Groen, Groener, Groningen

Scroll naar beneden

Hoog in het noorden van Nederland, op vier uur sporen van Antwerpen, ligt in de gelijknamige provincie de stad Groningen. Groningen wil de duurzaamste stad van Nederland worden en tegen 2035 zelfs volledig CO2-neutraal zijn. Er is al een zonnepark van 22 hectare groot, er rijden twee bussen op waterstof en honderden duurzame organisaties en initiatieven maken de stad steeds groener. De slogan ‘Er gaat niets boven Groningen’ voorspelt alvast een hartstikke fijn weekendje!

  • Nona Heremans
    Tekst & foto'sNona Heremans

Groningen, ook wel de trots van het Noorden genoemd, was ooit een middeleeuwse burcht. Nu is het vooral een plek vol fietsen en studenten. Een kwart van de inwoners in Groningen is student, dat maakt het meteen ook een van de jongste steden van Nederland met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar. Ook bij internationale studenten is de stad geliefd. Maar liefst 8.000 studenten van over de hele wereld begonnen er in 2019 een opleiding.

Groen Groningen mag je best letterlijk nemen. Het Noorderplantsoen neemt met zijn 20 hectare een groot deel van de stad in. Het park werd gebouwd op de oude verdedigings­wallen en heeft vijf grote vijvers en verschillende voetpaden. In het gezellige cafeetje De Zondag, midden in het groen, voelt het elke dag een beetje als weekend. Ook als je gewoon door de stad loopt, word je overdonderd door planten en bloemen. Het project Steenbreek is daar grotendeels verantwoordelijk voor. De Nederlandse organisatie helpt bij de aanleg van geveltuinen en subsidieert dakterrassen. In Groningen alleen hielpen zij momenteel bij de transformatie van 922 vierkante meter tegels naar tuin, het equivalent van ongeveer honderd parkeerplaatsen. 

Start to plan

Groningen heeft alles in de aanbieding voor een gezellig weekendje weg. Voor alle informatie, een stadsplan, rond­leidingen en duurzame souvenirs kun je terecht bij de toeristische dienst in het hypermoderne en nieuwe Forumgebouw. Het gigantische complex opende eind november 2019 de deuren en is een toeristische attractie op zichzelf. Met zijn tien verdiepingen voorzie je het best enkele uren om hier rond te hangen. Passeer zeker langs de drie gezellige cafeetjes, de verschillende filmzalen, de bibliotheek, 
het museum en het dakterras met zicht over de hele stad.
Niet ver van het Forum vind je de Rijksuniversiteit Groningen, met recht tegenover het hoofdgebouw de universitaire bibliotheek en, jawel, hun eigen giftshop en infocentrum. 

In de I Shop koop je voor 1 euro de Sustainable Experience City Map. Dit stadsplannetje helpt je wegwijs te maken door de tientallen tweedehandswinkels, biologische koffiehuisjes, vegan eetgelegenheden en andere ecologische ondernemingen. Het kaartje is heel overzichtelijk en uitgebreid, maar werd voor het laatst geüpdatet in 2018, dus kunnen de openingsuren intussen veranderd zijn. Check daarom altijd de website van de locatie waar je naartoe wilt.

Shop Green

Groningen is dé stad om duurzaam te shoppen. De tweedehandswinkels zijn er hip, geordend en trendy. Appel & Ei, ReShare Store en Recessie zijn drie topadresjes in de binnenstad met kwaliteitsvolle vintage. Maar je vindt er nog tientallen andere, dus ga gerust zelf op zoek! Ook in het centrum vind je Klinkhamer Antiek. Eigenaars Michel en Stephan Veenstra kochten en verkochten van jongs af aan antiek op rommelmarkten. De antiekwinkel is het resultaat van hun uit de hand gelopen hobby en je kunt hem bijna een museum noemen. Extra leuk voor muziekliefhebbers: je koopt hier platen van bekende en minder bekende artiesten in alle muziekgenres.
Iets buiten het centrum, in Winkelcentrum Paddepoel, is er Books 4 Life. Deze tweedehandsboekwinkel werkt uitsluitend met vrijwilligers en donaties. De boeken die worden binnengebracht, verkopen ze aan spotprijzen. De winst van de verkoop gaat onder andere naar Oxfam, Amnesty International en andere goede doelen. 

Eat Different

Ga je op zondag naar Books 4 Life, spring dan ook eens binnen in de Plutozaal enkele straten verderop. Elke zondag ­organiseren vrijwilligers hier het Free Café. Met overschotten van supermarkten koken ze gratis maaltijden. Je kunt om 14 uur meehelpen met koken of om 18 uur aanschuiven aan het buffet. Tip: probeer Geoffreys Indonesische gerecht. Hij bereidt elke week iets typisch van zijn land en wil zo de Indonesische keuken promoten.

Ben je op vrijdag of zaterdag in Groningen? Plan dan zeker een bezoek aan de vismarkt. Begin, zoals de locals, je dag aan de viskraampjes met een bakje kibbeling of een broodje haring. Goed nieuws voor wie niet van vis houdt: er zijn ook heel wat kraampjes met zelfgekweekte groenten en lokale, biologische en ecologische producten. De zelfgemaakte honing van kwekerij De Kwakel is trouwens heerlijk. Neem gerust je eigen potjes en herbruikbare zakjes mee, dat is hier heel gewoon.

To vegan or not to vegan

Een andere gastronomische aanrader is FLFL. Het schattige restaurantje serveert vegan gerechten uit het Midden-Oosten. De falafelwraps zijn een perfect ­alternatief voor een ongezonde durum. De weinige etensresten worden na sluitingstijd meegegeven aan de studenten die er werken. Het enige afval dat zij overhouden, is het papier dat rond de wraps zit. Veganisten (en niet-veganisten) kunnen trouwens ook hun hart ophalen in Het Concert­huis. Op zondag tussen 10 uur en 15 uur organiseren ze hun Brakke Brunch. Voor slechts 13 euro geniet je hier van het voor­namelijk vegan en/of glutenvrije buffet. Let op! Je kunt niet huiswaarts keren zonder een eierbal geproefd te hebben. De gefrituurde snack is een typisch Gronings gerecht dat zelfs op de Unesco-lijst staat van immaterieel cultureel erfgoed. Je kunt een eierbal vergelijken met een vogelnestje, maar dan met puree rond het ei in plaats van gehakt. Probeer de verse mini-eierballen bij De Drie Gezusters. Het café-restaurant lijkt meer op een enorm doolhof waar je van het ene prachtige gebouw in het andere loopt. Binnen en buiten kunnen er een vijfhonderdtal mensen zitten, maar toch is het vaak zoeken naar een plekje. De tijd stond hier even stil en het prachtige interieur katapulteert je eeuwen terug in de tijd. 

Must (not) see

Niets moet en alles mag tijdens een weekendje Groningen. 
Heb je tijd over, dan is een wandeling langs de vele middeleeuwse hofjes een aanrader. De gasthuizen deden vroeger dienst als opvang voor zieken, weduwen en ouderen. Nu zijn het prachtige huisjes rond een gezellig tuintje, waarschijnlijk de rustigste plekjes van de stad. Je loopt de ingang van zo’n hofje al gemakkelijk voorbij. De uitgestippelde wandelkaart die je koopt op de toeristische dienst, is dan ook geen ­overbodige luxe.

Vlakbij het station vind je het Groninger Museum. De meningen over het design zijn verdeeld, maar je kunt niet ontkennen dat de felgele rechthoek alle aandacht van de omgeving opeist. Het museum bestaat uit drie gebouwen die door bruggen en gangen met elkaar verbonden zijn. Een veelzijdiger museum bestaat amper. De collectie omvat werktuigen uit de steentijd, eeuwenoud zilverwerk en abstracte moderne kunst. Naast de uitgebreide verzameling schilderijen van de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg heeft het museum ook een Rembrandt en Rubens in de aanbieding.

Andere attracties in de stad zijn onder andere de Martinitoren. Je kunt elke dag van de week de hoogste toren van de stad beklimmen, een toegangskaartje moet je wel bij de toeristische dienst in het Forum gaan kopen. Na 300 treden kom je uiteindelijk op bijna 100 meter hoogte en kun je genieten van een fantastisch uitzicht. 

Praktisch 

Logeertip 
Hotel Prinsenhof, Martinikerkhof 23, prinsenhof.nl

De adressen 
Appel & Ei, Oosterstraat 25, appelenei.nl
Books 4 Life, Dierenriemstraat 144 (winkelcentrum 
Paddepoel), books4lifegroningen.nl
De Drie Gezusters, Grote Markt 36-39, dedriegezusters.nl 
De Zondag, Kruissingel 1, zondagnoorderplantsoen.nl
FLFL, Oude Kijk in ’t Jatstraat 44, falafel.nl
Free Café, Plutolaan 329, freecafe.nl
Het Concerthuis, Poelestraat 30, hetconcerthuis.nl 
Het Forum, Nieuwe Markt 1, forum.nl
Groninger Museum, Museumeiland 1, groningermuseum.nl
Klinkhamer, Folkingestraat 48 – 50, klinkhamerantiek.nl
Op Het Dak, Schiekade 189, ophetdak.com 
Recessie, Oude Kijk in ’t Jatstraat 54, recessie.com 
Reshare Store, Oosterstraat 41, resharestore.nl
Rijksuniversiteit & I Shop, Oude Kijk in 't Jatstraat 19, rug.nl

Meer weten visitgroningen.nl

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord