Van Alaska naar Argentinië: De Pan-American Highway Praktische info + Kaartje

Scroll naar beneden

Nog op zoek naar de perfecte roadtrip? Dan is de Pan-American Highway misschien iets voor jou? Deze tocht brengt je van Fairbanks in Alaska naar Vuurland in Argentinië. Onderweg passeer je heel wat landen en hoofdsteden, natuurparken en bijzondere bezienswaardigheden. Wij goten de beste highlights in een overzichtelijk kaartje hieronder. Scrol nog wat verder naar beneden voor praktische informatie. 

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

Zoom in op de kaart en tik op de gele icoontjes om de locaties te zien.

Nog wat praktische informatie

Route

De Pan-American Highway begint in Fairbanks (Alaska) en eindigt in Ushuaia (Vuurland, Argentinië). Je kunt de route uiteraard ook in omgekeerde richting afleggen. In 1925 was het de bedoeling om één doorlopende weg aan te leggen over het hele werelddeel, maar die is er nooit gekomen. Welke weg(en) je volgt, kun je dus helemaal zelf beslissen. Afhankelijk daarvan is de route tussen 25.000 en 50.000 kilometer lang. Houd er rekening mee dat er tussen het zuiden van Panama en het noorden van Colombia geen enkele weg loopt. Dit gebied bestaat uit ondoordringbaar regenwoud, Darien Gap genaamd, en is dus onmogelijk om te doorkruisen. Daarom moet je in deze regio de overzetboot of vliegtuig nemen. 

Vervoersmiddel

Hoe je de route aflegt, beslis je zelf. Dat kan per moto, met de fiets of (als je héél veel tijd hebt) zelfs te voet. Veel reizigers reizen met een campervan die ze aan het begin van hun reis kopen en op het einde terug verkopen. In verschillende Facebook-groepen kun je eenvoudig campers van andere reizigers vinden of je eigen camper terug verkopen. Zoek daarvoor eens naar de groepen: Pan American Buy and Sell, PanAmerican Travelers Association, Overlanding Americas, enz.

Reisduur & -kosten

Hoe lang je reist en hoeveel geld je opdoet, heeft met veel factoren te maken. Denk bijvoorbeeld aan je vervoersmiddel: reis je te voet of met de fiets, dan zal je automatisch minder geld moeten uitgeven aangezien je geen benzine en auto-/motoverzekeringen moet betalen. Anderzijds ben je waarschijnlijk langer onderweg waardoor je reis op zich ook meer zal kosten. Daarnaast is een ander belangrijke kost je slaapplaats. Je kunt er voor kiezen om onderweg in een tent te slapen. Dat zal minder kosten dan iedere nacht op hotel of hostel te  gaan, maar is niet overal even haalbaar (denk aan onveilige plekken of het klimaat). Reis je met een camper, dan heb je je slaapplek altijd bij je en hoef je daar niet veel geld aan uit te geven. Je kunt er ook voor kiezen om bij locals te overnachten (al dan niet gratis). Als laatste wordt je budget ook sterk bepaald door je manier van leven en reizen. Je kunt bijvoorbeeld iedere dag zelf koken en enkel gratis uitstappen doen (wandelen of fietsen bijvoorbeeld). Houd je van meer comfort, dan ga je misschien wat vaker uit eten en kies je voor betalende uitstappen, zoals musea, gidstochten, toegangtickets voor parken. Om één bepaald bedrag op zo'n reis te plakken is dus niet mogelijk.  Je beslist uiteindelijk zelf hoeveel geld je spendeert. Toch is het niet onbelangrijk om voor jezelf een budget vast te leggen en je daar zoveel mogelijk aan te houden. Om je budget onderweg bij te houden, kun je best een kostenboekje of app gebruiken, zoals Trail Wallet, Tripcoin of Travel Spent.

Meer info

Een officiële website van de route bestaat er niet. Je gaat dus best online op zoek naar reizigers die je voorgingen om hun ervaringen te lezen. Ook hier zijn Facebook-groepen een gemakkelijke manier om in contact te komen. Je kunt ook de apps Polarsteps en iOverlander gebruiken om andere avonturiers te volgen of zelf je route uit te stippelen. 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord