Schotland: ongerepte natuur en monumentale bouwwerken

Scroll naar beneden

Het is ondertussen al twee jaar geleden dat Groot-Brittannië de Europese Unie verliet. Vaak denken we dan aan de exit van Engeland en London, maar vergeten we dat ook Schotland een onderdeel is van Groot-Brittannië. In Schotland was een overduidelijke meerderheid van de bevolking tegen de Brexit. Zij hopen dan ook dat dat ons niet tegenhoudt om de prachtige natuur en cultuur van hun land te komen ontdekken. Hier zijn alvast enkele niet te missen hotspots.

  • Lisa Piotti
    TekstLisa Piotti

Kilchurn Castle

Ongetwijfeld één van Schotlands bekendste settings is die van Kilchurn Castle. Heel toeristisch dus? Ik bezocht Kilchurn Castle meerdere keren in de herfst, en liep er eigenlijk bijna alleen rond. De ruïne van het kasteel rijst op boven de waters van Loch Awe in Dalmally. Je parkeert je auto op een zandparking langs de weg. Vanaf daar volg je het paadje naar rechts, loop je onder de brug door, en kom je uit in een weilandschap. Het paadje brengt je vanzelf tot bij het kasteel. Je kunt tegenwoordig niet meer in de ruïne, maar je kunt er wel helemaal rond wandelen. Wat deze plaats zo bijzonder maakt is dat ze er op elk moment van het jaar sprookjesachtig uitziet. In de herfst kleurt het omliggende berglandschap oranje, en in de zomer staan de bomen rond het kasteel weer mooi in bloei.

Kilchurn Castle

Een mooi uitzicht over het meer en de ruïne heb je enkele honderden meters verderop. Vanaf Kilchurn Castle Panorama Viewpoint kijk je neer op het kasteel met het Schotse berglandschap in de achtergrond. Een panorama dat niet teleur zal stellen, zelfs niet wanneer het regent, want dat gebeurt wel eens in Schotland. Als je Kilchurn Castle bezoekt, neem dan ook de tijd om Loch Awe verder te ontdekken. Ik raad je aan om zeker eens te stoppen bij St. Conan’s Kirk en Inistrynich.

Kilchurn Castle

 

Glenfinnan Viaduct

Glenfinnan Viaduct kennen we allemaal, bewust of onbewust. Dit viaduct was het decor voor enkele scenes uit drie verschillende Harry Potter films. Verwacht je dus aan veel toeristen! Je hebt verschillende uitzichtpunten. Waar je gaat staan maakt eigenlijk niet zoveel uit. Tijdens ons bezoek zag ik ook heel wat mensen die gewoon zelf de heuvel opwandelden en naast het treinspoor gingen staan. Wil je dé ultieme foto nemen wanneer de stoomtrein over het viaduct rijdt? Dit gebeurt slecht twee keer per dag: rond kwart voor elf in de ochtend en rond drie uur in de namiddag. Zij die willen kunnen ook meerijden met de Jabobite Train. De trein rijdt van Fort William naar Mallaig en je kunt kiezen waar je vertrekt en eindigt.

Glenfinnan Viaduct

 

MV Captayannis

Dit Grieks gezonken suikerschip vind je terug in de Firth Of Clyde, de monding van de rivier Clyde. Het koopvaardijschip zonk in januari 1974 tijdens een storm. Nu is het scheepswrak een thuis voor zeedieren en vogels. Verdwijnen deed het schip nooit, omdat eigenaren en verzekeraars zich niet verantwoordelijk stellen voor de verwijdering. De suikerboot is zelfs te zien op satellietbeelden. Het wrak ligt in het midden van de riviermonding, en is dus moeilijk bereikbaar. Toch zijn er al heel wat mensen met de kajak naartoe getrokken. Een leuke uitdaging voor nieuwsgierige avonturiers!

MV Captayannis

 

Cairngorm Reindeer center

In Aviemore maak je kennis met de enige vrijlopende kudde rendieren in Groot-Brittanië. De thuis van deze rendieren zijn de prachtige Cairngorm-bergen. En wist je dat je ze van dichtbij kunt gaan bewonderen? Wie wil kan de rendieren zelfs uit de hand laten eten. De beestjes zijn het publiek ondertussen al wat gewoon, maar het blijft belangrijk om hun rust en privacy te respecteren.

Je wandelt in groep met een gids de heuvel op. Daar kun je de rendieren in de verte al zien staan. Enkele nieuwsgierige rendieren kwamen gewoon naast ons wandelen, alsof ze deel uitmaakten van de groep toeristen. Nadien wandel je het veld in en krijgt iedereen een handje vol eten. Het wordt meteen duidelijk dat enkele rendieren een sterk karakter hebben, terwijl sommigen erg verlegen zijn. Je kiest zelf of je meteen terug wandelt of verder kennis maakt met één van de 150 rendieren. Ben je je hart helemaal verloren aan één van deze lieve diertjes, dan kun je zelfs een rendier adopteren.

Reindeer

 

Isle of Skye

The Storr

Het herkenningspunt van het eiland: The Old Man of Storr. Deze rotsachtige heuvel ontstond door een aardverschuiving. De heuvel bestaat uit een steile rotswand in het westen en een prachtig uitzicht over de schiereilanden in het oosten.

Parkeren doe je op de parking langs de weg beneden. Vanaf daar start de wandeling wanneer je de poort door wandelt. Idealiter spendeer je hier zo’n drie uurtjes. De wandeling duurt slechts twee uur, maar neem zeker je tijd om te genieten van het landschap en het uitzicht over de zee en de omliggende eilanden. Afdalen is het mooist tijdens zonsondergang, al zijn er geen weersomstandigheden die het landschap minder mooi maken. Trek je wandelschoenen al maar aan!

The Storr

Neist Point

Naast zijn ongerepte natuur staat Isle of Sky ook bekend als één van de beste stargazing locaties ter wereld. Omdat het hier zo afgelegen is, heb je op heel het eiland bijna geen lichtvervuiling. Ideaal dus om je camera en statief boven te halen wanneer het donker wordt. Wij gingen stargazen bij Neist Point. Vertrek niet te laat, want het meest westelijke punt van Isle of Skye wil je ook gezien hebben wanneer het nog licht is buiten. Op het puntje van dit rotsachtig uitsteeksel staat een witte vuurtoren. Wandel naar de vuurtoren wanneer het nog licht is en wandel terug wanneer de zon onder gaat. Wanneer het helemaal donker is bewonder je bij helder weer een prachtige sterrenhemel. 

Fairy Glen

Fairy Glen ligt boven het dorp Uig en bestaat uit een aantal weggetjes dat rond de kleine ronde heuvels slingert. Door een aardverschuiving kreeg deze vallei plots een buitenaardse look. Het landschap bestaat uit verschillende ronde heuveltjes begroeid met gras. Tussen de heuvels vind je heel wat kleine vijvers terug. Eén van de heuvels heeft een rotsachtige top, en lijkt vanop een afstand op een ruïne. Je kunt deze heuvel, ook wel Castle Ewan genoemd, beklimmen via een smal paadje. Ik beloof het, het is de moeite waard!

Fairy Glen

 

Praktisch

Glenfinnan Viaduct 

Je kunt parkeren bij Glenfinnan Viaduct & Monument Car Park
Uurrooster en tickets voor de Jacobite Train via westcoastrailways.co.uk.

Cairngorm Reindeer Center 

Prijzen, tickets en meer informatie via cairngormreindeer.co.uk

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord