Tenerife: de Canarische keuken op z'n best

Scroll naar beneden
Tenerife

Tijdens een vakantie op Tenerife word je op culinair vlak ongelooflijk verwend. De keuken is er even eenvoudig als voortreffelijk en maakt volop gebruik van de vele lokale producten die het eiland rijk is. Ga mee op ontdekking door het gastronomische landschap van dit mooie eiland!

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Heerlijke zoetigheden

De Canarische eilanden staan in de eerste plaats bekend voor hun bananen, en dat is op Tenerife niet anders. Op Tenerife zijn ze trots op hun bananen, en met reden! Wist je dat je hier de enige bananensoort ter wereld vindt die een beschermde geografische aanduiding (BGA) kreeg? De Canarische bananen zijn immers zoeter dan andere soorten en hebben een hoge voedingswaarde. Ze worden er meestal puur gegeten, maar je vindt ze ook in milkshakes, ijs en brochetten. Het eiland pakt ook uit met enkele unieke honingen. Bijensoorten die enkel hier voorkomen maken honing van de nectar van lokale bloemensoorten. Het resultaat is een heerlijk zoet accent op het menu.

Nog zo’n inheemse lekkernij is gofio, gemaakt van geroosterde en gemalen granen die op Tenerife met quasi alles gecombineerd wordt: van melk en fruit tot stoofpotjes en linzen. 

Gezond vlees en verse vis

Een van de meest geliefde gerechten van Tenerife is de Canarische stoofpot, die bereid wordt met verschillende groenten en vlees. Dit gerecht wordt gezien als een van de gezondste en smakelijkste gerechten van de Spaanse keuken. Tenerife wordt bovendien omgeven door visrijk water, en dus is de verscheidenheid aan vis hier enorm: lokale zeebrasem, wrakvis, papegaaivis, tonijn, sardines en tandbaarzen staan hier altijd op het menu. 

Het klinkt misschien wat vreemd, maar het meest gebruikte product in de Canarische keuken is… de aardappel! Ruim 400 jaar geleden werd de aardappel vanuit Amerika naar Tenerife gebracht en ook hier heeft de vulkanische grond voor een unieke smaak gezorgd. Typisch voor Tenerife zijn de ‘papas arrugadas’, aardappelen die in zout water gekookt worden en geserveerd worden met mojosaus.

Kaas en wijn

Wie dacht dat het Spaanse kaasaanbod enkel uit manchego bestond, heeft het mis. Ook op Tenerife worden verschillende karaktervolle kazen gemaakt, die hier een typisch voorgerecht vormen. Deze lokale kazen worden meestal van geitenmelk gemaakt en vallen op door hun zachte textuur en smaak die tegelijk zuur en zout is. Arico-Fasnia, Anaga, Teno en El Tanque, enkele van de bekendste kaasstreken van het eiland, kregen al verschillende internationale onderscheidingen. 

En bij kaas hoort natuurlijk… wijn! Al meer dan vier eeuwen wordt op Tenerife wijn geproduceerd. Ook hier spelen het aangename klimaat en het vulkanische terroir een grote rol. De vulkanische grond en het feit dat hier ongewone druivensoorten gebruikt worden, zorgen voor een unieke expressie in geuren, kleuren en smaken die ook kenners weten te appreciëren.

Proef van de Canarische keuken

Uiteraard is er geen betere plek om kennis te maken met deze heerlijke ingrediënten dan op Tenerife zelf. Breng je binnenkort een bezoek aan het eiland en ben je nog op zoek naar een leuk restaurant? Hier vind je een overzicht van de restaurants op het eiland. Van moderne fusionkeuken tot heerlijk authentiek: er is voor elk wat wils. 

Ook thuis kan je de typische gerechten van Tenerife uitproberen. Via dit online kookboek vind je tal van heerlijke gerechten die je thuis kan klaarmaken, zoals Canarisch stoofvlees, gemarineerde tonijn, rode en pikante mojosaus en nog veel meer!

Wil je iever de wijnen van Tenerife ontdekken? Bekijk dan hier een overzicht van de typische bodega's en maak kennis met de wijnen van het eiland.

Heb je honger naar meer lekkers uit Tenerife? Ontdek meer via de officiële toeristische dienst van Tenerife. 

 

 

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord