Terug naar overzicht

10x wandelen langs het water in eigen land

  • Meer van Nisramont

    Photo Dante

Wandelen langs water heeft altijd iets magisch, zeker in de herfst. Wij lijsten daarom tien fantastische routes langs Belgische vijvers, meren en rivieren voor je op. Vergeet je waterdichte schoenen niet!

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

1. Door De Wijers @ Zonhoven

Het natuurgebied De Wijers heeft ook wel de bijnaam ‘Land van 1001 vijvers’ en hoort dus perfect in dit lijstje. De Wijers ligt verspreid over zeven gemeenten in Limburg. Het waterlandschap ontstond hier door de lange geschiedenis van viskweek in de regio en zelfs vandaag wordt hier op sommige plekken nog steeds vis gekweekt. Het is trouwens in dit gebied dat je ook kunt fietsen door het water en in Zonhoven de indrukwekkende uitkijktoren kunt beklimmen. Alle info en wandelingen in de regio vind je hier. Je kunt ook een langeafstandswandeling van 82 kilometer maken die je de hele regio toont.

 

2. Door Mariahof - De Luysen @ Bree

Een andere Limburgse regio vol water is natuurgebied Mariahof - De Luysen, op de grens met Nederland. Het is de Abeek die hier voor al het water en leven zorgt. De rivier staat daarnaast ook bekend om de vele watermolens die je onderweg tegenkomt. Door het gebied lopen vijf wandellussen van verschillende lengtes en water is nooit ver weg. Wie weet passeer je een van de drie kijkhutten om speciale vogels te spotten. Alle info en wandelingen via kempenbroek.eu.

 

3. Langs de Zwalmbeek @ Zwalm

De Zwalmbeek – of kortweg Zwalm – is een van de belangrijkste rivieren in de Vlaamse Ardennen. Ze ontspringt in het Brakelbos en mondt 22 kilometer verder uit in de Schelde. Een 13,2 kilometer lange wandeling brengt je langs de mooiste plekjes van deze kronkelende rivier. Starten doe je aan de Zwalmmolen, een van de vijf watermolens langs de Zwalm. Onderweg passeer je nog andere authentieke gebouwen waar je gezellig iets kunt drinken en eten. Meer info en de volledige uitgestippelde wandeling vind je op routen.be.

 

4. Langs meetjeslandse kreken @ sint-laureins

Helemaal in het noorden van Oost-Vlaanderen ligt Sint-Laureins. In deze gemeente vind je de prachtige Sentse Kreken. Ooit werd hier nog intensief op paling gevist, maar nu is het een rustige plek waar vogels zich (vooral tijdens de winter) thuisvoelen. Een wandeling langs de kreken begint in het centrum van Sint-Laureins en loodst je naar het Leopoldkanaal, waar je jezelf met een voetveertje moet overtrekken. Eindigen doe je aan het gezellige Fred’s Eetcafé waar je lekker kunt eten! Info en kaartje via meetjesland.be.

 

5. Demer- & Dijlewandeling @ Rotselaar

Bij deze wandeling wandel je – zoals de naam al doet vermoeden – zowel langs de Dijle als langs de Demer. In Werchter zie je zelfs de samenvloeiing van beide rivieren. Ook in Werchter vind je een van de vijf Demertrefplaatsens. Een wandelpad brengt je helemaal naar boven in de toppen van de bomen. De wandeling begint aan een ander waterrijke plek, namelijk aan de plas van Rotselaar, een groot meer met strandzone. De volledige wandeling kun je raadplegen op toerismevlaamsbrabant.be.

 

6. Blankaartwandelroute @ Diksmuide

De Blankaart is een prachtig natuurgebied in Diksmuide dat vooral bestaat uit drassige weilanden en moerassen langs de IJzer. De wandeling start aan het Blankaartkasteel, waar ook het bezoekerscentrum te vinden is. De route is 10 km lang en bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Meer info en de route vind je via toerismewesthoek.be.

 

7. Langs Het Donkmeer @ Berlare

Het Donkmeer is een paradijs met veel water en groen. Door het wandelnetwerk Kalkense Meersen-Donkmeer kun je het gebied volledig op eigen houtje gaan verkennen. Tijdens je wandeling kom je de Eendenkooi tegen, dit is een verblijfplaats voor (water)vogels. Je vindt er naast eenden ook ooievaars en reigers. Leuk weetje: de wandelroute is rolstoelvriendelijk en ook toegankelijk voor mensen die wat minder goed te been zijn. Meer informatie op scheldeland.be.

 

8. Langs Het meer van Nisramont @ Houffalize

Deze route volgt 15 kilometer lang de oevers van het meer van Nisramont, waarbij je de samenvloeiing van de twee Ourthes kunt bewonderen. Verwacht hier geen gezapige wandeling, de route is best pittig met steile paden, trappen en stukken in de vrije natuur. Je zou zo maar eens kunnen denken dat je in het Hoge Noorden aan het wandelen bent. Je kunt de wandeling eenvoudig volgen via de rode ruiten die je de weg wijzen. De volledige wandeling vind je op walloniebelgietoerisme.be.

 

9. Langs De Lesse @ Maissin

In Luxemburg kun je dan weer een kleine 14 kilometer langs de Lesse wandelen. Deze route combineert twee andere wandelingen: Les Chaftés Louis en Virée à Chêne. Je wandelt in het bos en langs het water, maar ook door de mooie dorpjes Maissin, Lesse en Libin. De ideale plekken voor een korte tussenstop. Voor meer informatie en de volledige wandeling surf je naar  walloniebelgietoerisme.be.

10. Langs de Ourthe @ Hamoir

Tijdens een 11 kilometer lange lusvormige wandeling ontdek je de oevers van de Ourthe. Onderweg wandel je niet alleen langs prachtige natuur, maar ook langs belangrijke historische plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het romaanse Sint-Pieterkerkje in het gehucht Xhignesse of de Tombeu-heuvel, een oude Merovingische begraafplaats die pas in de jaren zeventig werd ontdekt. Meer info en de route vind je op walloniebelgietoerisme.be.

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord