Ecotoerisme in het ongeëvenaarde Catalonië

Scroll naar beneden
Catalonië
  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Catalonië is door zijn natuurpracht, unieke architecturale sites en hete stranden altijd al een toeristische trekpleister geweest. De ene persoon wordt verliefd op de Catalaanse Pyreneeën, terwijl de andere verknocht geraakt aan de ongerepte kust. Als we willen dat Catalonië ook nog de generaties die na ons komen kan verrassen, dan moeten we de schoonheid van de regio bewaren en ervan genieten op een duurzame manier.

In onderstaand artikel lees je over het belang van ecotoerisme voor Catalonië en wat het precies is. Daarnaast zoomen we in op de fantastische natuurpracht en activiteiten die de Spaanse regio te bieden heeft. Want ecotoerisme loont, niet alleen voor Catalonië, maar ook voor jezelf.

Wat is ecotoerisme?

Ecotoerisme is een manier van reizen waarbij de natuur en het welzijn van de plaatselijke bevolking hoog in het vaandel gedragen worden. Het levert een echte win-winsituatie op. Het is een vorm van toerisme die de leefbaarheid van het gebied in kwestie niet aantast. Toerisme en natuurlijk milieu met elkaar laten samengaan én hierbij ook plaatselijke gemeenschappen betrekken, zorgt voor een unieke ervaring. Ga bijvoorbeeld als reizigers op stap met een lokale gids, zo zal de plaatselijke bevolking ook alles in het werk stellen om de natuur met respect te behandelen. Én je leert dingen over de natuur en de plaatselijke cultuur die je anders nooit zou weten.  Een echte verrijking!

  • Gonzalo Azumendi

Stukken ongerepte natuur in Catalonië

In het noordoosten van Spanje, grenzend aan Frankrijk, situeert zich de zelfstandige regio Catalonië. Op een relatief kleine oppervlakte (32.000 km2) vind je in Catalonië een staalkaart van uiteenlopende landschappen. Van de hoge bergtoppen in de Pyreneeën tot de Middellandse Zee, van de metropool Barcelona tot de ongerepte landelijke gebieden.

Wist je trouwens dat maar liefst 30% van de Catalaanse bodem beschermd grondgebied is? Naast het nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici telt Catalonië 17 natuurreservaten. Deze beschermde gebieden hebben een uitzonderlijke natuurwaarde en zetten sterk in op het behoud van het milieu. Ze zijn gecertificeerd als Starlight Destination, Geopark, Biosphere Reserve of zijn houder van het European Charter for Sustainable Tourism.

De activiteiten om aan ecotoerisme te doen in Catalonië zijn veelzijdig: van getuige zijn van de bronsttijd van de herten in de Pyrenese bergketens, naar walvissen kijken in de Cap de Creus Natural Park of vogels spotten in de Ebro-delta. In Catalonië kan het allemaal. Wij zetten de leukste activiteiten en must-sees voor jou op een rijtje.

1. Vogels spotten in natuurpark Delta de l’Ebre

Delta de l'Ebre is het grootste beschermde wetland van Catalonië en maakt deel uit van het netwerk van UNESCO Biosphere Reserves. Het landschap wordt gekenmerkt door lagunes, wilde stranden, en duinen maar ook door drainagekanalen en dammen, wat een gevolg is van de rijstteelt. In de omgeving vinden zowel inheemse als migrerende vogelsoorten onderdak en voedsel. Je spot er maar liefst meer dan 300 verschillende vogelsoorten, waaronder de indrukwekkende populatie roze flamingo’s. Het natuurpark is trouwens de enige plaats in Catalonië waar de roze flamingo’s zich zo succesvol kunnen voortplanten, dat door een combinatie van de juiste weersvoorzieningen, de afwezigheid van landroofdieren en laagvliegende vliegtuigen.

Ga op pad met een lokale gids, laat je onderdompelen in de fauna van dit gebied en ga buiten als een echte ornitholoog. Elk jaar in september vindt trouwens het Delta Birding Festivaplaats, een festival dat volledig in het teken staat van vogel spotten. Tijdens het festival kan je deelnemen aan workshops, lezingen, tentoonstelling en excursies. De opbrengst gaat naar de conservering van bedreigde habitats en diersoorten.

  • Mariano Cebolla

2. Sterren jagen in het donker

Vanuit de Pyreneeën zijn er verschillende gebieden van waaruit u de lucht in al zijn pracht kan waarnemen. Wil je ’s nachts op zoek naar de beste plekjes om de sterrenhemel te bewonderen? Catalonië heeft verschillende opties voor jou in petto. De Montsec bergketen en Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park werden uitgeroepen tot Starlight-reservaten door de UNESCO. Zo worden beide gebieden gezien als twee van de beste gebieden in de wereld om astronomische waarnemingen te doen dankzij de weersomstandigheden en de lage lichtverontreiniging.

In het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici kan je terecht voor een bezoek aan het internationaal gerenommeerd observatorium. Leer bij over alles wat met astronomie te maken heeft in een gegidste rondleiding. De sterren kennen nadien voor jou geen geheimen meer. Je hoeft niet naar de Pyreneeën te trekken om mooie sterren te zien in Catalonië. Heb je er bijvoorbeeld altijd al van gedroomd om te slapen onder de sterren? Dat kan bij Xalet de Prades, een landelijk complex gevormd door een set van 100% ecologische accommodaties gelegen in de Muntanyes de Prades.

  • Inmedia Solutions SL

3. Wandelen langs herderspaden

Staan jouw wandelschoenen al klaar en heb je zin om de natuur in te trekken? Catalonië heeft heel wat wandelroutes te bieden, een ervan is de ‘El Cinquè Llac’ (vertaald als het Vijfde Meer) route. Een circulair wandelpad van 100km lang in de Pyreneeën dat je begeleidt door indrukwekkende landschappen en kleine, pittoreske dorpjes. De route, toegankelijk voor alle soorten wandelliefhebbers, is onderverdeeld in vijf etappes op zoek naar het Montcortés-meer, het vijfde meer. Je kan ervoor kiezen om de weg samen met een gids af te leggen, maar het is ook perfect mogelijk om de route op eigen houtje te ontdekken, aangezien de weg voorzien is van wegbewijzering.

De route is het voorbeeld van verantwoordelijk en duurzaam toerisme. Je komt aan op je bestemming via de ‘Tren dels Llacs’ trein en de verschillende accommodatiemogelijkheden worden actief betrokken bij het beheer van de natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast wordt er voldoende aandacht besteed aan het behouden van de paden en het landschap en kan je er genieten van de lokale producten op je gastronomische route.

  • Jordi Peró

4. Bezoek een ecoboerderij met je familie

Familie-ecotoerisme is het perfecte alternatief om samen de natuur op een andere manier te ontdekken. Zo zullen jouw kleintjes leren om de omgeving niet alleen te ontdekken, maar ze ook te beschermen. Het milieu respecteren en verantwoordelijk gedrag stellen als het ware met de paplepel meegeven.

In het Montseny natuurpark heb je de mogelijkheid om met het hele gezin een bezoekje te brengen aan een ecologische boerderij. De familie Salgot ontvangt je met open armen en onthult hun belangrijkste geheimen over het houden en fokken van varkens. Na het bezoek aan de boerderij, kan je genieten van een maaltijd op basis van allemaal biologische producten. De moeite waard om zowel de ecologische, als de culinaire tradities te ontdekken.

Kan je al niet wachten om al deze activiteiten zelf te ontdekken? Download hier jouw brochure voor alle informatie. 

  • Inmedia Solutions SL

In samenwerking met

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord