Traag Praag: Slow citytrippen in De Gouden Stad

Scroll naar beneden

Citytrippen, dat is zo veel mogelijk hotspots zien op zo weinig mogelijk dagen. Praag is dé ideale stad om zo’n reis te maken, maar wat als we het nu eens anders aanpakken? Wij gingen slow citytrippen in de hoofdstad van Tsjechië en ontdekten ze op een heel andere manier.

  • Nona Heremans
    Tekst & foto'sNona Heremans

We zouden je kunnen vertellen dat je zéker naar de 14e-eeuwse Karelsbrug moet gaan, dat je de zeshonderdjaar oude astronomische klok niet mag vergeten te bezichtigen en dat de Praagse Burcht een must is, maar dat doen we in dit artikel niet. Slow citytrippen gaat om wat jij zelf écht wilt zien en doen in een stad. Dus niet de typische bucketlist afvinken, maar je eigen interesses voorop stellen. Doe dat vooral op je eigen ritme, zonder te veel naar je horloge te kijken en laat je leiden - niet opjagen! - door het tempo van de stad. Want wie trager reist, ziet meer.

Praag voor foodies

Nog even een kleine les aardrijkskunde. Praag is gi-gan-tisch, geloof ons! Toegegeven: niet zo groot als pakweg Berlijn of New York, maar groter dan je in eerste instantie zou denken. Tweeëntwintig districten vormen het centrum van de stad. Praag 1 is het oude stadsgedeelte, dat zelfs beschermd is door Unesco. Door de historische en royale gebouwen in het centrum kreeg Praag niet voor niets de bijnamen ‘De Gouden Stad’ en ‘De stad van de honderd torens’. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar Praag is ook dé uitgelezen plek voor iedereen die houdt van lekker eten en hippe hotspots. Vooral ontbijten en brunchen kun je er fenomenaal.

De bistro met de bijzondere naam SmetanaQ is een van die plekken waar je je dag stevig kunt beginnen. Voor 279 Tsjechische Kronen - omgerekend zo’n € 11 - kun je er een uitgebreid ontbijt nuttigen met toast met avocado en wafels met aardbeien. Om duimen en vingers (en bord, mocht dat toegestaan zijn) bij af te likken! We blijven hier ongestoord twee uur zitten, bestellen de ene koffie na de andere en genieten met volle teugen van de voorbijgangers en de stromende rivier Moldau. SmetanaQ is niet alleen dé uitgelezen plek om te ontbijten, je kunt er ook genieten van kunst en design. Op de tweede verdieping installeerden de eigenaars van de zaak een eigen kunstgalerij, waar jonge, lokale artiesten hun werk kunnen tentoonstellen. Vraag aan de bar welke expositie er loopt en neem gerust een kijkje. Van hieruit heb je overigens ook een ongelofelijk uitzicht op Prague Castle en Petrín Hill.

Maak je toch een bucketlist met de leukste plekjes in Praag? Voeg daar dan zeker Café Savoy en Proti Proudu aan toe. Café Savoy is met zijn riante interieur en adembenemende architectuur één van de allermooiste restaurants van de stad. De gerenoveerde hoge plafonds van het gebouw zijn beschermd door Monumentenzorg. Naast uitgebreid ontbijten kun je hier ook lekker lunchen en dineren. Bistro Proti Proudu ligt wat verder uit het centrum en heeft in tegenstelling tot Café Savoy een heel strak en minimalistisch interieur. Wie dat wil kan hier een hele dag ontbijten.

 

Laat je leiden door de locals

Na een vorstelijk ontbijt trekken we de wijde stad in. ‘Hier links lijkt het mij mooi’, ‘Kijk naar dat gebouw recht voor ons’, ‘Oh, een marktje op het plein rechts’. We kuieren door de gezellig straatjes en stoppen voor een drankje waar het ons gezellig lijkt. We nemen de tram wanneer we moe zijn en gaan gezellige zaakjes of bezienswaardigheden binnen als we daar zin in hebben. Zo belanden we op een namiddag in een klein kerkje aan de rand van het centrum waar we toevallig voorbij wandelen. Er worden volop kabels gelegd, stoelen geplaatst en lichten geïnstalleerd. De vrouw op leeftijd aan de ingang vertelt ons dat de show pas om 20u begint. Om ook uit te leggen over wat voor show het precies gaat, zijn haar Engels en ons Tsjechisch te beperkt. We doen dan nog maar een terrasje aan de waterkant en keren enkele uren later terug.

Een dame met een harp en een jongeman met een gitaar staan al klaar. Net zoals de veertigtal aanwezige locals - er is hier geen toerist te bespeuren - bestellen we wijn in een beker en een portie toastjes met paté bij het kleine kraampje in de kerktuin. We nemen plaats op de derde rij in de prachtige kapel naast de kerk. Totaal onverwacht genieten we er van een indrukwekkend klank- en lichtspel. Een uur lang zitten we op het puntje van onze stoel, omringd door Praagse cultuurliefhebbers. Onze dag kan niet meer stuk, denken we … Later die avond laten we ons toch misleiden. Door een cocktailbar vol toeristen, nog wel. ‘Happy Hour’ stond er in koeien van letters te lezen. Zes mojito’s later ontdekken we dat dat happy hour om 14u in de namiddag was, en niét om 22u ’s avonds. Moraal van het verhaal: volg de locals en mijd de andere toeristen!

Praktisch

DE ADRESSEN

LOGEERTIP

Hotel Neruda, vanaf €90 per nacht. designhotelneruda.com

MEER WETEN

Prague.eu

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord