Terug naar overzicht

Lekker plantaardig: de 14 beste adressen om vegan te eten in eigen land

Plantaardig eten is niet alleen hip, maar ook goed voor het dierenwelzijn en het milieu. Ben jij op zoek naar een heerlijk vegan adres? Wij lijsten onze favorieten voor je op!  

  • Sien Vanneste
    TekstSien Vanneste

1. Camion @ Antwerpen

Camion werd opgericht door twee beste vriendinnen, Camille en Boqion. Samen delen ze een passie voor eten en drinken. Ze serveren plant based eten van 's middags tot 's avonds. Je kunt er ook genieten van een koffie, natuurwijn en cocktails. Weet je niet wat nemen? Het Camion Gekapt is een grote aanrader.

Paleisstraat 7, 2018 Antwerpen. Open van woensdag tot en met zaterdag van 11u30 tot 22u30. Maandag en zondag open van 11u30 tot 16u. Meer info op camion-antwerpen.be.

 

2. Hart @ Antwerpen

Plantaardig eten werd een noodzaak toen het hele gezin van Melissa en Mario lactose-intolerant bleek te zijn en hun jongste dochter geen vlees meer wou eten. Het koppel begon zich te verdiepen in de vegetarische en daarna ook de veganistische keuken. De roots van Melissa en Mario liggen in Spanje, Chili en China. Deze combinatie zie je ook terug op hun menukaart. Hart serveert vegan gerechten aan de hand van de seizoenen. Overdag kun je genieten van een lekkere brunch met onder andere zelfgemaakte vegan croissants, voor 's avonds werken ze met een vast 4-gangen menu dat maandelijks verandert. 

Minderbroedersrui 34, 2000 Antwerpen. Open van dinsdag tot en met donderdag van 11u-16u. Vrijdag van 11u-14u30 en van 18u30-22u, zaterdag van 11u-14u30 en van 17u30-22u. Meer info op hart-antwerpen.be.

 

3. Icelab @ Antwerpen

Icelab Nicecream Creations is de allereerste 100% plantaardige gelateria in de Benelux. Naast ijs, maken ze ook wafels, gebak en ijstaarten. Hilde maakte zelf de stap naar een plantaardige levensstijl en het idee voor een vegan gelateria begon te groeien. De aangeboden smaken zijn enorm uitgebreid, van klassiek vanille tot amaretto en tiramisu. Je kunt er ook terecht voor een drankje. 

Oudevaartplaats 38, 2000 Antwerpen. Open op maandag, dinsdag en donderdag van 14u-19u. Zaterdag open van 11u-19u en zondag van 11u-18u. Meer info op icelab.be.

 

4. Funky Jungle @ Mechelen

Bij Funky Jungle eet je vegan in het hart van Mechelen. De menukaart is 100% plantaardig met onder andere, een vegan kapsalon en falafel bowl. Ook kun je hier terecht voor lekkere cocktails. Ideaal voor de liefhebbers van een wat 'vettigere' hap.

Onder-Den-Toren 7, 2800 Mechelen. Open van woensdag tot en met zaterdag van 12u-14u en van donderdag tot en met zaterdag ook open van 17u-21u. Meer info op funkyjungle.be.

 

5. Lento @ Hasselt

De missie van Lento?  Duidelijk maken dat plantaardig eten niet gelijk staat aan enkel salades. Want  ook met een vegan levensstijl kun je leven als een bourgondiër. Ze wonnen met Lento al twee keer de Belgian Vegan Awards. Verder is er ook altijd de optie om glutenvrij te eten.

Zuivelmarkt 34, 3500 Hasselt. Open van dinsdag tot en met donderdag van 17u30-21u, vrijdag van 17u-22u en zaterdag van 11u30-14u en van 17u-22u. Meer info op restaurantlento.be.

 

6. Peas @ Hasselt

Els en Davy begonnen in 2016 met meer plantaardige voeding, met als afspraak dat ze van eten wouden blijven genieten. Ze begonnen met PEAS, waar ze plantaardige afhaalmaaltijden maakten. Al snel kwam er vraag naar vegan desserts. Momenteel zijn ze dan ook bekend om hun handgemaakte cinnamonrolls met verschillende toppings. Naast hun winkel in Hasselt, openden ze ook in Antwerpen een nieuwe vestiging.

Minderbroederstraat 32, 3500 Hasselt en Wiegstraat 20, 2000 Antwerpen. Open van dinsdag tot en met zaterdag van 11u-18u en op koopzondagen van 13u-17u. Meer info op peashasselt.be.

 

7. Ferri @ Gent

Julie en Jethro vonden elkaar in hun passie voor eten en wouden al langer een eigen zaak beginnen. In hun restaurant Ferri wordt het beste in groenten naar boven gehaald. Hier staat het concept sharing is caring centraal, waarbij je gerechten deelt met je tafel. Naast het lekkere eten, kun je hier ook genieten van huisgemaakte limonades en natuurwijn. Het koppel probeert zo veel mogelijk zelf te maken, zelfs hun pasta is homemade

Ottogracht 48, 9000 Gent. Open van woensdag tot en met zaterdag van 18u-22u en op vrijdag ook open van 12u-14u. Meer info op ferri.gent

 

8. Madonna @ Gent

Bij Madonna kun je terecht voor een plantaardige keuken, met de focus op groenten. De drie vrouwen, Laura, Lut en Matilde zorgen voor kleine, grotere en zoete gerechtjes die elkaar perfect aanvullen. Matilde is de kok van dienst en hecht veel waarde aan lokale en biologische ingrediënten. Naast lunchen en dineren, kun je hier ook je volgende feest geven. 

Poel 7, 9000 Gent. Open van woensdag tot en met vrijdag van 15u-22u en zaterdag van 17u-22u. Meer info op madonna.gent.

 

9. Noordoever @ Leuven

Noordoever biedt je een volledig vegan buffet aan waar je kunt bijscheppen zoveel je wilt. De rekening wordt gemaakt door je bord te wegen en je betaalt per gram. Op die manier heb je zelf in de hand hoeveel je opschept en hopen ze voedselverspilling te beperken. Ook voor een tas koffie of een glas wijn kun je hier binnenspringen.

Vaartkom 17a, 3000 Leuven. Open op maandag van 9u-18u en van dinsdag tot en met zaterdag van 10u-22u. Meer info op noordoever.be

 

10. Atelier Flori @ Brugge

Atelier Flori was vroeger het atelier van de Brugse kunstschilder Florimond (Flori) Van Acker. Anno 2022 is het een wijnbar, met behalve een lekkere wijnkaart ook heel wat hapjes die volledig vegan zijn. Je komt er terecht in een super gezellig interieur en als je geluk hebt, kun je ook nog een concertje meepikken. Daarnaast worden er ook exposities georganiseerd. Eentje om in de gaten te houden dus!

Korte Vuldersstraat 30, 8000 Brugge. Open van donderdag tot en met zondag van 15u-23u. Meer info op atelierflori.be.

 

11. De KleinKeuken @ Kortrijk

Dit restaurant was eerst vegetarisch, maar schakelde al snel over naar een vegan keuken. De kaart heeft enkele vaste waarden en wisselt daarnaast wekelijks van suggesties. Signature dish is de budaburger met zoete aardappelwedges. Een heerlijke lunch gegarandeerd. Op zondag wordt soms ook een brunch georganiseerd waarvoor je je op voorhand kunt inschrijven.

Budatraat 8, 8500 Kortrijk. Open van dinsdag tot en met zaterdag van 11u30-15u. Meer info op dekleinkeuken.be.

 

12. Liu Lin @ Brussel

Taiwanees geïnspireerd street food, maar dan vegan. Dat is wat je in Liu Lin vindt. De zussen Liu en Lin brengen sinds 2019 heerlijk eten met zowel lokale als authentieke Taiwanese ingrediënten. 

Hoogstraat 20, 1000 Brussel. Open van woensdag tot en met zondag van 12u-14u30 en van 17u30-21u. Meer info op liulin.be.

 

13. Végétalicia @ Namen

Bij Végétalicia krijg je allemaal homemade vegan gerechten die gemaakt worden met verse seizoensproducten. De menu wisselt wekelijks en bestaat uit soep, een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Momenteel enkel takeaway beschikbaar. 

Rue de la Gare Fleurie 16, 5100 Namen. Open van donderdag tot en met zondag van 18u-22u. Op zaterdag en zondag ook open van 12u-14u. Meer info op vegetalicia.be.

 

14. Veni Vidi Vegan @ Charleroi 

Dat plantaardig eten ook niet altijd met groenten moet zijn, bewijst Veni Vidi Vegan. Op hun kaart staan pizza, pasta, burgers en nog meer van dat. Ook de zoetebekken komen hier aan hun trekken.

Rue de Dampremy 78, 6000 Charleroi. Open van donderdag tot en met zaterdag van 12u-21u30. Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je ook lunchen tussen 12u-14u30. Meer info op venividigvegan.

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord