Terug naar overzicht

Wandelen in Wales: de drie mooiste routes

 • © Cymru Wales (2021)

Vergeet de GR5 of de Santiago de Compostela. Wil je urenlang wandelen zonder iemand tegen te komen, dan moet je het westelijker zoeken. In Wales, bijvoorbeeld, want dat is een van de weinige landen die volledig omringd worden door een wandelpad. Tel daar de ruige kustlijn, hoge bergen en beboste valleien bij en Wales wordt al snel hét wandelwalhalla van het westen.

 • Nona Heremans
  TekstNona Heremans

Wales ligt in het westen van het Verenigd Koninkrijk en staat bekend omwille van zijn vele legendes, kastelen en schapen. Het grondgebied is iets kleiner dan België en telt amper drie miljoen inwoners. Wales wordt dus gedomineerd door prachtige en afwisselende natuur. Ideaal om uren-, dagen- en wekenlange wandelingen te maken. Veel paden die vroeger gebruikt werden om schapen naar Engeland te leiden, zijn nu populair als hiking trail. Bereid je dus voor op een ruige en regenachtige, maar vooral oorverdovend rustige regio.

1. Snowdonia National Park

Snowdonia National Park is een van de mooiste gebieden van het Verenigd Koninkrijk. Het gebied staat vooral bekend omwille van de ruwe landschappen, de machtige kastelen en typische dorpjes. Hier ligt ook de hoogste berg van Wales, Snowdon, waarnaar het park vernoemd is. Zes verschillende wandelingen brengen je naar de top van de berg, die op 1.085 meter hoogte ligt. Bij alle paden is het flink klimmen en klauteren. Het Llanberis-pad is het langste en meest toegankelijke van de zes. Minder ervaren wandelaars kiezen best voor deze wandeling die gedurende veertien kilometer een treinspoor volgt. Eens boven word je beloond met een spectaculair uitzicht.

Terwijl de wandelingen naar de top van Snowdon maar één dag in beslag nemen, lopen er door Snowdonia ook enkele langeafstandswandelingen. Zo is het Snowdonia Slate Trail 133 km lang en loodst het je op zeven tijd langs de culturele hoogtepunten en het voornaamste erfgoed van de regio. De lusvormige wandeling loopt vooral door de minder gekende (en dus ook minder bezochte) delen van het park en stopt in dorpjes waar je anders nooit zou komen.

Llyn Tegid (of in het Engels Bala Lake) is het grootste natuurlijke meer van Wales en is meer dan 6,4 km lang. Dit oostelijke deel van Snowdonia NP beschikt over hoge bergen en wilde rivieren. Aan de oever van dit meer ligt het kleine typische dorpje Bala. Van hieruit vertrekken heel wat wandelingen, zowel voor gezinnen met kinderen, mindervalide personen als ervaren wandelaars. Onze tip? Wandel het Bala meer rond, je gaat er een stukje de bergen in wat dan weer een onvergetelijk uitzicht oplevert.

Meer info

snowdonia.gov.wales is de officiële website van het nationale park en je vindt hier heel wat algemene informatie. visitsnowdonia.info is de toeristische website van Snowdonia. Hier staat alles te lezen over de hotspots, accommodaties en wandelingen in de regio.

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

2. Wales Coast Path

Sinds 2012 heeft de staat er nog een wandeltrekpleister bij: the Wales Coast Path. Dat is een 1400 kilometer lang wandelpad dat de volledige kustlijn van Wales volgt. Onderweg passeer je gezellige baaitjes, indrukwekkend kastelen en adembenemende landschappen. Heb je heel veel tijd? Dan kun je het volledige pad op zo’n drie maanden tijd afleggen. Voor wie niet zo’n lange periode kan vrijmaken is een van de zeven onderdelen een goed idee.

Het pad begint (of eindigt, afhankelijk van hoe je het bekijkt) in het noorden vlakbij de stad Chester, aan de grens met Engeland. De eerste etappe is meteen ook de meest toegankelijke door de vele treinstations die je er vindt. Het tweede deel van de tocht loopt verder door op het rotsachtige Anglesey Island. De omtrek van het eiland is zo’n 210 km lang en het volledig rondstappen duurt ongeveer twaalf dagen.

Voor het mooiste stukje kust moet je dan weer in Pemsbrokeshire zijn (etappe 5). Het volgt hier dezelfde route als de Pembrokeshire Coast Path dat 300 km lang is. Dit stuk is het populairste van de route door zijn impressionante, woeste kustlijn. Hier vind je ook het enige nationale park dat aan de kust ligt van heel Groot-Brittannië. Kortom, welke deel van The Coast Path je ook kiest, het is er altijd oogverblindend, verrassend en anders! Je wandelt er dagen aan een stuk met op de achtergrond enkel het geluid van de golven die tegen de kliffen aanbotsen, de meeuwen die op zoek zijn naar eten en de wind die door de planten blaast. Onbeschrijfelijk!

Meer info

Op walescoastpath.gov.uk vind je alle praktische info, opgedeeld per etappe. Je leest er ook de laatste nieuwtjes over de route en tips om je bezoek naar the Wales Coast Path voor te bereiden. Voor meer info over Wales surf je best naar visitwales.com.

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

3. Offa’s Dyke Path

Een van de meest iconische en historische routes in Wales, is het Offa’s Dyke Path. Het pad is 285 km lang en volgt in grote lijnen de grens tussen Wales en Engeland. Offa was eeuwen geleden de koning van Mercia (nu Wales) en liet in de 8e eeuw een lange wal met gracht bouwen om indringers op afstand te houden. Op sommige plekken is de wal nog steeds zichtbaar en het Offa’s Dyke Path volgt deze oude begrenzing. Je kunt de route het hele jaar door bewandelen maar vooral de maanden juni, juli en augustus zijn ideaal. Ook september en oktober zijn goede wandelmaanden, maar houd er dan rekening mee dat de dagen al een stuk korter zijn.

Je kunt het volledige pad in zo’n veertien dagen wandelen, met een gemiddelde van 20 km per dag. Starten doe je in het zuidelijke stadje Chepstow, om je tocht te eindigen in het badplaatsje Prestatyn in Noord-Wales. Onderweg wandel je langs één nationaal park; Brecon Beacons NP en drie Areas of Outstanding Natural Beauty (of kortweg AONB’s): Wye Valley, Shropshire Hills en Clwydian Range / Dee Valley. Vanaf de start in Chepstow kom je al snel in het Brecon Beacon NP terecht, waar je flink wat hoogtes moet trotseren. En ook Clwydian Range op het einde van de tocht, kan best pittig zijn. Tussenin vallen de hoogtemeters goed mee waardoor de wandeling in zijn geheel relatief gemakkelijk is.

Je kruist tijdens je tocht maar liefst twintig keer de grens tussen Wales en Engeland en in het landschap onderweg zit heel wat variatie. Zo loop je door donkere bossen, over glooiende weides en volg je enkele keren de rivier. Je passeert ook eeuwenoude dorpjes en ruïnes met als hoogtepunten de Tintern Abbey en de Chirk Castle ruins. Verschiet niet als je grote grazers zoals paarden en koeien tegenkomt, maar bewaar wel steeds voldoende afstand. Het pad openende trouwens 1971 en viert dit jaar dus zijn 50e verjaardag. Waar is dat feestje?

Meer info        

Op de website offasdyke.org.uk, vind je alle nodige informatie voor je wandelvakantie langs het Offa’s Dyke Path: een handig overzicht van alle overnachtingsplaatsen op de route, bedrijven die bagagevervoer organiseren en alle bezienswaardigheden onderweg. Andere nuttige sites zijn nationaltrail.co.uk en breconbeacons.org.

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

 • © Cymru Wales (2021)

Wales Praktisch

Logeren

Wildkamperen is niet toegestaan in Wales. Toch wordt het er regelmatig gedaan. Wil je je tent ergens opslaan? Vraag dan eerst toestemming aan de eigenaar van het stuk grond waar je dat wilt doen. Wie dat is, kun je het beste nagaan bij de toeristische dienst of in een pub die je onderweg tegenkomt.

Speel je liever op veilig? Dan zijn er in Wales ook honderden toffe campings en glampings te vinden. Een overzicht vind je op pitchup.com en coolcamping.com.

Liever logeren in een hostel, hotel, B&B of kasteel? Surf dan naar visitwales.com

Op de websites van de drie wandelingen vind je een overzicht van de logeerplekken die je onderweg tegenkomt. Handig om je reis zelf uit te stippelen!

Bereiken

De hoofdstad van Wales is Cardiff. Hier ligt ook de enige internationale luchthaven. KLM vliegt dagelijks van Brussel naar Cardiff (met tussenstop in Nederland). Reis je graag met de trein, dan moet je eerst de Eurostar naar Londen nemen. Van daaruit trein je in nog geen twee uur naar Cardiff.

Ter plekke kun je het openbaar vervoer nemen om op je locatie te geraken. Voor treinen in Wales raadpleeg je tfwrail.wales, voor de busdienst traveline.cymru.

Meer info

visitwales.com

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord