Het belang van een kwalitatieve matras voor een goede nachtrust

Scroll naar beneden

Geschreven met de input van Allnatura.

Dagelijks slaapt een mens gemiddeld zes tot acht uur. Het belang van een goede nachtrust is dus niet te onderschatten, aangezien je bijna een derde van je leven in bed doorbrengt. Het is dus zeer belangrijk dat je ’s morgens weer fit en uitgerust aan een nieuwe dag kunt beginnen, ook wanneer je op reis gaat. Een degelijke matras speelt een belangrijke rol bij het slaapcomfort. Waarop moet je letten bij het kopen van een matras? Met deze tips vind jij een matras die bij je lichaam past en je rugpijn vaarwel zegt.

Eigenschappen van een goede matras

Aan welke vereisten moet een kwalitatieve matras voldoen?

  • Een matras past zich best aan aan de vorm van je lichaam,
  • Een matras biedt stabiliteit zodat je bedpartner geen hinder ondervindt van de bewegingen die je maakt in je slaap,
  • Een degelijke matras isoleert de warmte zodat je niet wakker wordt van te koude temperaturen,
  • Een matras is best vochtdoorlatend om te voorkomen dat je het te warm krijgt in bed,
  • De binnenzijde van een goed matras heeft een minimale dikte van 12 centimeters (zonder de matrashoes of andere extra lagen meer te rekenen).

Ondersteuning van het lichaam

Het belangrijkste criterium is natuurlijk de ondersteuning van het lichaam tijdens je slaap. Tijdens het testen van een matras dient een ander persoon dan ook je lichaamshouding op de matras beoordelen. Een degelijke matras zal zich aanpassen aan je lichaam en niet doorzakken. Je rug blijft daardoor ook in liggende positie mooi recht.

Harde of zachte matras

Een matras moet drukverschillen tussen de verschillende lichaamszones opvangen. Zo heeft je lichaam ter hoogte van je schouders voldoende ruimte nodig. Terwijl je hoofd, lenden en benen extra ondersteuning nodig hebben om een natuurlijke S-curve van je lichaam te garanderen. Als je op een te harde matras slaapt, krijgen je schouders en heupen niet genoeg ruimte. En op een te zachte matras zakken ze te diep. Na verloop van tijd leidt dat tot rug- en schouderpijn. Of jij een harde of zachte matras nodig hebt, hangt af van je lichaamsbouw. Iemand die licht en tenger is, zal op een zachtere matras beter liggen dan iemand die zwaarder en breder is. Die laatste heeft wellicht meer baat bij een steviger exemplaar.

Matrassen met latex, natuurvezel of koudschuim

Ook het materiaal waaruit de matras samengesteld is, bepaalt of jij een comfortabele nacht beleeft. Welk type matras jouw voorkeur krijgt, is eerder een persoonlijke kwestie. Al zijn er steeds meer duurzame trends op te merken. Zo biedt Allnatura natuurlijke matrassen voor een goede nachtrust. Hun specialiteit ligt in het aanbieden van ecologisch verantwoorde en orthopedische matrassen die nauwlettend gecontroleerd zijn op schadelijke stoffen. Bijzonder zijn hun natuurvezelmatrassen, waarbij natuurvezels (kokosvezels, paardenhaar, kapok en hennep) verwerkt worden tot matten. De lagen natuurvezels worden gecombineerd met lagen natuurlatex om natuurmatrassen te creëren die verschillende laageigenschappen bieden. Een natuurlatexmatras stimuleert een correcte en natuurlijke houding van je lichaam. Dankzij de flexibiliteit ervan zijn je heupen en schouders perfect in balans. Door de actieve ondersteuning en evenwichtige drukverdeling krijg je het gevoel op een wolkje te liggen. Of wat dacht je van een koudschuimmatras? Dit type matras heeft een open celstructuur, wat een hoge ventilatiegraad en veerkracht met zich meebrengt. Hoogwaardig comfort én op de koop toe erg budgetvriendelijk. Heb je het vaak koud ’s nachts of moet je noodgedwongen langere periode in bed doorbrengen? Dan is een traagschuimmatras een goede keuze. De matras vormt zich onder invloed van lichaamswarmte naar jouw lichaam. Ze houdt je warm en biedt je drukpunten een natuurlijke steun.  Ten slotte zijn er matrassen met pocketveren, die uiterst ventilerend en veerkrachtig zijn. Ideaal om je hele lichaam te laten ontspannen.

Goede verluchting

Een matras moet niet alleen goed liggen, ze moet ook goed ventileren. ’s Nachts zweet je namelijk tot 1 liter transpiratievocht uit. Als je matras niet goed ventileert, is de kans op schimmelvorming groter. En dat komt de levensduur en duurzaamheid van je matras niet ten goede. Daarnaast is  een correcte ventilatie beter voor je huid en houdt die je lichaamstemperatuur stabiel voor een rustgevende nacht. Heb je vaak last van nachtelijk zweten? Kies in dat geval beter niet voor een traagschuimmatras. Hoewel dergelijke matras heel wat voordelen heeft, ventileert het materiaal iets minder dan pocketveren bijvoorbeeld.

Kies elk jullie eigen matras

Partners hebben zelden dezelfde lichaamsbouw. Laat staan dezelfde slaapvoorkeuren. Waarom zouden ze dan op dezelfde matras moeten slapen? Kies gewoon elk jullie eigen matras. Aangepast aan jouw lichaam en voorkeuren. En die irritante gleuf dan? Wees gerust, voor elk probleem bestaat een oplossing. Ook voor dit. Er bestaan hulpmiddeltjes, waardoor door jullie elk op jullie eigen ideale matras kunnen slapen, zonder last te hebben van de scheiding in het midden. Denk maar aan een tweepersoonstopper, een duorits of pont d’amour (ook wel matraswig genoemd) die je tussen de matrassen kan leggen.

Maak je van slaapkamer een rustige ruimte

Naast je gezondheid die je moet onderhouden, verdient ook je slaapkamer de nodige aandacht. Rustige nachten beleef je sneller als je kamer op een simpele manier is ingericht. Rustgevende kleuren en een rommelvrije kamer geven je mentale rust. Kies dikke gordijnen die je kamer donker maken, ook wanneer de zon al opkomt, of slaap met een oogmasker. Verlucht je kamer dagelijks en was je lakens voor een hygiënische slaapplek.

Hulp bij rugklachten

Heb je de ideale matras gevonden, maar heb je toch nog last van rugpijn? Controleer dan ook eens de staat van je bedbodem. Een matras levert pas optimaal resultaat als ze op een goede lattenbodem of boxspring ligt. Omgekeerd geldt hetzelfde. Een goede bedbodem heeft pas het gewenste effect in combinatie met een goede matras. Pas als matras en matrasdrager goed samenwerken, word je perfect ondersteund. Als de latten van je lattenbodem bol staan, de rubbers versleten zijn of je boxspring putten vertoont, is het tijd voor vervanging.

Vergeet ook het belang van een kwalitatief hoofdkussen niet. Kies een kussen dat je hoofd, nek en hals perfect ondersteunt en de holte tussen je nek en schouders perfect opvult.

Blijf je ondanks al deze tips last hebben van rugpijn? Praat erover met je huisarts.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord