Tenerife zoals je het nog nooit eerder zag

Scroll naar beneden
Tenerife

Wie naar het Spaanse Tenerife trekt, kiest meestal voor het noordelijke gedeelte van het eiland. Daar vind je namelijk de perfecte mix tussen natuur, cultuur en ontspanning. Er valt echter nog zoveel meer te beleven als je de platgetreden paden links laat liggen.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Het noorden van Tenerife strekt zich uit van de vallei van La Orotava tot aan Isla Baja, met de vulkaan Teide aan de ene kant en de Atlantische oceaan aan de andere. De vallei van La Orotava wordt niet alleen gedomineerd door El Teide, maar biedt tegelijk prachtige groene tuinen en gebieden. In het historische gedeelte van de vallei maak je bovendien kennis met traditionele kunst en het architecturale erfgoed van Tenerife.

Als je richting La Orotava rijdt via de noordelijke snelweg, vang je meteen een glimp op van de prachtige kerk. Dit zicht is slechts een voorbode van de architecturale pareltjes in het oude stadscentrum. Met haar kleine kasseiwegen en prachtige kerken, kapels en kloosters ga je op trip door de geschiedenis. Ambachtslui stellen je daar hun koopwaar voor, gemaakt volgens eeuwenoude technieken die van generatie op generatie doorgegeven werden. In en rond de stad ademt alles geschiedenis. Wandel bijvoorbeeld de Los Molinos-route, vertrekkend vanuit Villa de Arriba, die je meeneemt langs negen watermolens uit de 17e en 18e eeuw.

Ontdek de charme van Puerto de la Cruz

Verder richting de kust ligt de stad Puerto de la Cruz, een plek waar reizigers al op verkenning komen sinds de 19e eeuw. Hier heb je nog altijd het gevoel van een vissersdorpje, waar kleine vissersbootjes ’s ochtends hun vangst van de dag leveren. Bewonder de prachtige gebouwen die naadloos lijken over te lopen in het strand en de beroemde zoutwaterzwembaden van Lago Martiánez. Neem er zeker eens een duik, want het water is niet alleen goed voor je lichaam, maar je hebt ook een spectaculair zicht op El Teide.

In Puerto de la Cruz bevindt zich ook het Loro dierenpark waar je kennismaakt met dolfijnen, orka’s, jaguars, pinguïns, gorilla’s en talrijke soorten papegaaien en ara’s. Zet je nadien gerust even neer op de Plaza del Charco met een ijsje uit een van de vele ijssalons en geniet van de ontspannen sfeer die er hangt.

Ook de kleinere dorpen weten je te betoveren

Puerto de la Cruz is een populaire trekpleister bij reizigers, maar er zijn ook heel wat andere en kleinere dorpen en steden die historische waarde hebben. Kies voor een van de minder bekende bestemmingen en laat je verleiden door de charme van het authentieke Tenerife. Garachico is zo’n pittoresk dorp, gesticht in 1496 door de handelsreiziger Cristóbal de Ponte. Het wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen op het eiland met zijn vele kerken en kleine paleizen. Breng dus zeker een bezoek aan de kapel van San Roque, het voormalige klooster van Santo Domingo de Guzmán, het klooster van San Francisco en het indrukwekkende landgoed van El Lamero. Trek er minstens een volledige dag voor uit, want er valt enorm veel te zien.

Nog zo’n knusse en historische buurt vind je in Icod de los Vinos. De geschiedenis van deze plek gaat helemaal terug tot de 15e eeuw. Onder de bezienswaardigheden bevinden zich de kerk van San Marcos, Plaza Andrés de Lorenzo Cáceres en het museum van Emeterio Gutiérrez Albelo. Zet je daarna even neer op een bankje op de Plaza de la Pila en bewonder de knappe fontein of kuier door het park en bekijk de enorme Drago Milenario boom, een ware trekpleister in de buurt.

Weg van de steden en in het groen

Na het vleugje cultuur is het tijd om wat frisse lucht en natuurpracht op te zoeken. Aan groen geen gebrek op Tenerife, maar er is meer te zien dan enkel de omgeving van El Teide. Het Anaga Country Park bijvoorbeeld, op slechts een paar minuten van hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. Dit gebied is aangeduid als een bioreservaat en is dus beschermd. Bergen, steile rotsen, valleien en ravijnen wisselen elkaar af tot je uiteindelijk aan de zee uitkomt. Daar zijn bovendien verschillende stranden waar je ook mag zwemmen. Het gebied is maar leifst 14.500 hectaren groot, dus er valt meer dan genoeg te zien en te beleven.

Verder is ook het Teno Country Park een natuurgebied dat de moeite waard is. Het 8.063 hectare grote groengebied is gelegen in het noordwesten van het eiland en is een van de mooiste natuurgebieden van Tenerife. Op de landpunt staat een vuurtoren die je het hele jaar door kan bezoeken voor een uitzicht over het unieke ecosysteem, de stranden en de uitgestrekte zee. In het park liggen daarnaast ook verschillende kleine boerendorpjes waar je meer leert over het leven van de landbouw, veeteelt en steenovens.

Pret voor het hele gezin in het zwembad

Wie met het hele gezin naar Tenerife trekt, vindt er verschillende locaties waar de kinderen zich helemaal kunnen uitleven. Zo is er geen gebrek aan unieke outdoor zwembaden. In Bajamar, in de provincie San Cristobál de La Laguna zijn er meerdere zogenaamde ‘Blue Flag’-zwembaden. Dat zijn natuurlijke zwembaden met water van uitstekende kwaliteit. Er zijn kinderbaden, kleedkamers, restaurants, redders, en regelmatig worden er leuke activiteiten georganiseerd voor groot en klein.

Ook in Carcho de La Araña kan je terecht voor een duik in een uniek zwembad. Hier voel je je een met de natuur. Het zwembad bestaat namelijk enkel tijdens laagtij en verdwijnt weer zodra het hoogtij wordt. Het water is er kristalhelder, dus neem zeker je snorkel mee om de wonderen onder het wateroppervlak te aanschouwen. Vanuit het zwembad het je zicht op de kliffen van La Culata en de vele zeevogels die boven het water zweven en duiken.

Ben je klaar om het populaire Tenerife van een andere kant te bekijken? Boek snel je reis naar het eiland en laat je meevoeren doorheen de rijke geschiedenis van de verschillende steden en dorpen of raak helemaal overweldigd door de schitterende natuur in de nationale parken. Maar vergeet vooral niet te genieten van het warme klimaat en de indrukwekkende zee!

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord