Terug naar overzicht

Het reispaspoort van Annemie Struyf

Elke week vragen wij een bekend en/of interessant persoon uit over zijn of haar reisavonturen en -gewoontes. Deze week journaliste en auteur Annemie Struyf! Annemie is eind dit jaar nog te zien op één in haar nieuwste reeks 'Het Hoge Noorden'. Daarin gaat ze op bezoek bij Vlamingen die verhuisd zijn naar het koude Noorwegen.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Naar welke reisbestemming wil je na de coronacrisis het snelst mogelijk terugkeren en waarom?

Frankrijk, mijn Grote Liefde, mijn paradijs en mijn vluchtheuvel, mijn huisjes daar, mijn uitzicht, mijn geliefde dorp met zijn indrukwekkende donjon, mijn favoriete wandeltochten, het Romaanse kerkje in het bos, de bomen die ik vanuit mijn slaapkamerraam kan zien. Het bankje voor het huis, waar ik elke avond, met een glas in de hand de zon kan zien ondergaan. De “abri” naast het huis, waar we – weer of geen weer – buiten eten met een geweldig uitzicht op de vallei.

2. Waar had je het meest memorabele uitzicht?

Het afgelopen jaar ben ik vaak in Noorwegen geweest voor mijn nieuwe reportagereeks Het Hoge Noorden. Noorwegen is ook het kader van mijn nieuwe boek “Durf Dromen”. Vooral in het hele hoge, hoge noorden zijn de landschappen soms zo onwezenlijk mooi dat ik er de tranen van in de ogen krijg. Het lijkt alsof je op die plekken buiten de wereld staat, in een soort paradijs terechtkomt waar je voorheen geen besef van had. Het doet me in de hemel geloven.

3. Wat is jouw allerbeste inpaktip?

Ik ben een hele slechte inpakker. Ik ben degene die inpaktips zou moeten krijgen in plaats van ze te geven. Ik neem vaak teveel bagage mee, en vaak de verkeerde dingen. Uiteindelijk gebruik ik op reis slecht een zeer beperkt aantal spullen, altijd dezelfde. Dus vraag ik me elke keer opnieuw af waarom ik dat bij het inpakken niet juist kon inschatten.

4. Welke essential mag niet ontbreken in je handbagage?

Ik heb altijd een blauw dagboekje bij: “ONE LINE A DAY. A five-year memory book.” Elke dag drie regeltjes om in te vullen, vijf jaar na elkaar. Zo herinner ik me de dagen, de weken, de jaren. De kleine en grote momenten van elke dag.

5. Wat is het leukste souvenir dat je bezit? En welk verhaal zit erachter?

In Brazilië heb ik ooit een lederen hangmat gekocht. Die heeft heel lang in mijn huis gehangen, als afscheiding tussen de eetkamer en de zitkamer. Nu woon ik in een kleiner huis, maar voor die hangmat zoek ik toch altijd een bijzonder plekje. Meestal hangt ze in de tuin nu. Ik weet het, dat is heel gewoontjes. Maar telkens als ik in die hangmat lig, denk ik: dit is de mooiste hangmat ter wereld.

6. Wat doe je het allereerst wanneer je in je hotel/Airbnb/vakantiehuis of op je appartement arriveert?

Het uitzicht checken. Je kan de mooiste kamer hebben, maar met een lelijk of geen uitzicht stelt dat niet zoveel voor, vind ik. Het uitzicht uit het raam is àlles voor mij.

7. Voor wie zou je meteen je koffer inpakken en vertrekken, als die je nu opbelt?

Voor mijn lief. Want het juiste gezelschap op reis is van het hoogste belang.

8. Wie/ wat mis je het meest als je op reis bent?

Op reis mis ik niks of niemand. Vroeger gebeurde dat wel. Dan miste ik geliefden, dan kon ik ongelooflijk veel heimwee hebben. Maar op een dag heb ik beslist: “Ik doe niet meer aan “missen”. Want als je iets of iemand mist, betekent dat ook dat je elders wil zijn, niet meer volmaakt in het moment kan leven, niet meer ten volle kan genieten van de reis die je dan maakt. Missen maakt ongelukkig, missen trekt je weg uit de droom die je leeft. Ik doe er dus niet meer aan mee. Ofwel ga ik op reis en geniet ik er tenvolle van, zonder iets of iemand te missen. Ofwel blijf ik thuis, maar zeker weten, dan ga ik het reizen wel missen.

9. Bij welk liedje droom je automatisch weg naar het buitenland?

De Franse chansons

10. Wat vergat je voor het laatst mee te nemen op vakantie?

Vorig jaar ging is samen met mijn lief naar Venetië, een absolute droombestemming. Maar onderweg naar de luchthaven vergat ik mijn smartphone op de trein. De paniek die ik in de luchthaven voelde, toen ik mij realiseerde dat ik mijn mobieltje kwijt was, was groot en heftig. Ik had het gevoel dat heel mijn leven (mijn agenda, foto’s, afspraken, …) in dat stomme ding was achtergebleven. Pas bij aankomst in Venetië was ik van de schok bekomen, en slaagde ik erin die knop in mijn hoofd om te draaien. En toen ontdekte ik wat een heerlijkheid het was om zonder smartphone op reis te zijn. Er vielen zovele verplichtingen weg, want ik hoéfde geen foto’s meer te nemen, geen berichtjes of mails meer te checken of te versturen, geen nieuwssites te volgen, geen stappen meer te tellen. En wat kwam er een enorme hoeveelheid tijd vrij.

11. Wat is jouw favoriete vakantie-tenue?

Heel vervelend, ik kan het niet laten, maar als ik op reis vertrek doe ik altijd dezelfde jumpsuit aan. Dan denk ik: lekker makkelijk, het spant nergens, heel comfortabel. Maar als ik dan vertrokken ben, stel ik elke keer opnieuw vast hoe onhandig zo’n jumpsuit is als je naar de wc wil gaan. En toch doe ik het altijd opnieuw. Elke keer,bij vertrek, trek ik diezelfde jumpsuit aan.

12. Welke plek die nog niet ontdekt is door de grote massa wil je onze lezers tenslotte tippen?

Asturias, in het noorden van Spanje. Ik ben er vaak geweest, op bezoek bij Raf en Birgit voor de tv-reeks “Eviva España”. Het is een zeer bijzondere streek, heel speciaal, een grillig gebergte, een ongerept landschap, naast een woeste kuststrook. Oké, het regent daar veel, daarom is Asturias ook zo’n groene streek. Maar echt waar, onontgonnen, ongekend en o zo mooi.

  • Uitgeverij Lanoo, €22,99

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord