Terug naar overzicht

Kunst kijken in Antwerpen

  • © Stad Antwerpen | www.woodmonkey.be

Ben je nog op zoek naar een leuke uitstap, boordevol kunst, cultuur en architectuur? Antwerpen, daar moet je zijn. Een stad vol artistieke plekjes in al haar vormen: in parken, doorheen de straten en uiteraard ook in musea. Je kunt het zo gek niet bedenken of Antwerpen heeft het. Ga je mee?

  • Akyna Peeters
    TekstAkyna Peeters

SCHONE KUNST

Antwerpen zit vol mooie kunst, maar wat is er nu nog mooier dan gratis kunst? Baan jezelf een weg doorheen de straten en ontdek al het moois dat Antwerpen te bieden heeft. 

Zurenborg 

© Stad Antwerpen | Dave Van Laere

Een eeuwenoude buurt omringd door gezellige pleintjes en architecturale pareltjes. Het is één van de hipste wijken in Antwerpen, die vroeger vooral bewoond werd door de rijke klasse. Een wijk bomvol geschiedenis, interessante weetjes en dé place to be voor leuke Instapics. Say cheese

Wist-je-datjes: 

  • Er zijn vier bijna identieke hoekhuizen te vinden in Zurenborg, namelijk ‘Zomer’, ‘Herfst’, ‘Winter’ en ‘Lente’. Kun jij ze spotten? 
  • Sommige huizen werden vernoemd naar bloemen, waaronder ‘De Zonnebloem’, ‘De Tulp’ en ‘De Roos’. Kleine tip voor wie ze niet meteen vindt: in Zurenborg groeien bloemen niet vanuit de grond. 
  • De straatnamen zijn dan weer geïnspireerd door sterrenbeelden. Om de hoek komt plots de Kreeftstraat piepen, terwijl aan de overkant de Schorpioenstraat begint. De Grote Beer is, net zoals aan de hemel, ook aanwezig in Zurenborg.

Middelheimmuseum 

© Stad Antwerpen | Karin Borghouts

Een museum midden in het park, hoe leuk is dat? Van begin tot einde kruisen verschillende beeldhouwwerken je pad. Je kunt hier even ontsnappen aan de stad en genieten van de rust en stilte. Een plek waar natuur en kunst hand in hand gaan, dat kan niet anders dan de moeite waard zijn. Dorst van al dat wandelen? Ga nog even langs bij MIKA, het museumcafé in het Middelheimkasteel. 

Street Art 

© Stad Antwerpen | Jonathan Ramael

Trek je toch liever de stad in? In Antwerpen vind je heel wat urban art: van kleine tags tot gevels vol kunst door street artists. Op de website streetartantwerp.com kun je zien waar de grootste kunstwerken te bewonderen zijn. Ook op de Antwerp Museum App vind je een wandeling waarbij street art centraal staat. Welke artiest is jouw favoriet? 

FRISSE WIND  

Waait er toch een iets té fris windje in Antwerpen? Geen zorgen. De stad heeft heel wat musea die het bezoeken waard zijn. Hieronder vind je de creatiefste plekjes. 

MoMu

Voor wie volledig in de ban is van mode, is het modemuseumplace to be. Je wordt er ondergedompeld in de wereld van mode, textiel en ontwerpers. Jaarlijks vinden er verschillende tentoonstellingen plaats, waardoor er steeds een unieke ervaring op je wacht. Ook het gebouw zelf is een bezoek waard: het werd gebouwd in de 19e eeuw, onder handen genomen door de Gentse architecte Marie-José Van Hee en recent gerenoveerd door het team van B-architecten. Een overvloed aan kunst, dat is zeker. 

FoMu 

© Stad Antwerpen | Elvire Van Ooteghem

Het fotomuseum van Antwerpen, waar fotografie centraal staat. Verschillende tentoonstellingen passeren de revue. Keer op keer een unieke ervaring. Onze persoonlijke favoriet? Stephan Vanfleteren. Hoe het fotomuseum er steeds in slaagt fotografie zo mooi naar voor te brengen, adembenemend. 

 

M HKA 

© Stad Antwerpen | M HKA

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen loopt over van de kunst. Van hedendaagse beeldende kunst tot film en beeldcultuur. Voor de filmgeschiedenis moet je bij De Cinema zijn: van klassiekers tot documentaires, wat je maar wilt. Ontdek hier het huidige aanbod.

LUILEKKEREN 

Ben je uitgeput van al dat wandelen en bewonderen? Of plan je morgen nog een extra dagje Antwerpen? Laat je verwennen en kruip vervolgens heerlijk onder de wol bij deze hotels: 

Cabosse 

Ontspannen en met volle teugen genieten, meer moet je niet doen. Cabosse voorziet je van rust, een plekje in de natuur en heel wat verwennerij. Van high tea afternoons tot een wijnbar. Op deze manier kan je wel heel goed bekomen van je creatieve uitstap, niet? 

Yust 

© Stad Antwerpen | Tijs Vervecken

Nog niet genoeg van kunst? Yust organiseert regelmatig leuke events, voorstellingen en tentoonstellingen. Je kunt er overnachten met het hele gezin, of volledig solo. Kun je écht niet genoeg krijgen van Antwerpen? Je kun tot een jaar verblijven in Yust, om volledig in de Antwerpse sfeer te komen. 

Hotel FRANQ

© Stad Antwerpen | Justin Paquay

Leven als een royal, het klinkt als een droom. Bij hotel FRANQ is het bovendien mogelijk. Luxueus verblijven in de kamers van het oude bankgebouw, waarom niet? De personages uit La Casa de Papel waren er erger aan toe. Dompel jezelf onder in de geschiedenis, schuif je voeten heerlijk onder tafel in het restaurant en droom over al het moois dat je gezien hebt. De moeite, ik weet het. 

Krijg je geen genoeg van Antwerpen? Ontdek alles wat te beleven valt via ontdek.antwerpen.be voor meer tips.

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord