Twee weken vakantie: 9 originele alternatieven voor kerstmarkten

Scroll naar beneden

Kerstmarkten zijn toch een beetje overrated, niet? Uren in de koud staan om van een veel te dure glühwein uit een plastieken bekertje te drinken. Daarom (en omdat ze niet doorgaan) pakken we het dit jaar anders aan. Dit zijn de negen origineelste alternatieven in eigen land!

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

1. Namur en Lumière

In het centrum van Namen zijn achttien verschillende lichtkunstwerken die je tijdens een avondwandeling van 2,5 kilometer kan ontdekken. Het lichtparcours wordt daarbij verrijkt met geluid en andere technologische installaties. Vergeet je smartphone en oortjes niet, want onderweg kom je QR-codes tegen met extra informatie.

Wanneer: van 11 december 2020 tot 1 februari 2021 iedere dag van 16u tot 22u. 

Info: www.namurtourisme.be

 

2. The Cristal Ship by Night – Oostende

The Cristal Ship is een kunstproject waarbij verschillende gevels in Oostende worden opgefleurd door immense graffititekeningen. Het project zou in april zijn vijfde verjaardag vieren, maar dat kon helaas niet doorgaan. Om het feestjaar toch in stijl af te sluiten zorgt de organisatie nu voor nieuwe kunstwerken en lichtinstallaties die de oudere werken vervoegen. Een plattegrond met alle kunstwerken in de stad kan je downloaden op de website. Op het aanmeldingssysteem laat je weten wanneer je graag langsgaat, zo kan de stad op tijd reageren mocht het toch te druk worden.

Wanneer: Van 17 december 2020 tot en met 3 januari 2021, iedere dag van 17u tot 22u. 

Info: www.thecrystalship.org

  • ©Visit Oostende

3. Winterwandeling – Sint-Niklaas

Een drie kilometer lange wandeling leidt je langs de gezelligste plekjes van Sint-Niklaas. Onderweg stop je op dertien verschillende plaatsen, aangeduid door een kerstboom, waar steeds een hartverwarmend verhaal wordt verteld. Op die stopplaatsen kan je ook een lokaal goed doel steunen. De jongste wandelaars kunnen ondertussen een wandelbingo oplossen die in de brochure staat (te downloaden via de website).

Wanneer: Van 18 december 2020 tot en met 10 januari 2021 iedere dag van 16u tot 22u. 

Info: www.ontdeksintniklaas.be

4. Les Jardins d’hiver – Bergen

Al jaren wordt Kerstmis uitvoerig gevierd in Bergen, en dat konden ze dit jaar dus niet zomaar achterwege laten. Een achttien meter hoge kerstboom uit de Ardennen versiert de Grand Place van Mons. Daarnaast staat een gigantische houten kerstchalet met twee verdiepingen. Ook de Place du Marché aux Herbes wordt dit jaar prachtig verlicht en versierd.

Wanneer: Van 4 december 2020 tot en met 3 januari 2021 iedere dag tot 21u. 

Info: monscoeurenneige.be

5. Wintertuin – Kortrijk

Op de Winterse Pretparkkaart van Kortrijk vind je alle activiteiten die deze feestperiode wél nog doorgaan. Zo is er dit jaar naast de Sint-Maartenskerk een fantastische wintertuin aangelegd, met maar liefst 200 kerstbomen. Die worden trouwens nadien terug geplant om volgend jaar te hergebruiken. Daarnaast zijn op verschillende locaties in de stad raamtekeningen aangebracht, ga dus zelf op ontdekkingstocht om ze allemaal te bewonderen. Kortrijk wordt daarbij ook nog eens verlicht met duizenden lichtjes door de stad zelf én haar inwoners.

Wanneer: Vanaf 10 december 2020, iedere dag. 

Info: www.kortrijk.be

  • ©Stad Kortrijk

6. Brussels by Light

142 grote en kleinere winkelstraten in het centrum van Brussel krijgen dit jaar speciale verlichting, goed voor maar liefst 16,8 kilometer verlichting. Ga ook zeker op zoek naar de vijf driedimensionale installaties die in de stad opgesteld werden. Een daarvan vind je op het muntplein: acht enorme ballen die van kleur veranderen overdonderen er het plein.

Wanneer: Nog tot en met 10 januari 2021, iedere avond. 

Info: www.plaisirsdhiver.be

  • ©Plaisir d'hiver

7. Beringen Be Bright

Een bewegwijzerde wandeling van 4 kilometer loodst je door de geschiedenis van de voormalige mijnsite. De site is voorzien van licht, klank en beeld. De wandeling start aan het toeristisch onthaal (Koolmijnlaan 203) en is buggy- en rolstoelvriendelijk. Via een druktebarometer op de facebookpagina kan je je bezoek plannen.  

Wanneer: Van 16 december 2020 tot en met 3 januari 2021, iedere dag van 18u tot 23u. 

Info: www.beringen.be

8. Luik verlicht

In Luik worden 42 verlichte straten, 102 bomen, 6 pleinen en het stadhuis verlicht met meer dan duizend lichtjes. Ook de beer ‘Binamé’ ontbreekt dit jaar niet en is te vinden vlak bij Place Saint-Lambert. Een nieuw lichtpuntje dit jaar is de vijftien meter hoge kerstboom op de Place du Marché

Wanneer: Van 17 november 2020 tot en met 10 januari 2021, van 7u tot 9u uur en van 15u tot middernacht. 

Info: www.liege.be

9. Wintergloed Brugge

Een lichtparcours loopt door de stad en passeert langs tien indrukwekkende lichtinstallaties. Daarvoor werd zelfs een speciale app gemaakt waardoor je de verhalen achter de werken kan ontdekken. Ook 41 straten werden verlicht en meer dan 500 kerstbomen staan in de stad verspreid.

Wanneer: van 27 november 2020 tot en met 10 januari 2021, iedere dag van 15u30 tot 00. Tussen Kerst en Nieuwjaar vanaf 20u. 

Info: www.visitbruges.be

  • ©Visit Bruges

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord