Terug naar overzicht

Wegdromen in Waals-Brabant

Ondanks dat het de kleinste, en samen met Vlaams-Brabant de jongste, provincie van het land is, heeft Waals-Brabant heel wat te bieden. Het is hét middelpunt van België en dus nooit ver weg!

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

SLOW CITYTRIPPEN

In Waals-Brabant vind je geen gigantische steden met miljoenen inwoners en toch kan je er zalig citytrippen, maar dan slow. Met slow citytrippen wordt net het omgekeerde van een vluchtige citytrip bedoeld. Je neemt de tijd om een plek écht te leren kennen en te zien en doen wat jij wilt. Tussendoor genieten van een heerlijke koffie en het uitzicht of de buurt, niets moet en alles mag. De hoofdstad van de provincie, Waver, is hiervoor de geschikte locatie. Met zijn smalle straatjes, gezellige pleinen, opmerkelijke kerkjes en vele bloemen is het een charmant stadje waar je helemaal tot rust kan komen. Enkele kilometers buiten het centrum ligt trouwens het pretpark Walibi, ideaal voor een daguitstap met de kinderen.

Ook in Nijvel kan je best eens stoppen als je in de buurt bent. De imposante Saint-Gertrude kerk heerst over de Grote Markt. Het is een van de grootste en best bewaarde romaanse kerken ter wereld. Binnenin de kerk kan je de crypte, archeologische ondergrond en de klokkentoren met beiaard bezoeken. De rest van de stad is bezaaid met historische gebouwen en dynamische kasseisteegjes. Of bezoek je liever een hippe studentenstad? Dan is Louvain-la-Neuve de perfecte bestemming voor een slow citytrip. 50 jaar geleden ontstond de stad uit het niets tussen de velden. Ondertussen ontstaan er veel creatieve ideeën en duurzame initiatieven waarmee deze jonge stad al verschillende prijzen wonnen.

VOOR DE GESCHIEDENISLIEFHEBBERS

De provincie kent een lange en boeiende geschiedenis. Nog niet zo heel lang geleden vond er zelfs een van de belangrijkste veldslagen uit de geschiedenis plaats, namelijk die van Waterloo. In 1815 vochten er 300.000 soldaten tegen mekaar en werd Napoleon definitief verslagen. Vandaag nog kan je het slagveld bezoeken en het herdenkingsmonument in de vorm van een heuvel met bovenop de Leeuw van Waterloo beklimmen. Op vier kilometer van de Leeuw ligt ook het laatste hoofdkwartier van Napoleon dat nu een museum is vol authentieke objecten met onder andere het veldbed van de keizer.

Op het grondgebied van de kleinste provincie van het land liggen ook enkele toffe kasteeltjes. Het 19e-eeuwse Kasteel van Terhulpen is daar een goed voorbeeld van. 227 hectare aan Franse tuinen, bossen, vijvers en wandelpaden omsingelen het kasteel. Ga er ook eens opzoek naar de waterpomp die de Belgische art nouveau-architect, Victor Horta ontwierp. Een ander kasteel dat uit dezelfde periode dateert, is het Kasteel van Hélécine. Het kasteel zelf wordt nu vooral gebruikt als evenementenlocatie en verhuurt seminariezalen maar met zijn speeltuinen, reuzenzonnewijzer en drie visvijvers, is het park errond is al even geweldig.

Maar hét indrukwekkendste erfgoed van de regio zijn de ruïnes van de abdij van Villers-la-Ville. Met een tablet in de hand kan je een unieke wandeling door de 12e-eeuwse abdij maken. Via Augmented Reality zie je via de tablet hoe het er toen moet uitgezien hebben. Een echte aanrader dus voor kinderen en geschiedenisliefhebbers. De tuinen rond de abdij zijn ingericht zoals het in de middeleeuwen moet geweest zijn, met geneeskrachtige planten en een geurentuin. Iedere eerste zaterdag van de maand kan je de wijngaarden rond de abdij bezoeken en iedere tweede zaterdag van de maand opent ook de lokale microbrouwerij zijn deuren.

SLAPEN ALS EEN RODE DUIVEL

Verspreid over de provincie vind je zes prachtige hotels van de Martin’s keten. De Martin’s Hotels staan bekend voor hun luxe en originele gebouwen. Zo kan je in Genval in hun Martin’s Chateau du Lac slapen of in Martin’s Waterloo in een voormalige suikerraffinaderij. Het opmerkelijkste hotel in hun assortiment is ongetwijfeld Martin’s Red. Het hotel werd samen met, en vlak naast, de Belgische Voetbalbond in Tubize gebouwd. Onze Rode Duivels trekken voor iedere (oefen)match naar dit hotel om zich voor te bereiden. De rest van het jaar kan iedereen er gewoon gaan logeren, en wie weet lig jij wel in het bed van jouw favoriete speler.

Op de website van Toerisme Waals-Brabant staat een handig overzicht van alle charmante gîtes van de regio. Deze sfeervolle logeerplekken zijn meestal gevestigd in prachtige landhuizen of boerderijen in rustige gebieden. De provincie is trouwens dé perfecte uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten in de prachtige omgeving. Dorpjes als Ittre en Braine-le-Château worden onterecht weinig bezocht door toeristen. Nochtans kan je er wandelen tussen de idyllische landschappen van de Brabantse Ardennen.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord