Terug naar overzicht

Laat Leiden niet links liggen

Leiden ligt op anderhalf uur rijden van Antwerpen, in het noordwesten van de provincie Zuid-Holland. De bruisende studentenstad met zo’n 122.000 inwoners is vooral bekend omdat kunstschilder Rembrandt van Rijn er in 1606 geboren werd, maar ik ontdekte dat ze nog meer in haar mars heeft. Véél meer, zelfs.

  • Birte Govarts
    Tekst & foto'sBirte Govarts

Ik bezoek Leiden tijdens een heerlijk warm en zonnig weekend. Op de planning? Vooral niet te veel musea bezoeken. Scusi Leiden, maar ik wil tijdens deze weekendtrip vooral. veel. buiten. zijn. Ik logeer in Boutique Hotel d’Oude Morsch. Volgens de website een historisch hotel aan de rand van het centrum, maar ik vond het best centraal liggen en daarom de perfecte uitvalsbasis om Leiden te verkennen. Op amper 100 meter van mijn hotel ligt, in de Weddesteeg, het huis waar Rembrandt het levenslicht zag. Nog dichterbij - eigenlijk recht tegenover mijn verblijfplaats - een bijna exacte kopie van de molen waar zijn vader de kost verdiende. Die molen kijkt uit over de Morssingel - oftewel een van de vele grachten die Leiden rijk is. Ik installeer me in de avondzon op het terras van mijn hotel om een stevig potje mensen te kijken. Ah, laat het weekend beginnen!

 

BOOTJE VAREN 

Een boottocht maken in Nederland. Toegegeven: erg origineel is het niet, maar voor mij blijft het één van de betere manieren om een stad te leren kennen. Daarom meld ik me de volgende ochtend om 10u30 aan bij Rederij Rembrandt. Op dat uur vaart de boot van de rederij voor het eerst uit en volgens de eigenaars is het dan altijd nog heerlijk rustig. Wil je niet tussen een hele horde toeristen zitten? Boek dan een ticket in de - relatief - vroege uurtjes. Een rondvaart duurt ongeveer vijftig minuten en neemt je mee langs een heleboel historische plekjes in Leiden. Zo ontdek ik dat de Oude Sterrewacht de oudste nog bestaande universitaire sterrenwacht ter wereld is en dat de stad jaarlijks op 3 oktober feest viert met haring en wittebrood om te herdenken dat een geuzenvloot op die datum in 1574 de Spaanse belegering van Leiden beëindigde. Nog een kleine inside tip: zorg ervoor dat je voldoende kleingeld op zak hebt, zodat je de gids aan het einde van de rondvaart een fooi kunt geven. Yours truly heeft zelden cash op zak en verliet de boot dus met knalrode kaken. Sorry, kapitein …

 

VAN WINKELS NAAR TERRAS 

Vooraleer het lunchtijd is, heb ik nog even de tijd om de stad in te duiken. Ik begin bij Faas est.2016, oftewel de mooiste bloemen- en plantenwinkel die ik ooit bezocht. Ik kan het interieur enkel beschrijven als een prachtige kleurexplosie, eigenares Helmi Faas maakt de allermooiste boeketten én ik slaag er - uiteraard - niet in om er te vertrekken zonder een plant te kopen. Daarna begeef ik me naar de bekendste brug van Leiden: de Koornbrug. In deze buurt vind je heel wat leuke winkeltjes, die je uitnodigen om urenlang rond te snuisteren. Bij Noir verkopen ze - zoals de naam al doet vermoeden - vooral zwarte spullen voor je interieur. Jut & Juul is dan weer een schattige lifestylewinkel waar je de mooiste kleren en het meest originele speelgoed vindt voor de allerkleinsten. Naast de deur vind je Babassu, een boetiek met exclusieve beauty- en skincaremerken zoals Tata Harper en Perricone MD. Ik besluit het enkel bij kijken te houden, omdat mijn maag stevig begint te knorren. Op naar Tabú, een restaurant dat ik spotte tijdens mijn boottocht. Op de menukaart staan tal van Latijns-Amerikaanse gerechten en drankjes. Ik bestel een pisco sour - mijn favoriete cocktail - en een portie nacho’s en geniet van de zon op mijn smoel en een goed boek. Het leven kan schoon zijn.

 

RONDJE LEIDEN? 

Na mijn evenwichtige lunch - sorry, not sorry -, beëindig ik mijn verblijf in Leiden met de Singelpark-wandeling. Sinds 1659 loopt er rond het historische centrum van Leiden een zes kilometer lange vestinggracht. Deze Leidse singels vormen samen een van de grootste stadsverdedigingswerken van Europa en werden verenigd tot het Singelpark. Wil je de volledige toer doen? Dan wandel je een kleine twee uur, goed voor ongeveer zesenhalve kilometer. Onderweg kom je tal van bezienswaardigheden tegen, waaronder het Museum Volkenkunde, de oudste botanische tuin van Nederland en - opnieuw - de Oude Sterrewacht. Plan je onderweg ook enkele bezoeken, dan ben je gerust een hele dag zoet. Aanrader!

 

KATWIJK, HERE WE COME! 

Op zeven kilometer van Leiden vind je aan de kust de gemeente Katwijk. Ik verblijf bij Hotel Steeds Aan Zee, dat overnachtingen aanbiedt op verschillende locaties in het centrum. Bij aankomst staat er een e-fatbike van Lemonbike op me te wachten. Die organisatie verhuurt fietsen voor het goede doel. Hoe dat precies in z’n werk gaat? Een deel van de opbrengst van de verhuur wordt gebruikt om fietsen te verhuren aan of zelfs gratis ter beschikking te stellen van mensen met een mentale en/of fysieke beperking. Aanvankelijk ben ik nogal geïntimideerd door de e-fatbike, want het is een kanjer van een fiets en ik ben zélf gezegend met een lengte van amper 1m58. Eens ik me over mijn initiële terughoudendheid heb gezet, vind ik het echter heerlijk en zoef ik door de duinen van Katwijk alsof het niks is. Dit wil ik nog een keer doen! ‘s Avond trek ik naar het strand voor een diner bij strandbar Zand, waar ik op mijn laatste avond klink met een glas wit én de obligatoire portie bitterballen.

PRAKTISCH

Logeertip

Boutique Hotel d’Oude Morsch, Park de Put 1, vanaf € 158 voor een tweepersoonskamer, boutiquehoteldeoudemorsch.nl 

De adressen

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord