De perfecte mix van sport en culinair genieten vind je op Tenerife

Scroll naar beneden
Tenerife

Tenerife is een van de Canarische Eilanden voor de Spaanse kust. Doordat het klimaat er het hele jaar door zacht is, valt er in elk seizoen heel wat te beleven. Vooral actieve reizigers en liefhebbers van de gastronomie zitten er goed.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Tenerife is een waar paradijs voor sporters dankzij haar gevarieerde landschap, hoogtes en het warme weer. Vooral hikers trekken massaal naar het eiland voor een beklimming van vulkaan El Teide en het omliggende nationale park. Het unieke vulkanische gebied doet denken aan een maanlandschap, een uitzicht dat je niet snel tegenkomt. Je kan er zelfs een tweedaagse van maken met een overnachting in een berghut, om de ultieme ervaring te beleven. Verder zijn er over het hele eiland wandelpaden van verschillende niveaus, zodat je zeker een route volgens jouw tempo vindt.

Ook voor fietsers is Tenerife trouwens de ideale bestemming. Wielrenners trekken er niet voor niets heen voor een hoogtestage, maar met een uitgebreid wegennetwerk en tal van fiets- en mountainbikeroutes is er een aanbod voor iedereen. Door de bossen, langs de kust of in de bergen, welke route verkies jij? Huur een fiets en ontdek het eiland op een originele manier.

De zee op en het water in

Met al dat water in de buurt, hoeft het natuurlijk niet te verbazen dat watersporten enorm populair zijn op Tenerife. Leer er surfen over de golven dankzij de lessen in ervaren surfscholen, behaal er je duikbrevet onder deskundige begeleiding of vaar mee met een visserboot om zelf je lijn uit te gooien. Onder het wateroppervlak zwemmen niet alleen prachtige vissen, met wat geluk spot je ook een zeeschildpad of een mantarog.

Zoek je nog meer actie op het water en heb je zin om de omgeving te verkennen? Dan huur je toch gewoon een kajak. Verken de vulkanische grotten rond het water en bewonder het schouwspel van licht als je erdoor vaart. Daarnaast kan je ook suppen, waarbij je al rechtstaand op een surfplank vooruit peddelt. Met wat geluk komen de wilde dolfijnen je vergezellen op je tochtje. En als er te veel wind staat, ruil je de peddel in voor een partijtje wind- of kitesurfen. Ook hiervoor laat je je begeleiden door ervaren instructoren om voluit van je sportieve ervaring op het water te genieten.

Toprestaurants met respect voor traditie en lokale producten

Op Tenerife worden tradities in ere gehouden en dat merk je op je bord. Verschillende restaurants bieden je de klassiekers uit grootmoeders keuken of tillen ze naar een hoger niveau met een actuele toets. De chef-koks zoeken voor jou de beste ingrediënten uit, vaak afkomstig van lokale boeren en bedrijven. Laat je verrassen door de veelzijdigheid en originaliteit van de lokale keuken of de klasse van de sterrenrestaurants.

La Laguna

In de regio Cristóbal de La Laguna is er bijvoorbeeld Nub, een sterrenrestaurant dat absolute klasse uitstraalt. Dit restaurant is een gastronomisch hoogtepunt met gerechten die respect hebben voor hun roots én gemaakt worden met lokale producten. Ook restaurant El Bejeque werkt voornamelijk met lokale producten en serveert universele gerechten met een Canarische flair. Je kan er het best een tafeltje reserveren, want het is er vaak druk. Anders is de kans groot dat je aan de bar terechtkomt, al is dat niet per se een nadeel, want van daaruit heb je zicht op de open keuken. Zo zie je meteen de chef-kok in actie. Mag het wat minder traditioneel? Dan is restaurant Guaydil echt iets voor jou. Zowel de modernistische muurdecoratie als het organische gerecht op je bord zijn steeds een streling voor het oog. Probeer zeker eens de tonijnpastei met teryaki en basmati, niet alleen mooi om te zien, maar ook een explosie van smaken in je mond.

Tegueste

Ook in de regio Tegueste vind je dezelfde mengeling van de traditionale Canarische keuken en moderne topgastronomie. Zoals restaurant La Sandunga, waar de chef kiest voor kwaliteitsproducten en de lokale keuken moeiteloos mengt met internationale invloeden. Vanuit de grote zitplaats heb je bovendien een indrukwekkend uitzicht over het landschap.

Proef de authentieke wijncultuur van het eiland

Je hebt Tenerife niet geproefd zonder je te laten verleiden door de heerlijke wijnen die het eiland te bieden heeft. Bezoek zeker Bodega El Lomo in Tegueste waar je niet alleen kan proeven van de zelfgemaakte wijn, maar ook een kijkje achter de schermen krijgt op de wijngaard zelf. Op het familiedomein van meer dan 2.000 m² wordt al 30 jaar wijn gemaakt, ondertussen al door de derde generatie. Na het proeven kan je bovendien je favoriete flessen bestellen voor thuis.

In de regio Carretera ligt ook zo’n unieke wijnproeverij verscholen, namelijk Bodega Marba. Martin en zijn vrouw startten deze bodega in 2000 en amper 2 jaar later haalden ze al hun eerste prijs binnen op een internationale wijnbeurs. Je kan er 8 verschillende wijnen proeven in uiteenlopende prijsklassen. Laat je rondleiden doorheen het productieproces en kies je favoriete wijn tijdens de degustatie.

Schuif aan tafel bij de mensen thuis

Wijk je liever nog verder af van de platgetreden paden, dan kan je gaan eten in een van de vele Guachinches. Dat zijn tijdelijke restaurants bij mensen thuis. Een guachinche heeft een beperkte uitbatingsperiode van 4 maanden en moet aan strenge voorwaarden voldoen om die naam te mogen dragen. Zo moeten er lokale producten uit eigen bodem gebruikt worden en ook de geserveerde wijn moet uit de streek afkomstig zijn. Je vindt ze voornamelijk in de bergen en bij boeren of wijnboeren. Een woordje Spaans spreken komt goed van pas, maar dikwijls kan je in het Engels ook je wensen kenbaar maken bij de families die de Guachinches uitbaten.

Klaar voor jouw sportieve uitdaging en voor een culinaire ontdekkingsreis voor je smaakpapillen? Boek dan meteen je ticket richting het warme Tenerife, want de natuur, de vulkaan El Teide, de zee en de heerlijke lokale gerechten wachten op jou. Geniet met volle teugen van de Spaanse gastvrijheid op het charmante eiland en laat je verrassen door alles wat Tenerife te bieden heeft.

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord