Terug naar overzicht

In het spoor van De Mol: Vradeto

Wie aan cultuur in Griekenland denkt, denkt ongetwijfeld ook aan de Griekse mythologie. In de tweede aflevering van De Mol werden de kandidaten hun fysieke uithoudingsvermogen en mythologische kennis getest. Niet de vele Griekse tempels, maar wel de trappen van Vradeto, vormden het decor voor dit spel.

  • Rini Vyncke
    TekstRini Vyncke

Vradeto

 

Vradeto bevindt zich in de streek Zagori, in het noordwesten van Griekenland, die bekendstaat om zijn vele bergen en kloven. De dorpen in deze streek zochten hun veiligheid vaak in het feit dat ze zo onbereikbaar zijn. Dat is voor Vradeto niet anders en dat hebben de kandidaten van De Mol ook in hun kuiten gevoeld. Eeuwenlang waren de 1.000 trappen van Vradeto de enige toegangsweg tot het dorp. Pas in de late 20ste eeuw werd er een weg aangelegd.

Net door zijn onbereikbaarheid is de pittoreske eigenheid van het dorp zo goed bewaard gebleven. Verwacht er geen grootse toeristische voorzieningen, het dorp telt immers ook maar een twintigtal inwoners. Naast de ene taverne en het Mariakerkje is het hem vooral te doen om de uitzichten. Aan de rand van het dorp bevindt zich namelijk Beloi, een stenen balkon met een panoramisch uitzicht over de Vikoskloof. Het uitzicht waar ook de kandidaten zichzelf in stilte op trakteerden na hun uitbundige nacht in de tent.

Vikoskloof

 

Meer nog dan het dorp Vradeto is het de Vikoskloof die bekend is in de streek Zagori. Het is niet alleen de grootste en meest imposante kloof van de streek, maar het wordt ook de grootste kloof van de wereld genoemd. De kloof maakt deel uit van het Nationaal Park Vikos-Aoös en kan je bewonderen vanuit meerdere dorpen in de buurt of langs een van de vele wandelroutes. Kenmerkend zijn ook de tientallen stenen boogbruggen die van een klok voorzien zijn. Wanneer de wind te hard waait zal de klok luiden, een hoorbare waarschuwing om de brug niet over te steken. De Plakida- en Kalogerikobrug bij het dorpje Kipoi zijn de meest bezochte exemplaren.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord