Op stap in de Groene Gordel: vleesetende planten, een prinsenkasteel en verse hop

Scroll naar beneden
Vlaams-Brabant

We trokken er met z’n zes op uit in de Groene Gordel. Een weekend waarin onze zintuigen werden geprikkeld door de geurende plantentuin van Meise, het heerlijk hoppig bier en we vooral tijd hadden om te genieten van de prachtige omgeving.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

“Voel maar”, zegt de gids. Onze vingers glijden over de delicate structuur van een vleesetende bekerplant. Vleesetend? “Meer dan insecten verorbert de plant niet”, stelt de gids gerust. Ze leidt ons rond door de magistrale serres van de Plantentuin in Meise. Een rondleiding op maat van mensen met een visuele beperking, en heel het gezelschap geniet er mee van.

We wandelen langs een palmboom, voelen de tropische vochtigheid op onze huid, prikken ons aan de cactussen, en ruiken wel honderden planten uit heel de wereld. Ondertussen rakelt de gids het ene weetje na de andere bijzonderheid op en vertelt ze over de fascinerende manieren waarop de planten zich aanpassen aan hun omgeving. Van de woestijn tot de savanne en het regenwoud. Er lijkt geen einde aan te komen. De Plantentuin Meise is dan ook een van de grootste plantentuinen ter wereld, 92 hectare groot en met liefst 18.000 soorten planten.

Logeren in stijl

Onze B&B Amelhof ligt vlakbij. Het is een knappe hoeve met een nostalgische sfeer en de hoogbouw van Brussel en het Atomium in de verte. Een stijlvol logeeradres met een geschiedenis die teruggaat tot de 12de eeuw, toen de pas gestichte abdij van Grimbergen hier aan landbouw deed.

Ingecheckt? Check! Dan hebben we nog alle tijd voor een kuiernamiddag door Grimbergen. Wat een geschiedenis heeft dit dorp! De abdij  pal in het centrum is er al sinds 1128. Drie keer hebben de norbertijnen hun abdij heropgebouwd – in de 12de, 16de en 18de eeuw – maar nu staat ze weer prachtig bij. We stappen de abdijkerk binnen en onze blik wordt meteen naar boven gezogen, naar het licht dat door de koepel valt. De mooiste barokkerk van de Lage Landen!

Waterkracht

Een korte wandeling brengt ons naar het Prinsenbos aan de rand van het centrum. Met de restanten van het Prinsenkasteel, gebouwd in de 17de eeuw en ooit de verblijfplaats van de Heren van Grimbergen. Tot de Duitsers het in 1944 de brand in staken. Met de stompe abdijtoren als oriëntatiepunt wandelen we rond Grimbergen heen naar de Liermolen. Alweer een brok tastbare geschiedenis. De molen maakt onderdeel uit van het MOT. We zijn net op tijd voor onze afspraak met de molenaar, die de kracht van het water zijn werk laat doen zodat het eeuwenoude mechanisme van de graanwatermolen zich krakend in beweging zet. Een indrukwekkend schouwspel.

Den Triest 

De volgende ochtend nemen we de tijd voor het lekkere ontbijt, want er moet bier geproefd worden vandaag. Het proeflokaal van Brouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos is elke eerste zondag van de maand open. En dat is gelukkig net vandaag. Brouwer Marc Struyf stelt met zichtbaar plezier zijn nieuwste creaties en vaste waarden voor. Zoals Greenhopping, met vers geplukte hop van eigen veld. En de Triest IPA, een paradepaardje dat niet de minste prijzen heeft gewonnen. Of het champagnebier Bruut’n. Zoveel keuze, maar eentje volstaat voor we een zondagse wandeling door de hopvelden maken. En dan snel terug voor nog een proevertje.

Benieuwd naar wat de Groene Gordel jou te bieden heeft? Ontdek het hier.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord