Terug naar overzicht

Laat Voeren je hart veroveren

Het enige waar we spijt van hebben na ons bezoek aan Voeren? Dat we er niet véél eerder naartoe trokken, want wat. een. prachtig. stukje. Vlaanderen! Waarom deze streek ons hart veroverde, vertellen we je hier.

  • Birte Govarts
    Tekst & foto'sBirte Govarts

De Voerstreek is - letterlijk - een stukje Vlaanderen in Wallonië. Want ook al maakt het bestuurlijk deel uit van de provincie Limburg, het wordt aan drie kanten begrensd door Wallonië en aan één kant door Nederland. Het landschap van de gemeente Voeren - en dus de Voerstreek - bestaat uit steile heuvels, kleurrijke valleien, holle wegen en bossen. Daartussen vind je de zes deelgemeenten Moelingen, ‘s Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal.

 

LOGEREN IN EEN OUDE WATERMOLEN 

Onze uitvalsbasis is Het Molenhuis, een prachtig vakantiehuis in Sint-Pieters-Voeren dat we vonden in het uitgebreide aanbod van vakantiehuizenspecialist Beaujean Vacances. Het Molenhuis maakt - zoals de naam al doet vermoeden - deel uit van een voormalige watermolen aan de rivier de Voer, die eeuwenlang bij het nabijgelegen kasteel De Commanderie hoorde. De vakantiewoning werd bijzonder stijlvol gerenoveerd en knus ingericht. In de zuidgerichte tuin hoor je niets anders dan de schapen en paarden in de aangrenzende weiden én het stromende water van de rivier. We genieten tot in de late uurtjes van de rust en - toegegeven - een heerlijke fles wijn. 

OP WANDEL

Na een stevig ontbijt trekken we de volgende ochtend onze wandelschoenen aan. Op het programma? De Bronnenwandeling, een tocht van een dikke acht kilometer die begint in Sint-Martens-Voeren. Zo goed als meteen houden we halt bij Bie Katrien, een winkeltje met prachtige bloemen, planten en streekproducten. We gooien een pot honing en braambessnoepjes uit de streek in onze rugzak en zetten onze tocht verder. De Bronnenwandeling leidt ons door het prachtige landschap van de Voerstreek en we houden meermaals halt om de mooie vergezichten en vakwerkhuizen te bewonderen. In Sint-Pieters-Voeren houden we dan weer halt op het terras van Gasterij De Commanderie, waar we genieten van een streekbier. Rick’s is een bier van hoge gisting met nagisting op de fles, dat zijn aparte karakter dankt aan het (niet zo) geheime ingrediënt: appel- en perenstroop. Wij zijn fan!

MOEDER DE GANS

Op aanraden van de moeder van mijn reisgezel schuiven we‘s avonds onze voeten onder tafel bij Moeder de Gans, een restaurant aan het pittoreske dorpsplein van Teuven. Alle gerechten zijn huisgemaakt, met hoofdzakelijk biologische producten van boeren en ambachtslui uit de streek. Wij kiezen voor het beenhammetje aan het bot met een saus op basis van Limburgse mosterd en gehakt in een saus van witbier, witlof, uien en stroop. Beide gerechten zijn zo lekker dat we niet twijfelen en meteen een tafel reserveren voor de volgende avond. Voor visliefhebbers staan er op het menu overigens ook veel gerechten met forel – een ander welbekend typisch product uit de streek. De volgende dag doen we het rustig aan. We maken nog een korte wandeltocht, maar genieten voornamelijk van een natje en een droogje en van de stralende zon in de tuin van Het Molenhuis. De perfecte afsluiter van een al even perfect weekend. Voerstreek, we keren zeker nog een keer terug.

Praktisch

Logeertip
Wij logeerden in Het Molenhuis in Sint-Pieters-Voeren, dat geschikt is voor vier personen (en eventueel een baby). Vanaf €451 voor een weekend. beaujean-vacances.com 

De adressen

Info
voerstreek.be

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord