledig ophalen. Het Christoffelpark is het grootste nationale park van het eiland. De acht wandelroutes die door het park lopen, hebben elk een ander niveau, waardoor er voor iedereen een geschikte wandeling is. Mag het iets uitdagender? Dan is vooral de beklimming van de Christoffelberg een aanrader. Met zijn 372 meter is het de hoogste berg van het eiland. De beklimming is dus best pittig, maar het uitzicht maakt alles goed!

Ook de Indian Trail aan de grotten van Hato is een aanrader. Je leert er de fauna en flora van het eiland kennen en passeert er langs rotstekeningen die minstens 1500 jaar oud zijn. De Hato-grot zelf kun je ook bezoeken. Doorheen de unieke rotsformaties loopt een pad waardoor de grot voor iedereen gemakkelijk toegankelijk is. Tijdens een rondleiding van 45 minuten leer je alles over de natuur én culturele betekenis van de grot. Zo werd ze ooit gebruikt als schuilplaats voor gevluchte slaven.

Curaçao Praktisch

Alle informatie voor je reis naar Curaçao vind je op curacao.com. Vanaf juli kan je rechtstreeks vanuit Brussel naar Curaçao vliegen met Air Belgium.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord