Verborgen parels in Thailand: deze magische tempels zijn een absolute must

Scroll naar beneden
Toerisme Thailand

Wie Thailand zegt, denkt aan eeuwenoude cultuur, tempels en indrukwekkende Boeddhabeelden. Niet onterecht, want het land telt duizenden tempels. De pareltjes in dit artikel zijn minder bekend, maar absoluut niet minder prachtig.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

In de meest noordelijke provincie van Thailand, Chiang Rai vind je uitgestrekte, ongerepte natuur en een rijke stammencultuur. In de gelijknamige provinciestad aan de oevers van de Kok rivier, raak je al snel overweldigd door de vele authentieke monumenten. De bekendste tempels uit de streek zijn Wat Rong Khun of de Witte Tempel, Wat Rong Suea Ten of de Blauwe Tempel en de tempel van Wat Pra Kaew. Breng er ook zeker een bezoek aan de Baan Dam kunstgalerij en het museum, ook bekend als ‘the black house’.

In het Chiang Saen district van Chiang Rai bevinden zich heel wat tempels uit de dertiende eeuw. Het plaatsje zelf dateert al uit 733 na Christus, maar werd door een aardbeving getroffen en volledig van de kaart geveegd. Tussen de 13e en 18e eeuw werd het echter de hoofdstad van het toenmalige Lanna-koninkrijk, het machtige rijk van Koning Mengrai. Diens broer Sean Phu vernoemde de plek vervolgens naar zichzelf. In die periode werd het district volgebouwd met tempels waaronder de Wat Chedi Luang. Op het complex staat tegen een hoge boom een bank waarop enkel positief ingestelde mensen mogen plaatsnemen. Ga jij zitten? Tegenover de tempel ligt ook een museum dat je meeneemt in de meer dan 700 jaar oude geschiedenis van de stad. Wie wat sportiever is, kan tot slot vanuit Chiang Rai een dag gaan hiken naar een van de vele tempels in de natuur rondom de stad of zelfs meerdere dagen gaan trekken in de bergen.

Het haar van Boeddha en een hand in bladgoud

 

Lampang is een redelijk onbekende provincie en er komen dus ook veel minder toeristen. Hier proef je van het authentieke Thailand met al zijn charmes. Reis je erheen in april of mei, dan is het er enorm droog en zeer warm. Tussen juli en december kan je iets meer genieten van je reis omdat de natuur dan op zijn mooist is. Tijdens die periode aanschouw je de weelderige bossen en uitgestrekte rijstvelden. In de buurt van de provinciehoofdstad Lampang kan je makkelijk een hele dag vullen met het bezoeken van de knapste tempels zoals Wat Phra That Lampang Luang, Wat Phra Kaew Don Tao, Wat Si Chum, Wat Si Rong Mueang, Wat Chedi Sao Lang en Wat Pong Sanuk.

Wat Phra Kaew Don Tao is de voornaamste boeddhistische tempel in Lampang en werd gebouwd als eerbetoon aan de smaragden Boeddha. In een 50 meter hoog schrijn in de tempel zou een haarlok van Boeddha bewaard worden en lokale inwoners komen hier hun offers brengen. Iets minder goed bewaard, maar zeker niet minder indrukwekkend, is de tempel van Wat Si Chum. Gelegen temidden van het groen, vang je door de ingang van de tempel al meteen een glimp op van het immense Boeddhabeeld binnenin. De tempel is niet overdekt en dat verklaart de natuurlijke slijtage aan het gebouw. De zittende Boeddha binnenin is maar liefst 11 meter breed en 15 meter hoog. Het beeld werd in de jaren vijftig nauwkeurig gerestaureerd en Boeddha’s rechterhand is bedekt met verschillende laagjes bladgoud, aangebracht door zijn aanbidders als offer.

Waag je aan het handweven

Nan is een kleine en rustige stad in de gelijknamige provincie. Ze mag zich trots de meest propere stad van het land noemen én de beste stad op vlak van milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen. Dat hoeft niet te verbazen, want ze is omgeven door kilometers groen in de vorm van rijstvelden, bergen en bossen. Je vindt er bovendien de Wat Phumin tempel die bekendstaat om magnifieke muurschilderingen en de Wat Phra That Khao Noi, een hele mondvol voor een staande Boeddha die uitkijkt over de stad. Nan ademt cultuur en geschiedenis, dus ga als bezoeker ook eens langs het Nationale museum, de kunstgalerijen, de nachtelijke markt tijdens het weekend en het Hong Chao Fong Kham erfgoedhuis. Je kan zelfs een workshop handweven volgen!

Nakhon Ratchasima wordt ook wel eens de toegangspoort naar het noordoosten van Thailand genoemd. De meeste toeristen trekken erheen voor het nationale park van Khao Yai, een Unesco-werelderfgoedsite voor biodiversiteit. In dit tropische woud kan je gaan trekken naar verschillende watervallen en uitkijkpunten terwijl je met wat geluk verschillende wilde dieren tegenkomt. Om te bekomen van al dat avontuur, kan je de rust tot je laten komen in de duizend jaar oude tempel van Phimai. Deze tempel is de enige boeddhistische Khmertempel uit deze tijd.

Glow in the dark tempel

Verder mag ook de meest oostelijke provincie van Thailand, Ubon Ratchathani, niet op je lijstje ontbreken. In deze landelijke provincie markeert de Mekongrivier de grens met buurland Laos. Bewonder er de schoonheid van de wouden te midden van de tropische savanne en rijd vervolgens naar de schitterende tempel van Phu Prao. Zorg dat je er zeker ’s avonds nog in de buurt bent, want deze tempel licht op bij zonsondergang.

Tot slot voegen we ook de stad Nakhon Si Thammarat graag toe aan dit lijstje. Hier komen amper toeristen, maar toch heeft de streek heel wat te bieden. In deze stad vind je waarschijnlijk het oudste en belangrijkste bedevaartsoord voor boeddhistische pelgrims in het zuiden van Thailand. De tempel van Wat Phra Mahathat Woramahawihan zou de thuishaven zijn van een tand van Gautama Boeddha en de ‘stupa’ zou gebouwd zijn in de vroege dertiende eeuw. De zeer lange naam van de tempel is afgeleid van een gezegde uit het Pali, een oude Indiaase taal, en zou vertaald worden als ‘Great Noble Temple of the Great Noble Relics Stupa’. De naam is bijna even lang als haar geschiedenis.  Laat je dus rustig meevoeren op een reis door de tijd en adem de schoonheid van deze tempel in bij je bezoek.

Ben je helemaal klaar om Thailand te gaan verkennen? Vergeet dan vooral bovenstaande tempels niet te gaan bezichtigen en ontdek Thailand weg van de platgetreden paden, op een unieke en vooral authentieke manier. Meer info vind je op https://toerisme-thailand.nl/ of stuur een mailtje naar infosthailande@gmail.com

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord