Wallonië wenkt: onze 5 aanraders in Henegouwen

Scroll naar beneden

Henegouwen wordt nogal snel over het hoofd gezien als toeristische bestemming. Nochtans moet de provincie met haar negentien vermeldingen op de Unesco-werelderfgoedlijst niet onderdoen voor de andere Waalse provincies. Je vindt onder andere drie oude mijnen, de kathedraal in Doornik en het carnaval in Binche terug op de lijst. On y va!

Toeristische info: visithainaut.be

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Kids: Natura Parc @ Froidchapelle 

Vlakbij de meren van Eau d’Heure in Froidchapelle ligt Natura Parc. Dit avonturenpark is geschikt voor de kleine én grote durvers onder ons Je kunt er verschillende bomenparcours beklimmen of een ritje maken op een kabelbaan die over het water loopt. Of misschien waag jij je wel aan de vrije val van 15 meter hoogte? Je kunt kiezen tussen drie verschillende klimpakketten. Elk pakket houdt je zo’n drie à vier uur zoet. 

Niet zo’n fan van grote hoogtes? Ook dan vind je hier je gading. Natura Parc verhuurt immers ook fietsen, mountainbikes en elektrische scooters. Ook hier heb je verschillende opties. Zo kun je kiezen voor een fietstocht van 17 kilometer, die ongeveer twee uur duurt. Wil je er een heuse fietsnamiddag van maken? Neem dan de route van 35 kilometer. Voor de grootste avonturiers zijn er ook speciale routes voorzien die enkel met mountainbikes en scooters bereikbaar zijn. Voor ieder wat wils, dus! 

  • Prijs: € 16 voor kinderen vanaf 3 jaar, € 22 voor jongeren vanaf 1m60 en € 27 voor volwassenen vanaf 16 jaar
  • Tickets en info: naturaparc.be
  • Eten in de buurt: Grillrestaurant Le Grill de Pouss ligt op nog geen tien minuten rijden van het avonturenpark, grill-de-pouss.be

2. Natuur: Aquascope @ Virelles 

In Aquascope in Virelles, vlakbij Chimay, kun je genieten van een prachtige vijver omringd door rietvelden, samen goed voor een oppervlakte van 80 hectare. Dit natuurgebied is de ideale plaats om van de fauna en flora van deze provincie te genieten én om er een en ander over bij te leren. Via educatieve spelletjes en opdrachten kun je ontdekken hoe het leven eraan toe gaat in en rond de vijver. Met een beetje geluk vang je misschien ook een glimp op van de verschillende dieren die in het gebied verblijven. Denk bijvoorbeeld aan ooievaars, eekhoorns, reigers en nog veel meer. 

Op zoek naar extra avontuur? Trek er dan samen met een ervaren gids op uit gedurende drie dagen, bewapend met alleen de absolute basics. Een echte mini-safari in eigen land, quoi? Is dat een beetje té avontuurlijk? Misschien iss de kano-gidsbeurt tijdens zonsopgang dan iets voor jou? Of bewonder je liever de natuur tijdens een overnachting in één van de romantische bollen aan de rand van de vijver? Aan jou de keuze!

  • Prijs: € 4,50 voor kinderen en € 7,50 voor volwassenen
  • Tickets en info: aquascope.be
  • Eten in de buurt: Bij La Chimassiette in Chimay geniet je van de Franse keuken in het historische centrum van de stad, lachimassiette.be

3. Gastronomie: Quai N°4 @ Ath 

Op een uurtje rijden van Brussel ligt restaurant Quai N°4. Dit jaar nog werd het door Gault&Millau uitgeroepen tot Ontdekking van het Jaar 2021 Wallonië, en dat amper vijf jaar na opening. Het restaurant, dat zich voornamelijk focust op de Franse keuken, bevindt zich in een smaakvol, sober en elegant gerenoveerd pand in het stadje Ath en wordt gerund door twee jonge chefs, Maxence Bouralha en Charles-Maxime Legrand. De twee zijn vrienden, collega’s én ondertussen ook schoonbroers. Chef Maxence houdt zich vooral bezig met de hartige keuken, chef Charles-Maxime is verantwoordelijk voor de desserts. Samen met de rest van hun team staan de twee klaar om hun bezoekers in de watten te leggen. Zelfs tijdens de coronacrisis, want ook hun takeaway is de moeite waard. Wedden?! 

4. Wellness: de spa van het Golden Lakes Hotel @ Froidchapelle 

Opnieuw aan de rand van de meren van Eau d’Heure, vlakbij de Frans-Belgische grens, vind je het Golden Lakes Hotel met de bijbehorende spa. In dit gloednieuwe wellnesscentrum kun je genieten van sauna's, een hamam, een jacuzzi, een zwembad met diverse waterattracties en nog veel meer. Als het weer het toelaat, kun je op het terras genieten van het zonnetje en het prachtige uitzicht op het meer. Liefhebbers kunnen zich extra in de watten laten leggen in een van de massageruimtes. Wil je eens iets helemaal anders uitproberen? Sinds kort vind je hier een heuse Float Spa, waarin je heerlijk kunt ronddrijven in zout water op lichaamstemperatuur. 

5. Cultuur: Natuurhistorisch Museum @ Doornik 

In Doornik vind je het oudste museum van ons land. Sinds 1828 bevindt het Natuurhistorisch Museum zich in een neoklassiek gebouw, ontworpen door architect Bruno Renard. In verschillende ruimtes ontdek je duizenden diersoorten. Van olifanten tot leguanen. Hier kan al wie interesse heeft in natuurgeschiedenis zijn of haar hart ophalen. Het Natuurhistorisch Museum is echter geen ‘dood’ museum, want in het terrarium leven wel meer dan zeventig soorten vissen, amfibieën en reptielen. 

Het museum huisvest ook regelmatig exposities. Zo kun je nog tot september van dit jaar de tweetalige expositie La Forêt Silencieuse bezoeken. In samenwerking met de European Association of Zoos and Aquariums oftewel de E.A.Z.A. wil het Natuurhistorisch Museum de aandacht richten op de zorgwekkende verdwijning van zangvogels uit de bossen van Zuidoost-Azië. Op een amusante manier kom je er te weten waarom de vogels verdwijnen en wat men zoal doet om hun verdwijning te voorkomen. Iets voor jou?

  • Prijs: € 2,60 per persoon Tickets en info: www.mhn.tournai.be Eten in de buurt: L'épicerie in Doornik serveert maaltijden van over de hele wereld, lepicerietournai.be
  • Jan D'Hondt

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord