Wallonië wenkt: onze 5 aanraders in Waals-Brabant

Scroll naar beneden

Ondanks het feit dat het de kleinste - en samen met Vlaams-Brabant ook de jongste - provincie van het land is, heeft Waals-Brabant heel wat te bieden. Waals-Brabant is bovendien hét middelpunt van België. Letterlijk dan, want geografisch gezien ligt Nil-Saint-Vincent-Saint-Martin, een gehucht vlakbij Louvain-La-Neuve, pal in het midden van ons land.

Toeristische info: destinationbw.be

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Kids: Musée Hergé @ Louvain-La-Neuve 

Zoals de naam al doet vermoeden staat dit museum grotendeels in het teken van de welbekende tekenaar van Kuifje. Aan de hand van meer dan 80 originele platen, 800 foto’s, documenten en meer, ontdek je met het hele gezin wie de man achter de populaire stripverhalen precies was. En het museum heeft nog veel meer te bieden dan het oeuvre van Hergé. Zo kan jong en oud hier op een creatieve manier ook iets bijleren over de boeiende geschiedenis van de 20ste eeuw.

Het uitzonderlijke museum is gehuisvest in een indrukwekkend gebouw, ontworpen door de Franse architect Christian de Portzamparc. Je bezoek begint op de derde - en meteen ook de bovenste - verdieping. Via acht tentoonstellingszalen kom je alles te weten over het leven en werk van de geestelijke vader van Kuifje en Bobbie. Het Hergé Museum biedt ook onderdak aan verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Zo kun je momenteel met Kuifje mee op reis naar Amerika. Extra pluspunt: het museum is toegankelijk én gratis voor rolstoelgebruikers, personen met een beperkte mobiliteit, doven en slechthorenden, personen met een mentale handicap en blinden en slechtzienden. 

  • Prijs: gratis voor kinderen tot 7 jaar, € 5 voor kinderen tussen 7 en 14 jaar en € 12 voor volwassenen
  • Tickets en info: museeherge.com
  • Eten in de buurt: Brasserie B’comme ligt op wandelafstand en serveert Belgische specialiteiten, b-comme.be
  • Nicolas Borel

2. Natuur: Le Bois des Rêves @ Ottignies 

Haal je hart op in de groene oase van Le Bois des Rêves. Het domein is zo’n 67 hectare groot en goed voor ongeveer zeventien kilometer wandelplezier. In de zomer neem je naast je wandelschoenen ook best je zwemgerief mee, want dan kun je een verfrissende duik nemen in het openluchtzwembad. Heb jij nood aan nog meer actie? Ontdek dan de verschillende mountainbikecircuits mét obstakels. Joggen kan je dan weer doen op een speciale bewegwijzerde route van 8,5 kilometer, die je in no time naar Louvain-la-Neuve voert. 

Wil je je kroost meenemen naar Le Bois des Rêves? Zeker doen, want ook voor hen valt er heel wat te beleven. Zo kunnen ze zich helemaal uitleven op het grote speelplein, dat het hele jaar door gratis toegankelijk is. Er zijn verschillende spelen, schommels, parcours en glijbanen, zodat geen enkel kind zich ook maar een seconde verveelt. In het park bevindt zich ook een bar waar je frisdrank en ijsjes kunt kopen. Om een grotere honger te stillen, kun je terecht in de brasserie op het domein. Houd de website ook zeker in de gaten, zodat je in de toekomst geen enkel evenement hoeft te missen. 

  • Prijs: Het bos is gratis toegankelijk
  • Info: boisdesreves.be
  • Eten in de buurt: Geniet van de Franse keuken in restaurant l’Auberg’inn, lauberginn.be
  • WBT-JL Flémal-Bois

3. Gastronomie: Loulou @ La Hulpe 

In augustus 2019 opende restaurantketen Mamy Louise een nieuw restaurant in La Hulpe, op de grens van Vlaams- en Waals-Brabant. Het nieuwe restaurant, Loulou, legt de nadruk op de Mediterrane keuken. In een gezellig en stijlvol interieur kun je er genieten van gezonde én lekkere gerechten. Loulou ligt op slechts anderhalve kilometer van het kasteel van Ter Hulpen, ideaal om de twee te combineren tijdens een leuke daguitstap.

Volgens de Michelingids is Loulou een brasserie zoals men ze graag heeft: de sfeer is er ontspannen, de bediening goed en het eten lekker. De recepten worden er met zorg bereid en goed op smaak gebracht. Voor die beoordeling kregen ze meteen het Michelinbordje met het label ‘Kwaliteitsvolle Keuken’. Ben je bijna aan het watertanden na deze lovende kritieken? Neem dan zeker een kijkje op de Instagrampagina van Loulou. Wij zijn echter niet verantwoordelijk voor plots opkomende hongertjes! 

4. Wellness: Cinq Mondes Spa @ La Hulpe 

La Hulpe heeft niet enkel op gastronomisch vlak een en ander te bieden, ook op vlak van wellness en ontspanning vind je er vast en zeker je gading. In hotel Dolce La Hulpe kun je je van kop tot teen in de watten laten leggen in de Cinq Mondes Spa. Nathalie en Jean-Louis Poiroux gingen zo’n vijftien jaar geleden op zoek naar de allerbeste schoonheidsrituelen van over de hele wereld. Hun expertise gebruikten ze daarna om hun verschillende behandelingen samen te stellen, zodat ook jij kunt genieten van de wereldlijke kunst van de spa. Er is keuze te over wat behandelingen en massages betreft. Je kunt de producten van Cinq Mondes trouwens ook kopen, zodat je jezelf ook thuis in de watten kunt leggen. 

Voor en na je behandeling kun je terecht in de rest van het wellnesscentrum van het hotel. Daar vind je een binnenzwembad, een sauna, een hamam en een terras om te genieten van de zon en het uitzicht. Wie zich in het zweet wilt werken, kan deelnemen aan een van de sessies in de fitnessruimte. Geniet ook zeker van alle rust die de groene omgeving van het Zoniënwoud met zich meebrengt. Wij zijn alvast helemaal zen.

  • Prijs: Behandelingen vanaf € 50 
  • Tickets en info: dolcelahulpe.com
  • Eten in de buurt: Geniet van de Libanese keuken bij Ô Damas, odamas.be

5. Cultuur: Kasteel van de Graven van Hornes - Braine-Le-Château 

Het middeleeuwse Kasteel van de Graven van Hornes ligt in een groene oase van zo’n 6 hectare groot en is momenteel eigendom van Graaf Cornet de Ways Ruart. De met water omringde burcht werd gebouwd in de 13e eeuw. Na reservatie kun je het domein van het kasteel bezoeken onder leiding van een ervaren gids. Die laat je aan de hand van grappige en interessante feiten kennismaken met de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners. De rondleiding loopt langs de Saint-Remykerk met de gebrandschilderde ramen, de Grand-Place met zijn schandpaal, het Baljuwshuis en het lapidarium. Dat is het oude kerkhof waar je maar liefst 66 grafstenen, afdekplaten en grafkruisen kunt terugvinden. Let op: om het domein te kunnen bezoeken moet je zo’n twee weken op voorhand je gidsbeurt boeken. 

  • Prijs: Gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar, € 10 voor volwassenen
  • Tickets en info: braine-le-chateau.be
  • Eten in de buurt: Op nog geen twee minuutjes rijden van het kasteel ligt het bistronomisch restaurant Bistro Racine, dat met lokale en seizoensgebonden producten werkt, bistroracine.be
  • RSI Braine-le-Château

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord