De andere kant van Mallorca: waarom het eiland in de Balearen de perfecte najaarsbestemming is

Scroll naar beneden

Mallorca is al jarenlang de favoriete vakantiebestemming van bejaarde Belgen, dronken Duitsers en brutale Britten. En gelijk hebben ze. Het grootste eiland van de Balearen heeft het namelijk allemaal: een dynamische hoofdstad, een eindeloze kustlijn en adembenemende natuur. De meeste toeristen lijken echter niet verder te geraken dan de volgebouwde kust bij hoofdstad Palma. En dat is bijzonder jammer.

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

Jarenlang dacht ik dat Mallorca dé plek was om orka’s te spotten, what’s in a name right?! Het was mijn oudste zus die mij dat als kind influisterde en zo stond Mallorca jarenlang onterecht bovenaan mijn bucketlist. Mallorca ligt ingesloten tussen het feesteiland Ibiza en het onbekendere Menorca. Het werd bezet door zowat alle grote Europese volkeren, waaronder de Romeinen, Vandalen, Byzantijnen en de Moren. Dat maakt dat er een mooie mengelmoes ontstaan is van verschillende culturen, talen en gewoontes. Toeristen zetten er pas in de jaren ‘50 voor het eerst voet aan wal. Ondertussen stranden er jaarlijks meer dan 10 miljoen op het eiland, waarvan het overgrote deel Duitse feestvierders. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden. Doordat het er in de zomer vaak te warm en te druk is, is Mallorca de ideale najaarsbestemming.

Het noordwesten

In het noordwesten van het eiland ligt Serra de Tramuntana, een bergketen die sinds 2011 als natuurerfgoed op de Unesco-lijst staat. Het gebied wordt doorkruist door het GR221-pad, dat maar liefst 150 kilometer lang is. Hier wandel je langs hoge kliffen en over steile bergtoppen (de hoogste is 1445 m), en dat allemaal ver weg van de badende toeristenmassa. Stop onderweg zeker in de afgelegen dorpjes Valldemossa, Deià en Sóller. Veel meer dan een paar straten en een kerk vind je er meestal niet, maar aan gezelligheid geen gebrek. Ook het meest noordelijke punt van Mallorca is een aanrader, Cap de Formentor. Op het uiterste puntje, op een klif die hoog boven de zee uitsteekt, staat een prachtige vuurtoren die dateert uit 1863. Een lange zigzaggende weg tussen de rotsen én met knappe uitzichten loodst je hier naartoe.

Het zuidoosten

Ben je eenmaal in Mallorca, dan wil je ongetwijfeld ook wel wat uren op het strand spenderen. Met meer dan 550 km kustlijn vind je zeker wel een rustig plekje aan de Middellandse Zee. Vooral in het zuidoosten zijn enorm veel geïsoleerde strandjes. Door de grillige vorm van de kustlijn, ontstond er een aaneenschakeling van kleine, eenzame baaitjes. De locals noemen ze cala’s. Met de azuurblauwe zee en de unieke rotsformaties, waan je je even in tropische sferen, en dat op slechts enkele uur reizen van België. Geen wonder dus dat Mallorca ook vandaag nog héél hoog op mijn bucketlist staat. Hasta pronto!

Mallorca praktisch

Overnachten

Valldemossa Hotel (****)
Luxehotel met prachtig uitzicht op de bergen. valldemossahotel.com

Sa Coma Eco Finca Rural
Afgelegen vakantiehuisje in een oude boerderij. Airbnb.be

Uit eten

Ca's Patró March is een schattig visrestaurant aan de zee, vlakbij het dorpje Deià. Mag het iets chiquer en verfijnder zijn, dan is Es Racó d'es Teix (esracodesteix.es) – ook in Deià - een aanrader.

Shoppen

Iedere donderdagvoormiddag vind je in het plaatsje Inca een van de grootste markten van het eiland. Inca staat vooral bekend voor de fijne lederwaren. Passeig del Born is dan weer een gezellige winkelstraat in de hoofdstad Palma. Je shopt hier in de schaduw van metershoge bomen bij luxewinkels.

Insider tip

Mallorca profileert zich de laatste jaren als prima fietseiland. Ook voor wielertoeristen is Serra de Tramuntana, in het noordwesten dus de ideale bestemming. In de hoofdstad vindt u verschillende fietsverhuurbedrijven.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord