SAARLAND: natuurlijke en industriële schoonheid

Scroll naar beneden

Saarland is een van de kleinste deelstaten van Duitsland en ligt op slechts een drietal uurtjes rijden van Brussel. Een prachtige groene streek tegen de Luxemburgse en Franse grens. Het is de rivier de Saar, die als een belangrijke slagader door dit gebied stroomt. En ons gedurende 24 uur meeneemt voor een trip langs natuur, cultuur, gastronomie en zelfs UNESCO werelderfgoed. 

  • Jennifer Dekker en Jeroen Peeters
    TekstJennifer Dekker en Jeroen Peeters
  • Jeroen Peeters
    Foto'sJeroen Peeters

Duitsland. Dan denken wij Vlamingen al snel aan de wijnregio’s Rijn en Moezel. Of hebben we bijna allemaal wel al eens onze wandelschoenen aangetrokken in het Eifelgebied of het Zwarte Woud. Maar Saarland is nog echt zo’n plekje, weg van de platgetreden paden. En dat zo dichtbij! Op amper drie uur rijden sta je al met je camera in de aanslag op de bekendste Instagram-hotspot van Saarland: de Saarschleife.

  • © Alexander Groß / Tourismus Zentrale Saarland

SAARSCHLEIFE, DE GROENE HORSESHOE BEND

Wie al een rondreis langs de nationale parken in het westen van Amerika op de teller heeft staan, zal zich zeker de Horseshoe Bend nog herinneren. Hier, in Saarland, vind je de Europese variant. Ter hoogte van Mettlach kronkelt de Saar zich sierlijk door het bosrijke landschap. Misschien iets minder diep, maar daarom niet minder magisch. En ongetwijfeld groener!

De mooiste manier om deze U-vormige rivierbocht te ontdekken, is via het ‘Baumwipfelpfad Saarschleife’. Dit 1.250 meter lange wandelpad brengt je - bijna zoals een eekhoorn - geleidelijk tot tussen de toppen van de bomen. Op sommige plekken stap je maar liefst 23 meter boven de grond. Eindigen doe je bij een architecturale toren, die je laat genieten van een betoverend uitzicht.

  • © Jeroen Peeters
  • © Jeroen Peeters
  • © Jeroen Peeters
  • © Jeroen Peeters

SMELTEN IN UNESCO WERELDERFGOED

Na een gezonde dosis groene natuur trekken we zuidwaarts langs de Saar richting Völklingen. Bij het binnenrijden van het dorp zie je het gigantisch complex van de Völklinger Hütte al liggen. Deze oude ijzersmelterij is vandaag niet langer actief, maar beschermd industrieel erfgoed. Aan het einde van de 19de eeuw groeide deze ijzer- en staalfabriek uit tot een van de belangrijkste van Europa met meer dan 16.000 arbeiders. Sinds 1994 is het UNESCO Werelderfgoed en kan je het bezoeken als museum, tentoonstellingsruimte en zelfs als concertlocatie.

Wij planden ons bezoek aan deze ijzersmelterij op een bloedhete zomerdag, waarbij de thermometer in de zon losjes boven de 40 graden celsius uitsteeg. Zo konden we ons vlot inleven in de vroegere werkomstandigheden … Van een authentieke ervaring gesproken! Vooral het wandelpad naar de toppen van de hoogovens is erg spectaculair. Kan je jouw hoogtevrees trotseren, dan word je beloond met een indrukwekkend 360°-uitzicht over de volledige site.

  • © Jeroen Peeters
  • © Jeroen Peeters
  • © Jeroen Peeters

GASTRONOMISCH GENIETEN

Na de inspanning volgt de ontspanning. Overnachten in stijl doe je bij La Maison Hotel. We vonden deze parel via Design Hotels, een selectie van meer dan 300 tophotels. Dit upscale hotel is gelegen in Saarlouis, een stad genoemd naar ‘Louis XIV’. En die geschiedenis weten ze met enkele knipogen smaakvol te verwerken in het moderne interieur.

Het hotel is de perfecte plek om je dag met een culinaire ervaring af te sluiten. In een voormalige rechtszaal ligt het restaurant LOUIS. Deze zaak is sinds 2019 bekroond met een Michelinster en laat je proeven van chef Martin Stopp’s unieke combinatie tussen traditionele keuken en innovatieve smaken. Naast het sterrenrestaurant kan je ook genieten van zijn verrassende combinaties in Pastis Bistro, de Franse bistro van het hotel.

  • © La Maison Hotel
  • © La Maison Hotel
  • © La Maison Hotel
  • © La Maison Hotel

NOG WAT TIJD OVER?

Kan je er nog een extra dagje Saarland aan vast breien? Dan hebben we hier nog enkele extra tips in petto:

Erlebniszentrum Villeroy & Boch
Een bezoekerscentrum over misschien wel het bekendste porseleinmerk ter wereld. Van design wastafels tot het zondagse servies van de bomma, iedereen heeft dit Duitse topmerk al eens zien voorbijkomen.

Nationaal Park Hunsrück-Hochwald
Aan groen geen gebrek in Saarland. Het nog erg jonge nationale park (sinds 2015) heeft in totaal meer dan 400 km aan wandelpaden en biedt een thuis aan o.a. zwarte ooievaars en wilde katten. Een ideale plek om helemaal te herbronnen.

Saarlouiser Stadtgarten
Liever een korte wandeling, dan is het mooie stadspark van Saarlouis ook zeker een aanrader. De vele terrasjes in de buurt zijn dan weer de ideale plek om je weekendje Saarland af te sluiten.

PRAKTISCH

Tussen de boomtoppen naar de Saarschleife stappen? Voor € 10 per persoon mag je het Baumwimpfelpfad betreden en de observatietoren beklimmen voor het mooiste uitzicht over de Saar.

Vanaf 2 overnachtingen krijg je bij heel wat deelnemende accommodaties een gratis ‘Saarland Card’. Hiermee reis je gratis met het openbaar vervoer en krijg je gratis toegang tot heel wat attracties waaronder de Völklinger Hütte.

Ga voor de ultieme verwennerij en boek je overnachting in het luxueuze La Maison Hotel in Saarlouis met een heerlijke gastronomische beleving in sterrenrestaurant LOUIS.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord